Superjednoduchý a provoněný recept z indické kuchyně, kde si vystačíte jen s čočkou, kořením a trochou limetkové šťávy. Když už budete polévku vařit, udělejte si větší porci a co nesníte, může jít do mrazáku.
Indická kuchyně je o čerstvém koření a jeho umné kombinaci. A nejinak je to i v případě tohoto receptu na polévku z červené čočky.
Pro vylepšení si udělejte do polévky krutony – kousky osmahnutého chleba. Také můžete podávat s indickým ,,chlebem“ naan nebo jiným pečivem.
Místo mletého chilli použijte čerstvou chilli papričku zbavenou semínek (milovníci ostrých jídel semínka ponechají).
Indická polévka z červené čočky
Ingredience
- 200 g červené čočky
- 10 ks hřebíčku
- 10 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého čili (lze vynechat)
- 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
- cca 1 lžička soli
Postup
-
Čočku si properte v hrnci ve studené vodě a tu slijte. Přidejte 1,2 litru vody a dejte vařit.
-
Mezitím si do malého kousku látky zabalte pepř, hřebíček a bobkové listy a převažte provázkem (látku lze nahradit uzavíratelným sítkem na čaj, bobkový list může zůstat přímo v polévce). Jak bude čočka přicházet k varu, sesbírejte pěnu, která se nahoře vytvoří.
-
Přidejte do hrnce látku (sítko) s kořením plus chilli, kurkumu a kmín. Snižte teplotu a nechte probublávat asi 40 minut nebo dokud není čočka úplně měkká.
-
Odstavte ze sporáku a zbavte se látky (sítka). Vhoďte sůl a limetkovou šťávu, promíchejte a je-li třeba, ještě dochuťte.
-
Polévku rozmixujte ručním mixérem. Zdá-li se vám moc hustá, přilijte vody a nechte chvilku ohřát na plotně, aby se podávala horká.
Poznámky
Pro lepší chuť nahraďte polovinu soli světlou kvalitní sojovou omáčkou.
Polévku je možné podávat i dětem, jen vynechejte čili.
Pro krémovější chuť použijte jednu plechovku (400ml) kokosového mléka a zbytek do 1,2 litru použijte vodu.