Brokolice je jedna z mála zeleniny, kterou si občas koupím v zelinářství nebo supermarketu. Jednoduše proto, že ji stále nejsem schopná vypěstovat. Brokolice je zelenina bohatá na vitamíny – jak ji šetrně uvařit a chutně připravit?

Na zahrádce je zatím klid – raší bylinky a klíčí semínka, ale my se už nemůžeme dočkat první zeleniny. Takže chodím kolem záhonů a říkám si: už aby byly aspoň ředkvičky nebo trochu salátu.

Zeleninu v obchodech moc nekupujeme – příliš často jsou z ní cítit prášky a hnojiva. Výjimkou je ale brokolice, která nám chutná – možná i kvůli těm vitamínům.

Jak uvařit brokolici a neztratit vitamíny

Brokolice má velmi vysoký obsah vitamínů. Najdeme v ní vitamín A, C, B1, B2 a také kyselinu listovou. Samozřejmě, že nejzdravější by byla konzumace syrové brokolice, ale tu se nám asi nebude chtít chroupat. Šetrná je nicméně příprava v páře. Nemusíte si kvůli tomu zrovna kupovat nějaký speciální hrnec.

Stačí si vzít klasický pařáček, napustit na dno hrnce trochu vody, brokolici oprat, rozebrat na menší růžičky a vložit na pařák. Není nutné brokolici v páře vařit úplně do měkka, lepší je, pokud na skus bude přece jen trochu tvrdší. 

Vařením v páře si brokolice zachová svěží zelenou barvu a šetrnější způsob přípravy nezničí vitamíny.

Recepty z brokolice

Co uvařit z brokolice? vařená je výborná obalená ve strouhance a osmažená, jako přílohu dáváme brambory nebo bramborovou kaši a zeleninový salát. Vařenou brokolici jde použít jako skvělou přílohu ke grilovanému masu. Kromě toho ji můžeme použít při přípravě vločkových nebo pohankových karbanátků.

Zapečená brokolice s brambory

Brokolici lehce povařte v páře. Brambory uvařte, oloupejte a  nakrájejte je na plátky. Dno pekáče postříkejte olivovým olejem. Položte plátky brambor, které osolíte a opepříte. Na ně přidejte růžičky brokolice, okořeňte a polijte vejcem rozšlehaným s mlékem a zapečte. Můžete posypat také parmezánem. Podávejte se zeleninovým salátem.

Brokolicová krémová polévka

Jednoduchá a rychlá polévka. V hrnci zpěňte na jemno nasekanou cibulku, přidejte na kousky nakrájené dva až tři brambory, na růžičky rozdělenou brokolici a zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a  přidat můžete i nové koření a bobkový list. Až zelenina změkne, polévku rozmixujte, přidejte pro zjemnění trochu smetany a podávejte s krutony.

Slaný koláč s brokolicí

Připravte si listové těsto, rozválejte ho a vložte do formy na koláče. Na těsto položte brokolici uvařenou v páře. V hrnku si rozšlehejte vajíčko se smetanou, přidejte sůl a pepř podle chuti. Nalijte na koláč, přidejte kousky oblíbeného sýra (např. niva, parmezán apod.) a dejte cca na 20 minut zapéct do trouby. Brokolicový koláč můžete podávat teplý i studený.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k našemu Newsletteru.

Převzato z webu o zdravé výživě www.cojime.cz.