Chutná, rychlá, ze sezónní zeleniny, taková je tato cuketová polévka se špenátem, petrželovou natí a trochou máty pro dobrou míru. Šlehačka polévce dodá krémovější a vytříbenější chuť.
Recept: Cuketovo-špenátová polévka se smetanou
Ingredience
- 1 větší cuketa (200-300 g) nakrájená na menší kousky
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 1 středně velká brambora nakrájená na menší kousky
- 100 g čerstvého špenátu (může být i mražený)
- 2 lžíce oleje
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 150-200 ml smetany na šlehání
- hrst petržlové nati nakrájené nadrobno
- 1 lžíce lístků čerstvé máty nakrájených nadrobno
Postup
-
V hrnci si rozehřejte olej a přihoďte cuketu a cibuli.
-
Smažte, dokud cibulka nezesklovatí. Přidejte vývar, brambor a špenát, snižte plamen a na mírném ohni nechte probublávat pod pokličkou asi 20 minut.
-
Přidejte petržel a mátu, vypněte plotnu a ručním mixérem všechno rozmixujte.
-
Vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, promíchejte a můžete podávat.
-
Doporučuji podávat s nakrájeným chlebem narychlo osmahnutým nasucho na pánvi ze všech stran. Rychlejší, leč o něco méně chutnější možnost, je upéct si krajíčky chleba v topinkovači a pak nakrájet na kousky.
Poznámky
Pokud budete polévku ohřívat, neměla by projít varem, kvůli smetaně.
Dozdobit můžete lístky máty.