Chutná, rychlá, ze sezónní zeleniny, taková je tato cuketová polévka se špenátem, petrželovou natí a trochou máty pro dobrou míru. Šlehačka polévce dodá krémovější a vytříbenější chuť.

Tisknout

Recept: Cuketovo-špenátová polévka se smetanou

Chod polévka
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 1 větší cuketa (200-300 g) nakrájená na menší kousky
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 1 středně velká brambora nakrájená na menší kousky
  • 100 g čerstvého špenátu (může být i mražený)
  • 2 lžíce oleje
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 150-200 ml smetany na šlehání
  • hrst petržlové nati nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce lístků čerstvé máty nakrájených nadrobno

Postup

  1. V hrnci si rozehřejte olej a přihoďte cuketu a cibuli.

  2. Smažte, dokud cibulka nezesklovatí. Přidejte vývar, brambor a špenát, snižte plamen a na mírném ohni nechte probublávat pod pokličkou asi 20 minut.

  3. Přidejte petržel a mátu, vypněte plotnu a ručním mixérem všechno rozmixujte.

  4. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, promíchejte a můžete podávat.

  5. Doporučuji podávat s nakrájeným chlebem narychlo osmahnutým nasucho na pánvi ze všech stran. Rychlejší, leč o něco méně chutnější možnost, je upéct si krajíčky chleba v topinkovači a pak nakrájet na kousky.

Poznámky

Pokud budete polévku ohřívat, neměla by projít varem, kvůli smetaně.

Dozdobit můžete lístky máty.