Chutná, rychlá, ze sezónní zeleniny, taková je tato cuketová polévka se špenátem, petrželovou natí a trochou máty pro dobrou míru. Šlehačka polévce dodá krémovější a vytříbenější chuť.

Tisknout

Recept: Cuketovo-špenátová polévka se smetanou

Chod polévka
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 1 větší cuketa (200-300 g) nakrájená na menší kousky
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 1 středně velká brambora nakrájená na menší kousky
  • 100 g čerstvého špenátu (může být i mražený)
  • 2 lžíce oleje
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 150-200 ml smetany na šlehání
  • hrst petržlové nati nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce lístků čerstvé máty nakrájených nadrobno

Postup

  1. V hrnci si rozehřejte olej a přihoďte cuketu a cibuli.

  2. Smažte, dokud cibulka nezesklovatí. Přidejte vývar, brambor a špenát, snižte plamen a na mírném ohni nechte probublávat pod pokličkou asi 20 minut.


  3. Přidejte petržel a mátu, vypněte plotnu a ručním mixérem všechno rozmixujte.

  4. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, promíchejte a můžete podávat.

  5. Doporučuji podávat s nakrájeným chlebem narychlo osmahnutým nasucho na pánvi ze všech stran. Rychlejší, leč o něco méně chutnější možnost, je upéct si krajíčky chleba v topinkovači a pak nakrájet na kousky.

Poznámky

Pokud budete polévku ohřívat, neměla by projít varem, kvůli smetaně.

Dozdobit můžete lístky máty.


Knižní tip Epoch Times
Doporučujeme Vám knihu, která odhaluje jak se vliv komunismu rozšířil po celém světě a skrytě či pod různými maskami  působí proti celému lidstvu. Knižní vydání či e-book můžete zakoupit v našem E-shopu.