Ondřej Horecký

23. 7. 2013

Snoubení kyselé, slané a mírně nahořklé chuti vytváří u tohoto receptu skvělou kombinaci vhodnou buď jako překrm nebo jako doplněk sušších jídel, např. tam, kde byste jinak použili zavařené okurky.

Výsledné „hranolky“ nebudou takové jako ty bramborové. Cuketové hranolky jsou měkčí, ale zato chutnají skvěle i druhý den. Chutnají jak teplé, tak studené. V lednici vydrží minimálně jeden den. Samotná příprava je snadná, vše zdrží jen čekání na to, než pustí vodu.

Tisknout

Recept: Cuketové hranolky

Chod předkrm
Kuchyně italská
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 500 g mladých cuket
  • rostlinný olej
  • hladká mouka (popř. polohrubá)
  • 3 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdřív odkrojte z cuket oba konce a vyhoďte je. Cukety si rozkrojte příčně na polovinu nebo třetinu, tak abyste měli kusy o délce asi 4 – 5 cm. Tyto kusy pak rozkrojte podélně na plátky o tloušťce přibližně půl centimetru. Plátky pak podélně nařežte na asi půlcentimetrové hranolky.

  2. Všechny hranolky přemístěte do cedníku, který stojí ve dřezu nebo visí v hrnci. Řádně je prosypejte solí ze všech stran a nechte uležet 30 – 60 minut, aby se z nich vyloučila šťáva. Pak je opatrně osušte v utěrce nebo ubrouscích.

  3. Do pánve si nalijte olej na výšku max. 1 centimetru. Přesuňte na plotýnku a rozžhavte ji. Až začne být olej horký, dejte si do většího sítka hranolky a posypejte je trochou mouky (pracujte nad krájecí deskou nebo hrncem, ať nemáte celou linku od mouky).

  4. Tuto várku hranolek vhoďte do pánve, olej by měl při dotyku s nimi začít bublat (není třeba mít plotnu na nejvyšší stupeň). Pokud máte friťák, můžete použít i ten. Smažte, dokud nejsou hranolky hnědé. Některé možná budou potřebovat otočit. Smažení zabere jen pár minut. Děravou naběračkou nebo něčím podobným hranolky vyndejte, aby mohl vytéct olej a přesuňte do keramické nebo skleněné mísy a pokapejte octem.

  5. Postupně smažte další části cuket tak jako tu první várku – mouka, smažení, vyndání, pokapání octem. Nakonec všechny hranolky lehce opepřete (lze vynechat).

    Podávejte teplé nebo studené jako předkrm nebo oblohu k hlavnímu jídlu.

Poznámky

Každá várka by měla mít jen tolik hranolků, kolik se snadno vejde do pánve, jinak se vám budou k sobě lepit.

Odolejte pokušení zamoučit si všechny hranolky naráz, jinak se vám začnou velice brzy lepit.

Pro aplikování octa je úplně nejlepší lahvička s rozstřikovačem. Některé vinné octy už se přímo v tomto provedení vyrábějí.

Pro lepší aroma strčte do nasmažených hranolek jeden nebo dva stroužky česneku. Nejdřív si je oloupejte a lehce do něj rukojetí nože udeřte, aby se uvolnilo aroma. Pak česnek strčte doprostřed hranolek a nechte asi 10 minut působit. Krásně vám cukety navoní. Pak ho vyndejte.

Hranolky vypadají druhý den zvadle a ne tak přitažlivě. To však nikterak neubírá na jejich chuti! Můžete je i přidat do sendviče místo čerstvé zeleniny, jako doplněk k salámu, sýru apod.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.