Snoubení kyselé, slané a mírně nahořklé chuti vytváří u tohoto receptu skvělou kombinaci vhodnou buď jako překrm nebo jako doplněk sušších jídel, např. tam, kde byste jinak použili zavařené okurky.

Výsledné „hranolky“ nebudou takové jako ty bramborové. Cuketové hranolky jsou měkčí, ale zato chutnají skvěle i druhý den. Chutnají jak teplé, tak studené. V lednici vydrží minimálně jeden den. Samotná příprava je snadná, vše zdrží jen čekání na to, než pustí vodu.

Tisknout

Recept: Cuketové hranolky

Chod předkrm
Kuchyně italská
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 500 g mladých cuket
  • rostlinný olej
  • hladká mouka (popř. polohrubá)
  • 3 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdřív odkrojte z cuket oba konce a vyhoďte je. Cukety si rozkrojte příčně na polovinu nebo třetinu, tak abyste měli kusy o délce asi 4 – 5 cm. Tyto kusy pak rozkrojte podélně na plátky o tloušťce přibližně půl centimetru. Plátky pak podélně nařežte na asi půlcentimetrové hranolky.

  2. Všechny hranolky přemístěte do cedníku, který stojí ve dřezu nebo visí v hrnci. Řádně je prosypejte solí ze všech stran a nechte uležet 30 – 60 minut, aby se z nich vyloučila šťáva. Pak je opatrně osušte v utěrce nebo ubrouscích.

  3. Do pánve si nalijte olej na výšku max. 1 centimetru. Přesuňte na plotýnku a rozžhavte ji. Až začne být olej horký, dejte si do většího sítka hranolky a posypejte je trochou mouky (pracujte nad krájecí deskou nebo hrncem, ať nemáte celou linku od mouky).

  4. Tuto várku hranolek vhoďte do pánve, olej by měl při dotyku s nimi začít bublat (není třeba mít plotnu na nejvyšší stupeň). Pokud máte friťák, můžete použít i ten. Smažte, dokud nejsou hranolky hnědé. Některé možná budou potřebovat otočit. Smažení zabere jen pár minut. Děravou naběračkou nebo něčím podobným hranolky vyndejte, aby mohl vytéct olej a přesuňte do keramické nebo skleněné mísy a pokapejte octem.

  5. Postupně smažte další části cuket tak jako tu první várku – mouka, smažení, vyndání, pokapání octem. Nakonec všechny hranolky lehce opepřete (lze vynechat).

    Podávejte teplé nebo studené jako předkrm nebo oblohu k hlavnímu jídlu.

Poznámky

Každá várka by měla mít jen tolik hranolků, kolik se snadno vejde do pánve, jinak se vám budou k sobě lepit.

Odolejte pokušení zamoučit si všechny hranolky naráz, jinak se vám začnou velice brzy lepit.

Pro aplikování octa je úplně nejlepší lahvička s rozstřikovačem. Některé vinné octy už se přímo v tomto provedení vyrábějí.

Pro lepší aroma strčte do nasmažených hranolek jeden nebo dva stroužky česneku. Nejdřív si je oloupejte a lehce do něj rukojetí nože udeřte, aby se uvolnilo aroma. Pak česnek strčte doprostřed hranolek a nechte asi 10 minut působit. Krásně vám cukety navoní. Pak ho vyndejte.

Hranolky vypadají druhý den zvadle a ne tak přitažlivě. To však nikterak neubírá na jejich chuti! Můžete je i přidat do sendviče místo čerstvé zeleniny, jako doplněk k salámu, sýru apod.