Květák si nakrájejte na větší růžičky a krátce povařte ve vodě nebo na páře. (5 - 8 minut). Květák by měl být uvařený, ale ne rozvařený. Květák přesypte do zapékací nádoby.
V dalším hrnci si roztopte máslo, přihoďte mouku a za stálého míchání utvořte mazlavou hmotu - jíšku, do které přilijte mléko. Za stálého míchání přiveďte k varu, omáčka za pár minut zhoustne.
Odstavte z plotny a nahrubo nastrouhejte do omáčky většinu sýru. Promíchejte, ať se sýr rychleji roztaje a směsí zalijte květák. Zbylý sýr posypejte nahoru a přidejte strouhanku nebo vločky (pokud je budete používat).
Pečte v troubě nepřikryté na 180C asi 20 minut, dokud omáčka neprobublává a vršek není dozlatova.
www.epochtimes.cz