Klasický anglický recept, který je velmi jednoduchý. Podává se zpravidla jako příloha, ovšem pro vegetariány poslouží i jako kvalitní hlavní jídlo.
Sýry vybíráme výrazné, Angličan by sáhl typicky po čedaru (cheddar), ale květák je skvělý i například s naší Nivou.
Recept: Zapečený květák v sýrové omáčce
Ingredience
- 1 květák
- 50 g másla
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 100 g výrazného sýra (čedar, niva, atd.)
- sůl, pepř
- 2-3 lžíce strouhanky nebo ovesných vloček – na posypání (lze vynechat)
Postup
-
Květák si nakrájejte na větší růžičky a krátce povařte ve vodě nebo na páře. (5 – 8 minut). Květák by měl být uvařený, ale ne rozvařený. Květák přesypte do zapékací nádoby.
-
V dalším hrnci si roztopte máslo, přihoďte mouku a za stálého míchání utvořte mazlavou hmotu – jíšku, do které přilijte mléko. Za stálého míchání přiveďte k varu, omáčka za pár minut zhoustne.
-
Odstavte z plotny a nahrubo nastrouhejte do omáčky většinu sýru. Promíchejte, ať se sýr rychleji roztaje a směsí zalijte květák. Zbylý sýr posypejte nahoru a přidejte strouhanku nebo vločky (pokud je budete používat).
-
Pečte v troubě nepřikryté na 180C asi 20 minut, dokud omáčka neprobublává a vršek není dozlatova.