Klasický anglický recept, který je velmi jednoduchý. Podává se zpravidla jako příloha, ovšem pro vegetariány poslouží i jako kvalitní hlavní jídlo.

Sýry vybíráme výrazné, Angličan by sáhl typicky po čedaru (cheddar), ale květák je skvělý i například s naší Nivou.

Tisknout

Recept: Zapečený květák v sýrové omáčce

Chod hlavní jídlo, hlavní chod, předkrm
Kuchyně anglická
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 45 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 květák
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 100 g výrazného sýra (čedar, niva, atd.)
  • sůl, pepř
  • 2-3 lžíce strouhanky nebo ovesných vloček – na posypání (lze vynechat)

Postup

  1. Květák si nakrájejte na větší růžičky a krátce povařte ve vodě nebo na páře. (5 – 8 minut). Květák by měl být uvařený, ale ne rozvařený. Květák přesypte do zapékací nádoby.

  2. V dalším hrnci si roztopte máslo, přihoďte mouku a za stálého míchání utvořte mazlavou hmotu – jíšku, do které přilijte mléko. Za stálého míchání přiveďte k varu, omáčka za pár minut zhoustne.

  3. Odstavte z plotny a nahrubo nastrouhejte do omáčky většinu sýru. Promíchejte, ať se sýr rychleji roztaje a směsí zalijte květák. Zbylý sýr posypejte nahoru a přidejte strouhanku nebo vločky (pokud je budete používat).

  4. Pečte v troubě nepřikryté na 180C asi 20 minut, dokud omáčka neprobublává a vršek není dozlatova.