Ondřej Horecký

6. 1. 2011

Kusy pórku zavinuté do šunky (vegetariáni šunku vynechají), zalité hustou omáčkou bešamelového typu se sýrem a zapečené v troubě. 

I když se to nemusí zdát, tento pokrm je překvapivě vydatný. Nezvyklá je i úprava této zeleniny, ale můžu vás ujistit, že chutí rozhodně nebudete zklamáni. Recept se tradičně podává s vařeným bramborem.

Jde o klasický recept z Walesu, části Velké Británie a věřte tomu, že nejde o náhodu. Pórek je totiž národním symbolem Velšanů a těší se tam velké úctě. Podle jedné pověsti nařídil král Cadwaladr svým vojákům, aby si v bitvě se Sasy připevnili na helmu pórek (bitva se odehrávala v pórkovém poli) a tak se odlišili od nepřítele.

Tisknout

Recept: Zapečený pórek se šunkou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně anglická
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 50 minutes
Pro 4

Ingredience

  • 600 g pórku (2-3 stonky)
  • 100 g vepřové šunky
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 50 ml smetany na vaření
  • 100 g tučného sýru (eidam 45%, gouda, cheddar, parmezán)
  • 4 lžíce strouhanky

Postup

  1. Z pórku odkrojte koncové části (tmavě zelená část je tuhší než bílá, takže hostům podávejte spíš bílou část) a stonky rozkrojte na 2 – 3 deseticentimetrové kusy. Pak stonky nařízněte podélně, ale neprořežte je úplně, ať se vám nerozpadnou. Pod tekoucí vodou pórek dobře propláchněte, ať nemusíte později chroupat hlínu.

  2. Pórky svažte po dvou kusech provázkem a dejte vařit do většího hrnce do osolené vody na 10 min., dokud není pórek měkký.

    zapeceny porek
  3. Vodu vylijte, pórky zchlaďte studenou vodou a pak se zbavte provázků. Stonky osušte v utěrce nebo ubrouskem. Kolem každého stonku omotejte 1 plátek šunky. Vložte do zapékací mísy (přibližně 20 x 20 cm).

    zapeceny porek
  4. Zapněte si troubu na 180 C, a zatímco se nahřívá, uděláme omáčku. V hrnci roztopte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání (na nízkou teplotu) dostanete za 2 minuty kašovitou hmotu (případné žmolky rozmělněte vařečkou nebo lžící). Zvyšte teplotu, postupně přilévejte mléko, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky.

  5. Odstavte, přihoďte 75 g sýra, smetanu a podle chuti dosolte a dopepřete (ani špetečka chilli koření nebo muškátového oříšku neuškodí). Omáčkou zalijte pórek, posypte zbytkem sýra a strouhankou. 

  6. Nechte péct asi 30 minut, dokud není vršek dozlatova a sýr nebublá.

  7. Podáváme s čerstvě uvařenými bramborami.

Související články

Přečtěte si také

Síkela by v Evropské komisi mohl mít obchod, ale může se to ještě měnit
Síkela by v Evropské komisi mohl mít obchod, ale může se to ještě měnit

Jozef Síkela (STAN) by mohl být eurokomisařem pro obchod. Blíží se to obchodu, ale rozhodnuto není, situace se může ještě změnit.

Fotografie: Jak si představovali v roce 1899 francouzští umělci svou vizi roku 2000, a co „předpověděli“? 
Fotografie: Jak si představovali v roce 1899 francouzští umělci svou vizi roku 2000, a co „předpověděli“? 

Skupina francouzských umělců se v roce 1899 spojila, aby v sérii ilustrovaných obchodních karet vyobrazila svou vizi života v roce 2000.

O elektromobily je letos v ČR vyšší zájem, avšak zřejmě jen kvůli dotacím
O elektromobily je letos v ČR vyšší zájem, avšak zřejmě jen kvůli dotacím

O elektrické vozy nebyl první tři měsíce letošního roku valný zájem. Pak ovšem přišly státní dotace pro firmy a vše se změnilo.

Demolice přehrad v Kalifornii představuje pro někoho vítězství a pro jiné devastaci
Demolice přehrad v Kalifornii představuje pro někoho vítězství a pro jiné devastaci

Snaha o záchranu lososů vedla ke ztrátě uměle vytvořených jezer a k poklesu turistického ruchu, který tato jezera přinášela.

Po řadě tropických dnů čeká Česko deštivý týden a výrazné ochlazení
Po řadě tropických dnů čeká Česko deštivý týden a výrazné ochlazení

Po řadě tropických dnů čeká Česko deštivý týden. Od poloviny týdne se výrazně ochladí, ve čtvrtek a v pátek klesnou teploty k deseti stupňům Celsia.