Kusy pórku zavinuté do šunky (vegetariáni šunku vynechají), zalité hustou omáčkou bešamelového typu se sýrem a zapečené v troubě.
I když se to nemusí zdát, tento pokrm je překvapivě vydatný. Nezvyklá je i úprava této zeleniny, ale můžu vás ujistit, že chutí rozhodně nebudete zklamáni. Recept se tradičně podává s vařeným bramborem.
Jde o klasický recept z Walesu, části Velké Británie a věřte tomu, že nejde o náhodu. Pórek je totiž národním symbolem Velšanů a těší se tam velké úctě. Podle jedné pověsti nařídil král Cadwaladr svým vojákům, aby si v bitvě se Sasy připevnili na helmu pórek (bitva se odehrávala v pórkovém poli) a tak se odlišili od nepřítele.
Recept: Zapečený pórek se šunkou
Ingredience
- 600 g pórku (2-3 stonky)
- 100 g vepřové šunky
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 50 ml smetany na vaření
- 100 g tučného sýru (eidam 45%, gouda, cheddar, parmezán)
- 4 lžíce strouhanky
Postup
-
Z pórku odkrojte koncové části (tmavě zelená část je tuhší než bílá, takže hostům podávejte spíš bílou část) a stonky rozkrojte na 2 – 3 deseticentimetrové kusy. Pak stonky nařízněte podélně, ale neprořežte je úplně, ať se vám nerozpadnou. Pod tekoucí vodou pórek dobře propláchněte, ať nemusíte později chroupat hlínu.
-
Pórky svažte po dvou kusech provázkem a dejte vařit do většího hrnce do osolené vody na 10 min., dokud není pórek měkký.
-
Vodu vylijte, pórky zchlaďte studenou vodou a pak se zbavte provázků. Stonky osušte v utěrce nebo ubrouskem. Kolem každého stonku omotejte 1 plátek šunky. Vložte do zapékací mísy (přibližně 20 x 20 cm).
-
Zapněte si troubu na 180 C, a zatímco se nahřívá, uděláme omáčku. V hrnci roztopte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání (na nízkou teplotu) dostanete za 2 minuty kašovitou hmotu (případné žmolky rozmělněte vařečkou nebo lžící). Zvyšte teplotu, postupně přilévejte mléko, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky.
-
Odstavte, přihoďte 75 g sýra, smetanu a podle chuti dosolte a dopepřete (ani špetečka chilli koření nebo muškátového oříšku neuškodí). Omáčkou zalijte pórek, posypte zbytkem sýra a strouhankou.
-
Nechte péct asi 30 minut, dokud není vršek dozlatova a sýr nebublá.
-
Podáváme s čerstvě uvařenými bramborami.