Ondřej Horecký

6. 1. 2011

Kusy pórku zavinuté do šunky (vegetariáni šunku vynechají), zalité hustou omáčkou bešamelového typu se sýrem a zapečené v troubě. 

I když se to nemusí zdát, tento pokrm je překvapivě vydatný. Nezvyklá je i úprava této zeleniny, ale můžu vás ujistit, že chutí rozhodně nebudete zklamáni. Recept se tradičně podává s vařeným bramborem.

Jde o klasický recept z Walesu, části Velké Británie a věřte tomu, že nejde o náhodu. Pórek je totiž národním symbolem Velšanů a těší se tam velké úctě. Podle jedné pověsti nařídil král Cadwaladr svým vojákům, aby si v bitvě se Sasy připevnili na helmu pórek (bitva se odehrávala v pórkovém poli) a tak se odlišili od nepřítele.

Tisknout

Recept: Zapečený pórek se šunkou

Chod hlavní chod, hlavní jídlo
Kuchyně anglická
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 50 minutes
Pro 4

Ingredience

  • 600 g pórku (2-3 stonky)
  • 100 g vepřové šunky
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 50 ml smetany na vaření
  • 100 g tučného sýru (eidam 45%, gouda, cheddar, parmezán)
  • 4 lžíce strouhanky

Postup

  1. Z pórku odkrojte koncové části (tmavě zelená část je tuhší než bílá, takže hostům podávejte spíš bílou část) a stonky rozkrojte na 2 – 3 deseticentimetrové kusy. Pak stonky nařízněte podélně, ale neprořežte je úplně, ať se vám nerozpadnou. Pod tekoucí vodou pórek dobře propláchněte, ať nemusíte později chroupat hlínu.

  2. Pórky svažte po dvou kusech provázkem a dejte vařit do většího hrnce do osolené vody na 10 min., dokud není pórek měkký.

    zapeceny porek
  3. Vodu vylijte, pórky zchlaďte studenou vodou a pak se zbavte provázků. Stonky osušte v utěrce nebo ubrouskem. Kolem každého stonku omotejte 1 plátek šunky. Vložte do zapékací mísy (přibližně 20 x 20 cm).

    zapeceny porek
  4. Zapněte si troubu na 180 C, a zatímco se nahřívá, uděláme omáčku. V hrnci roztopte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání (na nízkou teplotu) dostanete za 2 minuty kašovitou hmotu (případné žmolky rozmělněte vařečkou nebo lžící). Zvyšte teplotu, postupně přilévejte mléko, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky.

  5. Odstavte, přihoďte 75 g sýra, smetanu a podle chuti dosolte a dopepřete (ani špetečka chilli koření nebo muškátového oříšku neuškodí). Omáčkou zalijte pórek, posypte zbytkem sýra a strouhankou. 

  6. Nechte péct asi 30 minut, dokud není vršek dozlatova a sýr nebublá.

  7. Podáváme s čerstvě uvařenými bramborami.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“