Skvělý a chutný recept z Anglie. Ryba v mléčně-sýrové omáčce zapečená s bramborovou kaší. Část ryb můžete nahradit i různými mořskými potvůrkami (oliheň, kalamari, krevety apod.). Lze i míchat různé druhy ryb. Fish pie je vlastně velmi chutný způsob, jak se zbavit zbytků ryb.
Angličané z nějakého důvodu preferují maso s kaší zapéct, místo aby je jedli odděleně jako jiné národy.
Říkají tomu pie (čti páj) a jsou různé druhy, ať už je to cottage pie (s mletým hovězím), fish pie (s rybou) nebo sheperd’s pie (s mletým hovězím nebo jehněčím).
Všechny tyto „zapékačky” jsou podobné a s neskutečným množstvím obměn. I když jsou vlastně způsobem, jak se zbavit zbytků masa, výsledkem je pokrm hodně dobrý a sytý, vhodný na velké sváteční obědy.
Recept: Zapečená ryba v mléčné omáčce (fish pie)
Ingredience
- 400 g rybích filet bez kosti (treska, tolstolobik, aj.)
- 400 ml mléka
- 2 bobkové listy
- pepř, sůl
- 30 g másla
- 1/2 pórku nakrájeného na plátky
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 1 větší rajče
Na kaši:
- 500 g brambor oloupaných, nakrájených na kousky
- 50 ml mléka
- 20 g másla
- 30 g výrazného sýra (čedar, 45% eidam, aj.]
- sůl
- strouhanka lze vynechat
Postup
-
Uvařte si do měkka brambory. To potrvá asi 20 min. Mezitím si uvaříme rybu. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte mléko, bobkový list a asi 3 špetky čerstvě pomletého pepře.
-
Přidejte rybu a vařte na mírném ohni 10 minut. Osolte dle chuti.
-
Přichystejte si středně velkou zapékací formu. Do ní přesuňte hotovou rybu. Mléko slijte do odměrky.
-
Pánev opláchněte a dejte zpět na plotnu. Roztopte máslo a osmahněte na něm asi 5 min. nakrájený pórek. Nezapomeňte míchat.
-
Přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 minuty. Pak přidejte hořčici a promíchejte.
-
Přilijte 250 ml odstaveného mléka. Míchejte, dokud se nevytvoří omáčka (pár minut).
-
Odstavte z plotny a přihoďte sýr. Řádně promíchejte, až je sýr roztopený. Ochutnejte, dosolte a pak omáčkou zalijte rybu.
-
Zapněte si troubu na 180oC, ať se předehřeje. Nakrájejte si rajče na pásky a ty rozložte na omáčku.
-
Až jsou měkké brambory, slijte vodu, přidejte k nim máslo a mléko a rozmačkejte je na kaši. Kaši nandejte lžící do zapékací formy a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte zbytkem sýra, popř. strouhankou a dejte zapéci do trouby na asi 20 minut nebo dokud nejsou brambory mírně dozlatova.