Skvělý a chutný recept z Anglie. Ryba v mléčně-sýrové omáčce zapečená s bramborovou kaší. Část ryb můžete nahradit i různými mořskými potvůrkami (oliheň, kalamari, krevety apod.). Lze i míchat různé druhy ryb. Fish pie je vlastně velmi chutný způsob, jak se zbavit zbytků ryb.

Angličané z nějakého důvodu preferují maso s kaší zapéct, místo aby je jedli odděleně jako jiné národy.

Říkají tomu pie (čti páj) a jsou různé druhy, ať už je to cottage pie (s mletým hovězím), fish pie (s rybou) nebo sheperd’s pie (s mletým hovězím nebo jehněčím). 

Všechny tyto „zapékačky“ jsou podobné a s neskutečným množstvím obměn. I když jsou vlastně způsobem, jak se zbavit zbytků masa, výsledkem je pokrm hodně dobrý a sytý, vhodný na velké sváteční obědy.

Tisknout

Recept: Zapečená ryba v mléčné omáčce (fish pie)

Chod hlavní chod
Kuchyně anglická
Čas přípravy 25 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 50 minut
Pro 4

Ingredience

  • 400 g rybích filet bez kosti (treska, tolstolobik, aj.)
  • 400 ml mléka
  • 2 bobkové listy
  • pepř, sůl
  • 30 g másla
  • 1/2 pórku nakrájeného na plátky
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 větší rajče

Na kaši:

  • 500 g brambor oloupaných, nakrájených na kousky
  • 50 ml mléka
  • 20 g másla
  • 30 g výrazného sýra (čedar, 45% eidam, aj.]
  • sůl
  • strouhanka lze vynechat

Postup

  1. Uvařte si do měkka brambory. To potrvá asi 20 min. Mezitím si uvaříme rybu. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte mléko, bobkový list a asi 3 špetky čerstvě pomletého pepře.

  2. Přidejte rybu a vařte na mírném ohni 10 minut. Osolte dle chuti.

  3. Přichystejte si středně velkou zapékací formu. Do ní přesuňte hotovou rybu. Mléko slijte do odměrky.

  4. Pánev opláchněte a dejte zpět na plotnu. Roztopte máslo a osmahněte na něm asi 5 min. nakrájený pórek. Nezapomeňte míchat.

  5. Přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 minuty. Pak přidejte hořčici a promíchejte.

  6. Přilijte 250 ml odstaveného mléka. Míchejte, dokud se nevytvoří omáčka (pár minut).

  7. Odstavte z plotny a přihoďte sýr. Řádně promíchejte, až je sýr roztopený. Ochutnejte, dosolte a pak omáčkou zalijte rybu.

  8. Zapněte si troubu na 180oC, ať se předehřeje. Nakrájejte si rajče na pásky a ty rozložte na omáčku.

  9. Až jsou měkké brambory, slijte vodu, přidejte k nim máslo a mléko a rozmačkejte je na kaši. Kaši nandejte lžící do zapékací formy a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte zbytkem sýra, popř. strouhankou a dejte zapéci do trouby na asi 20 minut nebo dokud nejsou brambory mírně dozlatova. 

Poznámky

Než pórek nakrájíte, rozřízněte ho podélně do poloviny a pak propláchněte. Daleko líp ho tak zbavíte nečistot.
 
Hotové jídlo nebo jeho část lze zmrazit a mít tak v záloze rychlou večeři.