Vynikající a snadný recept na plnohodnotný oběd pro celou rodinu, který zvládne i tatínek. Toto je anglická klasika v podání zapékaného mletého hovězího se zeleninou a s bramborovou kaší nahoře.
V originále se jídlu říká cottage pie (čti kotyč páj). Existuje spousta variant a my jsme pro vás (jak jinak) připravili tu nejlepší, která bude chutnat všem.
Jedná se o velkou porci a hodně syté jídlo vhodné pro velké nedělní obědy, popř. následné pondělní dojídání 🙂
Angličané rádi zapékají jídla tímto způsobem, tj. s bramborovou kaší nahoře. Ostatně jde o chutný a levný způsob, jak připravit velký oběd. Kromě cottage pie (mleté hovězí), jsou oblíbené také shepherd’s pie (mleté jehněčí) nebo fish pie (s rybou).
Recept: Mleté hovězí se zeleninou zapékané s bramborovou kaší
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 2 střední cibule nakrájené najemno
- 2 stroužky česneku rozdrceného
- 500 g mletého hovězího
- 2 střední mrkve nakrájené na kostky či kolečka
- 125 g mraženého hrášku
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 hovězí bujóny smíchané s 50 ml vody
- 2 lžíce nadrobno nasekané petrželové natě
- sůl, pepř
Bramborová kaše
- 4 velké brambory oloupané, nakrájené na kostky
- 50 g másla
- 120 g strouhaného sýru (cheddar, eidam, gouda aj.)
Postup
-
Zapněte troubu na 200°C. Ve větším hrnci rozehřejte olej, pak přidejte cibuli, česnek a mleté maso. Míchejte směs, dokud nebude maso hnědé.
-
Přidejte mrkev, hrášek, protlak, petrželovou nať, bujón, podle chuti sůl a pepř a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud není mrkev měkká.
-
Zatímco se směs pomalu vaří, v druhém hrnci si uvařte brambory, a až jsou hotové, udělejte z nich kaši za pomoci másla a sýra (můžete přidat i kapku mléka).
-
Masovou směs vyprázdněte do větší formy na pečení a vyrovnejte. Na ni naneste všechnu bramborovou kaši, kterou vyrovnáte do stejně tlusté vrstvy.
-
Strčte do trouby a pečte nepřikryté 30 minut nebo dokud kaše nahoře částečně nezhnědne.
Poznámky
Do hovězího můžete přidat zeleninu nebo houby dle vlastní chuti, záleží jen na vás.