Vynikající a snadný recept na plnohodnotný oběd pro celou rodinu, který zvládne i tatínek. Toto je anglická klasika v podání zapékaného mletého hovězího se zeleninou a s bramborovou kaší nahoře.

V originále se jídlu říká cottage pie (čti kotyč páj). Existuje spousta variant a my jsme pro vás (jak jinak) připravili tu nejlepší, která bude chutnat všem.

Jedná se o velkou porci a hodně syté jídlo vhodné pro velké nedělní obědy, popř. následné pondělní dojídání 🙂

Angličané rádi zapékají jídla tímto způsobem, tj. s bramborovou kaší nahoře. Ostatně jde o chutný a levný způsob, jak připravit velký oběd. Kromě cottage pie (mleté hovězí), jsou oblíbené také shepherd’s pie (mleté jehněčí) nebo fish pie (s rybou). 

Tisknout

Recept: Mleté hovězí se zeleninou zapékané s bramborovou kaší

Chod hlavní chod
Kuchyně anglická
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Pro 6 osob

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 2 střední cibule nakrájené najemno
  • 2 stroužky česneku rozdrceného
  • 500 g mletého hovězího
  • 2 střední mrkve nakrájené na kostky či kolečka
  • 125 g mraženého hrášku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hovězí bujóny smíchané s 50 ml vody
  • 2 lžíce nadrobno nasekané petrželové natě
  • sůl, pepř

Bramborová kaše

  • 4 velké brambory oloupané, nakrájené na kostky
  • 50 g másla
  • 120 g strouhaného sýru (cheddar, eidam, gouda aj.)

Postup

  1. Zapněte troubu na 200°C. Ve větším hrnci rozehřejte olej, pak přidejte cibuli, česnek a mleté maso. Míchejte směs, dokud nebude maso hnědé.

  2. Přidejte mrkev, hrášek, protlak, petrželovou nať, bujón, podle chuti sůl a pepř a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud není mrkev měkká.

  3. Zatímco se směs pomalu vaří, v druhém hrnci si uvařte brambory, a až jsou hotové, udělejte z nich kaši za pomoci másla a sýra (můžete přidat i kapku mléka).

  4. Masovou směs vyprázdněte do větší formy na pečení a vyrovnejte. Na ni naneste všechnu bramborovou kaši, kterou vyrovnáte do stejně tlusté vrstvy.

  5. Strčte do trouby a pečte nepřikryté 30 minut nebo dokud kaše nahoře částečně nezhnědne.

Poznámky

Do hovězího můžete přidat zeleninu nebo houby dle vlastní chuti, záleží jen na vás.