Mouka. (bakesourdough.com)
Mouka. (bakesourdough.com)

Ze všech stran slyšíme o tom, jak jsou mnohé potraviny nevhodné a nezdravé. V této souvislosti se často hovoří o potravinách vyrobených z bílé mouky.

Mnoho lékařů se zmiňuje o ne příliš pozitivním dopadu bílého pečiva jednak v souvislosti s nadváhou a z toho vyplývajícími různými zdravotními potížemi a jednak také o určitých nutričních složkách, které v bílé mouce chybějí. Mouka patří mezi základní potraviny a tak by možná by stálo za zmínku pohovořit o tom, je-li bílá mouka skutečně tak škodlivou součástí potravin nebo je-li to jen uměle vytvořený strašák, se kterým přišli prodejci a zastánci tzv. zdravé výživy

Jak se dříve jídávalo…
Je pravdou, že v  současnosti se konzumuje převážně pšeničná a žitná bílá mouka, která se také označuje jako bílá mouka. Ve srovnání s moukou celozrnnou, která je vyrobená z celých obilných zrn, je bílá mouka výrobním procesem ochuzena o podstatnou část cenných složek, které náš organismus potřebuje. Dříve se bílá mouka musela ručně prosévat, a proto byla pro většinu lidí hůře dostupná, a tak se stala výsadou vyšší společenské vrstvy. Plnohodnotnou celozrnnou moukou se živila chudina.

Bílá mouka pro všechny...

Průmyslová revoluce v Anglii v roce 1870 zavedla válcové mlýny (u nás asi o 40let později), čímž se tato rafinovaná potravina přiblížila i chudším vrstvám obyvatelstva. Mlýny z obilného zrna odstraňují jeho obal, který se dává vepřům a dobytku jako potrava a nazývá se otruby.
Obilné zrno se skládá z bílého vnitřku, který je tvořen převážně škrobem a je hlavním zdrojem bílé mouky. Druhou část tvoří  obal zrna a  klíček, který obsahuje většinu minerálů, vitamínů a vlákniny

Výhody celozrnné mouky

Obalová část zrna je ale pro trávení obilného zrna nepostradatelná, protože vitamin B a vápník, které obalová část obsahuje, jsou potřebné pro trávení škrobu a cukru, které obsahuje vnitřní část zrna. Tělo si pak musí tyto složky vyrobit uměle, což je pro organismus zátěž. Navíc bílá mouka se při trávení nalepí na střevní stěnu a může tak způsobit zácpu. Zácpa zamezuje dobrému vstřebávání živin a tím jejich transportu v organismu. Následkem toho může dojít ke snížení imunity. Bílá mouka je ve srovnání s celozrnnou moukou ochuzena o 19 %  bílkovin, 54 % vápníku, 50 % fosforu, 70 %železa,  86 % mědi, 77 % zinku, 100 % karotenu, 50 % vitaminu B2, 85 % vitamínu B1 a 98 % vlákniny.

Když půjdete do supermarketu...

Překvapily vás tyto informace? Pokud se rozhodne žít zdravěji, neměli byste spoléhat pouze na to, že si vyberete v supermarketu tmavé pečivo a budete zdravější. Obchodníci využili boomu zdravé výživy a často vyrábějí pečivo z mouky bílé a obarvují ji různými barvivy, jako je například karamel nebo opražená bílá mouka.

Jak si s tím poradit?

Alternativou může být, že si zajdete do specializované prodejny zdravé výživy, kde budete mít jistotu, že pečivo je nebarvené. Ti, kteří mají více času, si mohou zkusit upéct vlastní pečivo doma a chléb nebo houska upečená vlastnoručně doma vám jistě bude i více chutnat. Rada těm, kteří mají méně času, informujte se na složení pečiva u samotných výrobců pečiva. Tyto informace by vám měl každý výrobce bez problémů poskytnout. Mnozí nahradili pečivo různými obilnými kašemi. I to je jedna z možností. At’ už se rozhodnete jakkoliv, celozrnné pečivo se může alespoň občas stát součástí jídelníčku. Není na škodu si  tu a tam dopřát pečivo z bílé mouky. Pokud dovedete správně vyvážit obě strany mince, v tomto případě produkty bílé a celozrnné mouky, a vaše tělo si s tím určitě dobře poradí. Navíc celozrnné pečivo není zrovna nejlevnější záležitostí. Také oproti bílému pečivu je také pro mnohé z nás méně chutné. Záleží jenom na nás, co si vybereme.