cuketovy_livanec
Cuketové placky (hobak čon) o tloušťce palačinek jsou vynikajícím předkrmem, ale klidně poslouží i jako hlavní jídlo (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

 

Cuketové placky (hobak čon) o tloušťce palačinek jsou vynikajícím předkrmem, ale klidně poslouží i jako hlavní jídlo. Omáčka, do které se namáčejí, jídlu propůjčí úplně jiný, přesto velmi chutný, rozměr, než na jaký jsme u nás zvyklí. Lívance si můžete nastřihat nebo nařezat také na kostky a nabírat jídelními hůlkami.
 
 
 
 
 
Příprava: 30 min.
 
Smažení: 30 min.
 
 
 

Co budete potřebovat:

(pro 4 - 6 osob)
 
  • 600 g - 700 g cuket
  • 2 lžíce soli
  • 2 mrkve, ostrouhané
  • 1 velkou cibuli, oloupanou
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • 500 - 700 ml vlažné vody
  • sůl
  • pepř
  • chilli (lze vynechat)

Omáčka na namáčení:
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladkého rýžového octa
 
Odkrojte oba konce cuket a pak cukety nahrubo nastrouhejte. Dejte do cedníku, prosypte 2 lžícemi soli, promíchejte a nechte půl hodiny změknout a odkapat.
 
Zatímco se cukety měknou, nastrouhejte si nahrubo mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli. Pak rozbijte vejce a dobře prošlehejte. Přidejte zhruba polovinu mouky, promíchejte, přidávejte postupně vodu a zbytek mouky a dobře promíchávejte. Těsto bude hotové, až bude jako těsto na palačinky (ne husté, ale ani vodnaté).
 
Přidejte cuketu, mrkev a cibuli a dobře promíchejte. Rozehřejte pánvičku (pokud možno nepřilnavou) na nižší stupeň s trochou oleje (anebo másla). Smažte po malých dávkách, o velikosti malé naběračky a těsto dobře rozprostřete, aby bylo maximálně 4 mm tenké.
 
Až bude dolní strana nahnědlá, obraťte placku a osmahněte na druhé straně. Pokud budou výsledné placky moc mastné, můžete je položit na ubrousek. Pokud budete jíst všechny najednou, odkládejte si je do zakryté nádoby, ať nevystydnou.
 
Podávejte teplé, nakrájené nebo natrhané na kousky a namáčené v omáčce.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
Tipy:
Pokud všechny lívance nesníte, můžete si je na druhý den nebo později ohřát z obou stran na pánvičce. Omáčka vám v lednici vydrží i týden.
 
Korejské lívance, v zemi původu nazývané čon, jsou velmi oblíbené a je jich tolik variant, kolik je druhů potravin a jejich kombinací, takže se nebojte experimentovat a použít to, co máte zrovna v ledničce, včetně masa, mořských plodů, tofu, hříbků atp. atd.
 
Podobné recepty:

Slaný cuketový koláč

Cuketa plněná mrkví a balkánským sýrem

Čokoládovo-cuketová buchta

Cuketovo - špenátová polévka se smetanou

Zeleninové omelety

 

VŠECHNY RECEPTY