Kaki dort. (Sonia Vladyková / Unavená vařečka)
Kaki dort. (Sonia Vladyková / Unavená vařečka)
Představme si, že se náhodou touláte supermarketem a v regálech mezi zeleninou a ovocem narazíte na toto krásně zabarvené ovoce, které krom názvu kaki, tomel, Diovo ovoce má také sladké jméno medové jablko. A není to jen názvem. Když je dostatečně zralé, je opravdu krásně sladké a lahodné chuti.

Nemáte k němu důvěru? Určitě by byla škoda ho neochutnat. Zralé kaki má vysoký obsah vitaminu C a obsahuje látky, které rozkládají tuky. Tato chuťová pohádka je neuvěřitelná kombinace chutí mezi broskví, meruňkou a jablkem. Musí být však dostatečně zralé. A tak jestli ho na regálu najdete  trochu tvrdší konzistence, nechte si ho doma pár dní dozrát a změknout. Oloupejte si slupku a vychutnejte si toto skvělé sladké ovoce,  můžete ho jíst lžičkou jako kiwi nebo ho přidávat do ovocných pohárů, ale výborný je i dortík z kaki.

Takto vypadá medové jablko, když dozrává na stromech, například v Jižní Itálii, na svazích Středozemního moře. Horké slunce a přímořské ovzduší mu dá tu správnou sladkou medovou chuť.

A jestli chcete vyzkoušet tento sladký dortík z tohoto podzimního ovoce, zde je recept:

Rozpis je na pečící formu o velikosti 23 – 24 cm

Co budete potřebovat: 
  • 3 vejce

  • 200 g cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 125 ml bílého jogurtu

  • 100 ml slunečnicového oleje

  • 200 g hladké mouky

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 menší polévková lžíce kakaa

  • 2 medová jablka

Žloutky oddělíme od bílků a našleháme s cukrem, přidáme jogurt, olej a dobře vše ušleháme. Přidáme po částech prosátou mouku s práškem do pečiva a kakao. Nakonec zamícháme ušlehané bílky.  Těsto nalijeme do předem máslem vymazané a moukou vysypané formy, oloupeme medová jablka, nakrájíme je na kousky a poklademe na těsto, v troubě předehřáté na 180°C pečeme 30-40 minut. Necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Ať vám tento velmi jemný, sladký a vláčný moučník, připomínající barvou padající listí, zpříjemní krásné podzimní dny.



Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na
http://unavenavarecka.blogspot.com/.

Vyzkoušejte také: