Představme si, že se náhodou touláte supermarketem a v regálech mezi zeleninou a ovocem narazíte na toto krásně zabarvené ovoce, které krom názvu kaki, tomel, Diovo ovoce má také sladké jméno medové jablko. A není to jen názvem. Když je dostatečně zralé, je opravdu krásně sladké a lahodné chuti.
Nemáte k němu důvěru? Určitě by byla škoda ho neochutnat. Zralé kaki má vysoký obsah vitaminu C a obsahuje látky, které rozkládají tuky. Tato chuťová pohádka je neuvěřitelná kombinace chutí mezi broskví, meruňkou a jablkem. Musí být však dostatečně zralé. A tak jestli ho na regálu najdete trochu tvrdší konzistence, nechte si ho doma pár dní dozrát a změknout. Oloupejte si slupku a vychutnejte si toto skvělé sladké ovoce, můžete ho jíst lžičkou jako kiwi nebo ho přidávat do ovocných pohárů, ale výborný je i dortík z kaki.
Takto vypadá medové jablko, když dozrává na stromech, například v Jižní Itálii, na svazích Středozemního moře. Horké slunce a přímořské ovzduší mu dá tu správnou sladkou medovou chuť.
A jestli chcete vyzkoušet tento sladký dortík z tohoto podzimního ovoce, zde je recept:
Rozpis je na pečící formu o velikosti 23 – 24 cm
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml bílého jogurtu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 menší polévková lžíce kakaa
- 2 medová jablka
Ať vám tento velmi jemný, sladký a vláčný moučník, připomínající barvou padající listí, zpříjemní krásné podzimní dny.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na http://unavenavarecka.blogspot.com/.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na http://unavenavarecka.blogspot.com/.
Vyzkoušejte také: