vylov rybnika Olsovec v Jedovnicich, rybarstvi v Cechach
Třídění ryb. (Bohumil Bartošek/Velká Epocha)

O minulém podzimním víkendu se v Moravském Krasu v Jedovnicích konal vyhlášený tradiční výlov rybníka Olšovec. Drobné mrholení spoluvytvářelo vlhkou atmosféru rybolovu a nostalgickou náladu podzimu. Kromě živých ryb se zde dalo koupit i ledacos dalšího. Každý rok rostoucí řady stánků útočily na peněženky okolojdoucích, kteří správně tuší, že kvalita poloviny zboží odpovídá jednorázové spotřebě, cena však nikoliv. Nabídka je pestrá a jakoby odráží trend společnosti – umělohmotné příšerky, plastikové zbraně, polyesterové paruky se střídají s kvalitním, byť také předraženým zbožím. Lidé sem přicházejí nejen koupit si rybu, ale také ochutnat různé rybí či jiné speciality, setkat se s přáteli a pobavit se. A tak cesta k rybníku i jeho samotná hráz je skutečně zaplněná.

Na výlov pohledem rybáře jsme se zeptali porybného p. Kocmana:

Jak dlouho trvá tradice výlovu rybníka Olšovec v Jedovnicích?

Já už tento rybník lovím po třicáté čtvrté. Začínal jsem jako pěšák, dnes tady jako vedoucí porybný chovám ryby profesionálně už sedmnáctou sezónu. I dříve sem lidi přišli, dali si párek a pivo a koupili si rybu. Dnes tady těch stánků a kolotočů máme víc a také  tato zábava pro děti a nakupování sem lidi táhne. A takováto tradice výlovů rybníků pro veřejnost i se stánky a občerstvením byla z Jedovnic přebrána do daleko větších a prestižnějších rybářství. Lidé si udělají výlet,  a nejenom se pobaví se, ale také si rovnou koupí čerstvou rybu.

Tento rybník je využíván nejen pro chov ryb, ale také pro rekreaci a sport  - např. se zde každoročně pořádají Mistrovství světa a Evropy v závodech motorových člunů. Ovlivňují tyto aktivity chov ryb?

vylov rybnika Olsovec v Jedovnicich, rybarstvi v Cechach
Rybáři při práci. (Bohumil Bartošek/Velká Epocha)

Rekreace tady je poměrně rozvinutá a chov ryb je zde potlačen ve prospěch rekreace, a tak jsou zde ryby nasazovány  na spodní hranici tabulek pro množství ryb na hektar vodní plochy. Ryba se zde chová doplňkově, nikoliv jako hlavní zdroj v rybníce.

Motorové čluny rybám naprosto nevadí. Závody tady běží již třicet let, a ryby to nepoznamenalo. Nezaznamenal jsem, že by to rybám nějak ublížilo.

Jak vypadá letošní výlov?

Tak to zatím nebudu odhadovat, protože co je ve vodě, to nikdo nevidí.

Rybáři s pruty se trumfují velikostí úlovků, co zatím vaše úlovky?

My tady nechováme velké trofejní ryby. Slušné kousky – nějací větší kapři - tady jsou, také tady vidíte nějaké ty dvou až čtyřkilové štiky.

Kapr a štika v jednom rybníce? Nekonkurují si?

Ne. Štika kaprovi naopak pomáhá  a to tím, že loví malé „plevelné“ rybky, které konkurují kaprovi v potravě, ale většího kapra neuloví. Kdyby přišla štika do plůdkového rybníku, tak tam by nadělala škody. Tady ne.

Proč pořádáte veřejný výlov ryb?

Když si lidé koupí rybu tady na místě tak, touto koupí podporují místní české a moravské rybářství. A český kapr má i v Evropě dobrý zvuk. Český kapr - to je dneska značka. Stojí si tak dobře i proto, že není překrmován, minimálně z poloviny je na přirozené potravě a pak jeho maso je chutné a hodnotné. Není nakrmený tak jako např. pstruh, kdy pak jeho svalovina nemá tu správnou chuť. I tady v Jedovnicích máme zaregistrovanou regionální značku Jedovnický kapr – ekologický chov v rámci Moravského krasu. Konkrétně Jedovnický kapr je čistě na přirozené potravě, bez přikrmování, takže tato ryba je (i v době zvýšeného zájmu o biopotraviny) jedna z nejlepších.