Uvařte si do měkka brambory. To potrvá asi 20 min. Mezitím si uvaříme rybu. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte mléko, bobkový list a asi 3 špetky čerstvě pomletého pepře.
Přidejte rybu a vařte na mírném ohni 10 minut. Osolte dle chuti.
Přichystejte si středně velkou zapékací formu. Do ní přesuňte hotovou rybu. Mléko slijte do odměrky.
Pánev opláchněte a dejte zpět na plotnu. Roztopte máslo a osmahněte na něm asi 5 min. nakrájený pórek. Nezapomeňte míchat.
Přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 minuty. Pak přidejte hořčici a promíchejte.
Přilijte 250 ml odstaveného mléka. Míchejte, dokud se nevytvoří omáčka (pár minut).
Odstavte z plotny a přihoďte sýr. Řádně promíchejte, až je sýr roztopený. Ochutnejte, dosolte a pak omáčkou zalijte rybu.
Zapněte si troubu na 180oC, ať se předehřeje. Nakrájejte si rajče na pásky a ty rozložte na omáčku.
Až jsou měkké brambory, slijte vodu, přidejte k nim máslo a mléko a rozmačkejte je na kaši. Kaši nandejte lžící do zapékací formy a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte zbytkem sýra, popř. strouhankou a dejte zapéci do trouby na asi 20 minut nebo dokud nejsou brambory mírně dozlatova.
www.epochtimes.cz