Z pórku odkrojte koncové části (tmavě zelená část je tuhší než bílá, takže hostům podávejte spíš bílou část) a stonky rozkrojte na 2 - 3 deseticentimetrové kusy. Pak stonky nařízněte podélně, ale neprořežte je úplně, ať se vám nerozpadnou. Pod tekoucí vodou pórek dobře propláchněte, ať nemusíte později chroupat hlínu.
Pórky svažte po dvou kusech provázkem a dejte vařit do většího hrnce do osolené vody na 10 min., dokud není pórek měkký.
Vodu vylijte, pórky zchlaďte studenou vodou a pak se zbavte provázků. Stonky osušte v utěrce nebo ubrouskem. Kolem každého stonku omotejte 1 plátek šunky. Vložte do zapékací mísy (přibližně 20 x 20 cm).
Zapněte si troubu na 180 C, a zatímco se nahřívá, uděláme omáčku. V hrnci roztopte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání (na nízkou teplotu) dostanete za 2 minuty kašovitou hmotu (případné žmolky rozmělněte vařečkou nebo lžící). Zvyšte teplotu, postupně přilévejte mléko, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky.
Odstavte, přihoďte 75 g sýra, smetanu a podle chuti dosolte a dopepřete (ani špetečka chilli koření nebo muškátového oříšku neuškodí). Omáčkou zalijte pórek, posypte zbytkem sýra a strouhankou.
Nechte péct asi 30 minut, dokud není vršek dozlatova a sýr nebublá.
Podáváme s čerstvě uvařenými bramborami.
www.epochtimes.cz