Kuřecí se slaninou, klobásou a cizrnou, to vše v rajčatové omáčce
třtinového cukru
Ve větším hrnci s tlustým dnem si nasucho (bez oleje) osmahněte slaninu z obou stran. Vyndejte a odložte si ji stranou.
Přilijte olej, nechejte ho rozehřát a přihoďte kuřecí a klobásu. Za občasného míchání smažte, dokud kuřecí maso není ze všech stran bílé.
Přidejte cibulku a papriku, přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut.
Mezitím si dejte vařit 300 ml vody a z bujónu si udělejte vývar.
Pootevřete plechovku s cizrnou, tekutinu slijte a propláchněte cizrnu studenou vodou, dokud nevytéká čistá voda. Všechnu vodu vylijte a odložte cizrnu stranou.
Do hrnce vylijte rajčata z plechovky, vývar, cukr, cizrnu a polovinu bylinek. Kromě petrželové nati se hodí i majoránka, fenykl nebo tymián. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte mírně probublávat asi 10 minut.
Pokličku sundejte, přihoďte slaninu, promíchejte a nechejte dál vařit na mírném ohni dalších 15 až 20 minut, aby omáčka trochu zhoustla.
Podle chuti dosolte a dopepřete, popřípadě přisypejte čili.
Těsně před podáváním posypejte jídlo zbylou petrželkou.
Podáváme s čerstvým pečivem – rohlíkem, bagetou, chlebem apod. anebo s přílohou dle vlastní volby.
www.epochtimes.cz