Toto mikrobiální společenství hraje několik zásadních rolí, od pomoci při tvorbě hormonů až po zásobování klíčových složek našeho imunitního systému.
Toto je 3. část seriálu „Kultivací střevního mikrobiomu potlačujeme nemoci“.
Možná jsme na pokraji nového lékařského paradigmatu, pokud se poznatky vědců o mikrobiomu někdy dostanou do ordinací lékařů.
V tomto seriálu „Kultivací střevního mikrobiomu potlačujeme nemoci“ se s vámi podělíme o to, jak nejnovější poznatky z této oblasti medicíny mění náš přístup k nemocem a nabízejí nové strategie léčení a prevence nemocí.
Jaké konkrétní bakterie, viry a plísně, a v jakém přesném množství, můžete najít v běžné stolici zdravého člověka?
Je to zvláštní otázka, ale důležitá, protože je jedním z mála vodítek, která máme k dispozici, pokud jde o to, co se děje uvnitř střevního mikrobiomu. Toto mikrobiální společenství hraje několik zásadních rolí, od pomoci při tvorbě hormonů až po zásobování klíčových složek našeho imunitního systému. Bohužel je také notoricky známé tím, že se obtížně studuje. Jedním z mála pohledů, které můžeme získat do jeho vnitřního fungování, je to, co z nás vychází.
Vědci doufají, že do konce roku budou moci využít poznatky ze stolice ke kategorizaci střevního mikrobiomu.
Tento nový standard bude sestaven na základě vzorků stolice zdravých dárců, kteří se stravují všemi potravinami a vegansky – 5 000 vzorků od každého dárce –, které budou sloučeny a homogenizovány. Poté budou podrobeny nově vyvinutému procesu, aby byly skladovatelné.
Vzhledem k tomu, že mikrobiom je pro naše zdraví tak důležitý, je důležité mít nějaké měřítko, podle kterého se můžeme řídit. Kdybychom například neměli představu o tom, co je zdravý krevní tlak, nevěděli bychom, kdy někomu hrozí vážné onemocnění z vysokého krevního tlaku.
Podle Scotta Jacksona, vedoucího skupiny pro komplexní mikrobiální systémy v Národním institutu standardů a technologie (NIST), má nová norma vyřešit nejednotnost ve vědě, která nyní používá pro studie tucet nebo více různých „kontrol“.
V ideálním případě se to promítne do lepších diagnostických nástrojů, laboratorních testů, probiotik a dalších výrobků souvisejících se střevy, které již zaplavují spotřebitelský trh bez jakékoli regulace nebo dohledu. V současné době americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv neschvaluje testy ani doplňky stravy, ačkoli jich je k dispozici celá řada.
Součástí výzvy, před kterou vědci stojí, je skutečnost, že dokonalý mikrobiom již nemusí existovat kvůli všudypřítomnosti různých chemických látek, zpracovaných potravin a mikrobiálním účinkům mnoha léků, čisticích prostředků a herbicidů.
Neexistuje žádná záruka, že ji vědecká a lékařská komunita všeobecně přijme.
Doufáme, že to bude první smysluplná základní linie v této nově vznikající oblasti vědy, která je nadmíru složitá. Ani ti, kdo provádějí studie mikrobiomu, nedokážou říci, co je vlastně měřítkem zdraví.
„Co je správné? Nevím. Nevíme. Můžeme vám dát terénního průvodce, který katalogizuje organismy, jak je vidíme. Co to znamená, je relativně nezodpovězené,“ řekl Dr. Neil Stollman, předseda gastroenterologického oddělení v Alta Bates Summit Medical Center, v prezentaci na nedávném setkání o mikrobiomu v Malibu.
Jackson lékařům na Malibu Microbiome Meeting řekl, že standardem bude „správně charakterizovaná lidská stolice, podle které se bude vědecká komunita řídit“.
Snímek vyvíjejícího se zdraví
Většina lidských mikrobiomů je sice do jisté míry podobná, ale zároveň je neuvěřitelně rozmanitá, protože každý člověk má jiný počet a rovnováhu různých mikrobů. Náš vnitřní ekosystém může také ztrácet komenzály (dobré bakterie), trpět ztrátou rozmanitosti a zažívat přerůstání, ačkoli přesné důvody nejsou dobře známy, řekl Stollman.
Rozmanitější mikrobiom je obecně spojen s lepšími zdravotními výsledky. Jedna studie zjistila, že po několikatýdenním přechodu na stravu s větším množstvím fermentovaných potravin se rozmanitost zlepšila. To odráží variabilitu složení mikrobiomu, které může být ovlivněno vším možným, od potravin přes stres až po léky.
Většinou se však předpokládá, že náš mikrobiom je stabilní poté, co prošel rychlými změnami v raném vývoji mikrobiomu. Tedy tak dlouho, dokud je zbytek našeho života obecně stabilní. Jedna zajímavá studie zjistila, že střevní ekosystém amerických přistěhovalců se po devíti měsících od přestěhování proměnil tak, že se podobal mikrobiomu typickému pro Západ.
Další výzkumy ukázaly, že hladiny bakterií se mohou měnit také v závislosti na cvičení, spánku a strategiích zvládání stresu, jako je meditace.
Dobré a špatné vlastnosti technologií
Rozvíjející se technologie umožňují vědcům sledovat mikrobiom do takových detailů jako nikdy předtím. Je to složitá věda, která vyžaduje nejen zmapování neuvěřitelné rozmanitosti mikrobů, ale také snahu zjistit, jak každý z nich funguje a jaké může mít účinky. Metagenomika je jednou z oblastí studia zaměřenou na sekvenování a funkci mikrobiální DNA. Novější metody shotgun sequenncing jsou stále rychlejší a nabízejí větší možnosti identifikace méně početných typů mikrobů.
Existují desítky souborů pro extrakci DNA, metod sekvenování a nezbytných softwarových aplikací, na které se výzkumníci při této práci spoléhají. Jakákoli nepatrná odchylka, například rozdíly ve vybavení, může ovlivnit výsledky, řekl Jackson.
Samotné studium těchto malých a reaktivních organismů může ovlivnit jejich chování. Je to trochu jako když se obr vysoký jako nebe snaží zjistit, jak lidé žijí, tím, že jim strhává střechy z domů. Není těžké si představit, že pozorování takového obra může být ovlivněno tím, že se podíváme jen do největších domů nebo do největších měst.
V době, kdy NIST zavádí nové měření mikrobiomu, Jackson pohotově upozorňuje, že výzkumníci musí být citliví na zkreslení, které se může vplížit do mnoha fází studie.
„V každém kroku tohoto procesu měření dochází ke zkreslení, od způsobu sběru a skladování vzorku až po způsob analýzy a interpretace výsledků a všeho ostatního,“ řekl. „Nakonec se musíte sami sebe zeptat, nakolik je tento vzorek skutečně relevantní.“
Dokonce i přesný počet mikrobů ve střevech je předmětem diskuse poté, co se skupina vědců konečně rozhodla ověřit často citovanou statistiku 100 bilionů mikrobů. Tým z Weizmann Institute of Science určil, že se může jednat o 39 bilionů bakteriálních buněk žijících mezi přibližně 30 biliony lidských buněk.
Věda plná neznámých
Podle Stollmana se může ukázat, že testování stolice je pro poznávání střevního mikrobiomu nevyhovující.
„Není jisté, že bakterie, které vyměšujete, jsou ty samé bakterie, kteří pro vás tvrdě pracují ve výstelce tlustého střeva,“ řekl.
Odběr stolice je sice nejjednodušší způsob, jak vyhodnotit střevní mikrobiom, ale studie naznačují, že bakterie z konečníku, tlustého a tenkého střeva jsou variabilní. Na různých místech tlustého střeva se dokonce může ekologie lišit.
Přesto existují společnosti, které tvrdí, že jejich analýzy stolice mohou poskytnout informace pro přesné zdraví.
Dr. Ari Grinspan, docent medicíny a ředitel programu transplantace mikrobioty v nemocnici Mount Sinai, řekl deníku Epoch Times, že ačkoli mohou mít takové testy určitou hodnotu, jejich výsledky často předčasně zvyšují očekávání ohledně léčby.
„Když k vám do ordinace přijdou pacienti, kteří utratili spoustu peněz za výsledky těchto testů, přijdou a řeknou: ‚Odpověď je někde tady, doktore. Co mám dělat, jakou probiotickou směs, co mám jíst, aby mi bylo lépe?‘“ řekl. „Prostě tam není žádný klinický základ, který by byl užitečný.“
Testy by také mohly zbytečně vyvolávat obavy. Například mnoho lidí – zejména těch, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních – má ve svém mikrobiomu nízkou hladinu Clostridioides difficile (c. difficile). Ačkoli je spojován s velmi nebezpečnou infekcí, která způsobuje úmrtí asi u 10 % starších osob, které ji dostanou, může být c. difficile také bezpříznakovým kolonizátorem.
Jinými slovy, Stollman řekl, že pouhá nízká hladina c. difficile není u zdravého mikrobiomu znepokojující. Ti, kteří onemocní, tak často onemocní v nemocničním prostředí – kde je téměř nemožné dezinfikovat tohoto vydatného bacila – hlavně když jsou na antibiotikách kvůli jiné infekci. Hnacím faktorem nebezpečné c. difficile a mnoha dalších infekcí není ani tak bakterie, jako spíše dysbiotický mikrobiom.
Příště: Část 4 – Rozluštění dysbiózy: Jsou vaše střevní mikroby v nepořádku?
Vědci vysvětlují, co je to dysbióza, jaké komplikace jsou spojeny s její definicí a diagnostikou a jaké jsou slibné postupy pro její zvrácení.
–ete–