Amy Denney

14. 10. 2024

Problémy se střevním mikrobiomem by měly být varovným signálem před autoimunitními chorobami.

Toto je 7. část seriálu „Kultivací střevního mikrobiomu potlačujeme nemoci“.

Možná jsme na pokraji nového lékařského paradigmatu, pokud se poznatky vědců o mikrobiomu někdy dostanou do ordinací lékařů.

V tomto seriálu „Kultivací střevního mikrobiomu potlačujeme nemoci“ se s vámi podělíme o to, jak nejnovější poznatky z této oblasti medicíny mění náš přístup k nemocem a nabízejí nové strategie léčení a prevence nemocí.

Rizikové faktory onemocnění nejsou vždy doprovázeny zjevnými příznaky. Můžete mít například vysoký krevní tlak nebo vysokou hladinu cholesterolu, aniž byste měli zjevné příznaky srdečního onemocnění.

Střevní mikrobiom funguje podobně. Mezi tímto společenstvím organismů, které ve vás žije v symbiotickém vztahu, můžete mít rozsáhlé problémy a nemít žádné zjevné příznaky onemocnění. A přesto by problémy ve střevním mikrobiomu měly sloužit jako varování před autoimunitními chorobami. Někteří lékaři používají testy stolice, které měří různé druhy střevní flóry jako biomarkery onemocnění.

Nicméně stejně jako některé životní styly způsobují vysoký krevní tlak a přispívají k srdečním onemocněním, existují tři hlavní oblasti vašeho života, které mají obrovský vliv na společenství mikrobů ve střevech.

Toxické složky potravy, tělesný tuk a špatný spánek mají zásadní vliv na střevní mikroby. Hromadící se důkazy ukazují, že americký životní styl vytváří špatné zdraví a že nezdravá rovnováha střevních bakterií, jinak známá jako dysbióza, může existovat dlouho předtím, než se projeví příznaky.

„Vidíme, že naše moderní strava, životní styl a stres způsobují nerovnováhu [střevních bakterií], která je ústředním faktorem většiny nemocí,“ řekl pro deník Epoch Times lékař integrativní medicíny dr. Akil Palanisamy. Autor knihy The TIGER Protocol: An Integrative, 5-Step Program to Treat and Heal Your Autoimmunity. Palanisamy popisuje rozmanitost střevního mikrobiomu jako klíčový ukazatel zdraví.

Test stolice může odhalit, zda máme příliš mnoho problematických mikrobů a málo těch prospěšných, ačkoli i funkční lékaři mohou tento test vyloučit, pokud jsou pacienti obézní, přetěžují svá střeva toxiny nebo špatně spí. V těchto případech je dysbióza téměř zaručena – a dříve či později se objeví i problematické a někdy život měnící příznaky.

Toxické potraviny

Pokud čtete tento článek, je pravděpodobné, že jste vystaveni určitému riziku dysbiózy. Bakteriální střevní nerovnováha je produktem moderního světa. Naše nepřirozené potraviny, sedavý způsob života, stres, obezita a nedostatek regeneračního spánku ničí ekosystém v našem nitru.

Palanisamy upozorňuje na riziko, které představují toxiny, které se hromadí v tukových zásobách nebo se z těla pomalu či obtížně odstraňují. Náš svět jimi překypuje, jsou obsaženy ve vodě, potravinách, hygienických prostředcích a vzduchu (zejména v interiérech).

Balené potraviny obsahují nespočet toxinů – mnohé z nich nebyly ani prozkoumány kvůli vládní politice „obecně považované za bezpečnou“, která umožňuje, aby mnoho potravinářských přísad obešlo důkladnou kontrolu. Chemické přísady nejen prodlužují trvanlivost těchto potravin, ale přidávají se také za účelem vytvoření atraktivnější textury, barvy a chuti. Mnohé z nich jsou považovány za bezpečné jen proto, že tvoří malé procento celkového složení potravinářského výrobku.

Přechod na stravu založenou na skutečných potravinách namísto stravy založené na zpracovaných potravinách může mít obrovský vliv na zdraví střev.

Dr. Ari Grinspan, docent medicíny a ředitel programu transplantace fekální mikrobioty v nemocnici Mount Sinai, řekl deníku Epoch Times o jednom typu potravinářských přísad – emulgátorech.

Emulgátory, které mohou být vyrobeny z přírodních rostlinných nebo syntetických složek, pomáhají zabránit oddělování složek, jako je olej a voda, ve zpracovaných potravinách. A také prodlužují trvanlivost balených potravin.

Studie z roku 2021 v časopise Microbiome zjistila, že některé emulgátory mohou měnit složení mikrobiomu a zvyšovat střevní záněty.

Toxické látky můžeme přijímat také ve farmaceutických výrobcích, doplňcích stravy, nápojích a nefiltrované vodě z kohoutku. Nedostatečná regulace a matoucí studie, které jsou často financovány z nepoctivých zdrojů, znamenají, že snížení expozice toxinům je osobní zodpovědností.

V mnoha případech mají marketingová sdělení silný vliv na to, co jíme a pijeme, jak uvedl dr. Scott Doughty, integrativní rodinný lékař z U.P. Holistic Medicine, pro Epoch Times. Už ho nepřekvapuje, když pacienti věří, že dietní limonády jsou zdravé, nebo se vůbec nezamýšlejí nad množstvím vypitého alkoholu.

Oba produkty mohou narušit rovnováhu v mikrobiomu a poškodit zdraví. Doughtyho přístup spočívá v tom, že pacienty vzdělává a umožňuje jim lépe se rozhodovat, místo aby jim předepisoval omezující diety, které by si jeho pacienti nikdy nevybrali.

Jeho výchozím bodem je otázka: „Jakou nejúčinnější změnu si myslíte, že můžete ve svém životním stylu udělat?“

Jde o jednoduchý, ale účinný nástroj pro hodnocení.

Další přímočarou strategií detoxikace je vyloučení, omezení nebo přehodnocení sladkostí. Nadbytek zpracovaného cukru je pro lidské tělo toxický.

„Také skutečně narušuje mikrobiom. Živí špatné bakterie a přispívá k dysbióze,“ řekl Palanisamy. „Vyhýbejte se umělým sladidlům, protože ta také narušují mikrobiom.“

Navrhl snížit porce cukru – a jeho umělých napodobenin – nebo nahradit cukr přírodními náhražkami xylitolem, mnišským ovocem nebo stévií.

Břišní tuk

Cukr není jen toxický, ale může vést i k dalšímu rizikovému faktoru střevního mikrobiomu – obezitě.

Když se obezita spojí se stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a cukru, je pravděpodobnější, že budete trpět nealkoholickým ztukovatěním jater, protože tyto faktory mohou vyvolat změny v mikrobiomu.

Tento metabolický proces se vyskytuje u starších pacientů a u osob s cukrovkou 2. typu, vysokou hladinou cholesterolu a metabolickým syndromem. Postihuje téměř 25 % dospělých. Při metabolických onemocněních se tuk často hromadí v oblasti středu těla, takže obezita v podobě břišního tuku je klíčovým faktorem, který přispívá k problémům v mikrobiomu.

Tuk, který se hromadí kolem břicha, se nazývá viscerální tuk. Obklopuje vnitřní orgány v oblasti břicha a produkuje hormony a další signální molekuly, které mohou vyvolat zánět spojený s nemocemi, jež sahají od rakoviny až po cukrovku 2. typu.

To může vysvětlovat, proč studie ukazují, že obézní lidé mají ve svém mikrobiomu různé typy a poměry bakterií. Podle článku v časopise Journal of Clinical and Translational Hepatology z roku 2019 tento rozdíl zřejmě spouští aktivaci zánětlivých drah, které vedou k progresi onemocnění.

Doktorka Doni Wilsonová, naturopatická lékařka a certifikovaná nutriční specialistka, řekla deníku Epoch Times, že břišní tuk není příliš složité zvrátit, zejména v jeho počátečních fázích. Často jde o to omezit nebo vyloučit rafinované sacharidy, cukr a zpracované potraviny.

Autorka knihy Master your stress reset your health (Ovládněte svůj stres a resetujte své zdraví) Wilsonová uvedla, že nadměrné porce jídla mohou také vést k nerovnováze mikrobů. Příliš mnoho jakéhokoli jídla také zatěžuje játra a přebytečná glukóza – palivo pro buněčnou energii – se může nakonec uložit jako tuk.

„Je to velký, vzájemně propojený začarovaný kruh,“ uvedla Wilsonová.

Podle ní může přibývání na váze vést také k problémům se spánkem.

Špatný spánek

Podle Satchindanandy Pandy, výzkumného pracovníka a profesora Salk Institute for Biological Studies a absolventa Scripps Research Institute v kalifornské LaJolle, je cirkadiánní rytmus „nejspolehlivějším biomarkerem zdraví“. Studuje geny, molekuly a buňky, které udržují celý organismus ve stejném rytmu cirkadiánních hodin. Své poznatky prezentoval na nedávném Digestive Disease Week v Chicagu.

Nejvíce ohroženi poruchou cirkadiánního rytmu jsou podle něj pracovníci pracující na směny, rodiny pracovníků pracujících na směny, lidé s jet lagem a ti, kteří často cestují.

„Riziko onemocnění se zvyšuje v závislosti na cirkadiánním rytmu,“ řekl Panda. „Je to modulátor buněčných funkcí.“

Problémy se spánkem se bohužel neomezují pouze na pracovníky na směny a cestující.

Obstrukční spánková apnoe – porucha proudění vzduchu během spánku, která způsobuje kolaps horních cest dýchacích – má na organismus hluboký vliv. Ničí spánek a zanechává tělo ve stavu úpadku v důsledku fragmentace spánku, přerušované hypoxie a nadbytku oxidu uhličitého v krvi, tzv. hyperkapnie.

Článek z roku 2021 v časopise Sleep zjistil, že fragmentace spánku, přerušovaná hypoxie a přerušovaná hyperkapnie mohou změnit složení mikrobiomu. Hypoxie je nízká hladina kyslíku, která může způsobit zrychlenou srdeční frekvenci, potíže s dýcháním, neklid a zmatenost. Hyperkapnie přichází s neurologickými příznaky, jako je zmatenost, a také s bolestmi hlavy a dušností.

Výskyt obstrukční spánkové apnoe a její obousměrný vztah s mikrobiomem se týká velkého počtu lidí – zejména starších dospělých – kteří jsou ohroženi onemocněním. Obstrukční spánkovou apnoe trpí až 38 % populace, ale u starších osob je to 90 % mužů a 78 % žen.

Mikrobiom může také hrát různorodou roli v kvalitě našeho spánku.

Studie PLos One z roku 2019 identifikovala tři fylogenomény – Bacteroidetes, Firmicutes a Actinobacteria – které jsou různým způsobem spojeny s fragmentací spánku. BacteroidetesFirmicutes souvisejí s kvalitou spánku, přičemž přibývá důkazů, že mohou modulovat také cirkadiánní rytmus a příjem potravy, což ovlivňuje kvalitu spánku. Ke kvalitě spánku přispívá zvýšená bohatost v rámci fylogeneze Actinobacteria.

Charakteristika mikroba

Naši mikrobi nejsou jen dobří a špatní. Stejně jako směs rostlin vytváří zdravý ekosystém, směs mikrobů vytváří zdravý mikrobiom. A stejně jako může dominance jedné rostliny zničit ekosystém, může dominance jednoho mikroba zničit mikrobiom.

Někdy úloha mikrobů v těle závisí na jejich počtu nebo umístění.

Bacteroides je hlavním členem nejběžnější kategorie střevních bakterií zvaných Bacteroidetes, které tvoří 10 až 25 % mikrobiomu. Je považována za patobiont, protože obecně není škodlivá, ale může se stát problematickou, zejména pokud unikne ze střeva.

Bakteroidy jsou většinou dobrým mikrobem – pomáhají při rozvoji imunitního systému, rozkládají nestrávenou potravu na sloučeniny, které podporují růst prospěšných bakterií, a poskytují ochranu před infekčními vetřelci. Pokud je však jejich hladina příliš vysoká, je spojena se sníženou diverzitou a inzulinovou rezistencí.

Vzhledem k tomu, že bakterie Bacteroides je zodpovědná za produkci beta-glukuronidázy, enzymu, který hraje velkou roli při odstraňování toxinů z těla, vytvoří vysoké hladiny nadměrné množství enzymů, které způsobí v těle spoušť a zhorší detoxikaci. Dysbióza související s bakteroidy je spojována s cukrovkou 1. typu, rakovinou prsu a rakovinou tlustého střeva.

Podle Palanisamyho může udržování optimálního pH v tlustém střevě omezením příjmu živočišných tuků a mléčných výrobků a zvýšením obsahu některých prebiotik a polyfenolů pomoci snížit přemnožení bakteroidů.

(Informace převzaty z knihy „The T.I.G.E.R. Protocol“ od Akila Palanisamyho, MD. Copyright 2023 od Akila Palanisamyho, MD. se svolením nakladatelství Balance, impresum nakladatelství Grand Central Publishing. Všechna práva vyhrazena.)

Příště: Část 8 – Strategie pro obnovení poškozeného mikrobiomu

Léčba základní příčiny dysbiózy zahrnuje dietu a příležitostné testování. Odborníci se dělí o kroky, které jsou pro uzdravení účinné.

ete

Epoch sdílení

Facebook
Twitter
LinkedIn
Truth Social
Telegram