Indianapolis — „To není jídlo. Jsou to látky podobné jídlu.“ Takto popsal americký ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy mladší mnohé z průmyslově vyráběných potravin, které jsou kaloricky vydatné, leč nutričně chudé.
„Jahodové aroma v potravinách… v tom nejsou žádné živiny. Je to cukr. Vaše tělo po tom touží, ale nenasytí se. Nedostanete žádnou výživu, přesto chcete jíst víc,“ prohlásil Kennedy. Jako dlouholetý zastánce zdravého životního stylu prosazuje výzvu prezidenta Donalda Trumpa ke „svěžímu pohledu na výživu“ v rámci iniciativy „Udělejme Ameriku opět zdravou“.
Kennedy vystoupil na tiskové konferenci v Indianapolis 15. dubna na podporu oznámení guvernéra Indiany Mika Brauna o devíti výkonných nařízeních týkajících se zdraví. Ministr vyzval jednotlivé státy, aby zakázaly používat finance z programu doplňkové výživové pomoci (SNAP) k nákupu potravin s vysokým obsahem cukru a nízkou výživovou hodnotou.
SNAP, lidově známý jako potravinové lístky, je federální program spravovaný jednotlivými státy, který pomáhá téměř 42 milionům Američanů s nízkými příjmy kupovat potraviny. Aby mohly státy změnit seznam potravin, které lze nakoupit prostřednictvím SNAP, musejí požádat o výjimku americké ministerstvo zemědělství (USDA). Indiana je jedním ze států, které o změnu zažádaly.
Zastánci iniciativy ji označují za rozumný způsob, jak podporovat lepší výběr potravin, někteří kritici zase tvrdí, že je pouze symbolickým gestem a pravděpodobně nebude mít žádný skutečný dopad.
Kennedy uvedl, že doufá, že tato opatření podnítí širší hnutí za zdravější stravování, které zvrátí rostoucí výskyt obezity mezi Američany.
Původ nezdravého jídla
Kennedy a další přičítají zahlcení trhu chutnými, ale výživově prázdnými potravinami tabákovým koncernům, které se do potravinářského průmyslu zapojily před více než 60 lety. Podle zprávy odborného časopisu The BMJ (dříve British Medical Journal) začaly od 60. let značky R.J. Reynolds a Philip Morris, tehdy největší výrobci tabákových výrobků, skupovat značky slazených nápojů jako Hawaiian Punch, Kool-Aid, Capri-Sun a Tang a cíleně je propagovat dětem.
„Tabákoví manažeři přenesli své zkušenosti s marketingem pro mladé lidi do potravinářství a rozšířili nabídku produktů s využitím barviv, příchutí a marketingových strategií původně vytvořených pro cigarety,“ uvedl výzkumný tým.
V květnu 1962 informoval ředitel výzkumu společnosti R.J. Reynolds ve vnitropodnikovém memorandu o stavu vývoje produktů. Popsal výsledky chuťových testů ochucených nápojů prováděných s dětmi. Ve stejné zprávě podrobně uvedl i přidávání umělého aroma do žvýkacího tabáku a třtinového cukru do cigaret.
Společnosti R.J. Reynolds a Philip Morris nakonec pronikly do potravinářského průmyslu ještě hlouběji. Od 80. let vlastnily několik let velké značky jako Kraft, General Foods a Nabisco. Právě zde začaly uplatňovat některé své strategie známé z oblasti tabákových výrobků a ochucených nápojů i při výrobě jiných potravin, kterým lidé těžko odolávají.
Výzkumníci z Kansaské univerzity zjistili, že potravinářské firmy vlastněné tabákovými společnostmi měly mnohem větší pravděpodobnost, že budou na trh uvádět tzv. hyperchutné potraviny.
Hyperchutné potraviny obsahují vyšší množství látek, které činí jídlo chutnějším – jako jsou tuk, cukr, sůl nebo sacharidy – uvádí Tera Fazzinová, autorka studie a zástupkyně ředitele v Centru Cofrina Logana pro výzkum a léčbu závislosti při Kansaské univerzitě.
Tyto potraviny zároveň obsahují méně živin, které navozují pocit nasycení, uvedla Fazzinová v rozhovoru z roku 2023. „Výsledkem je, že hyperchutné potraviny je těžké přestat jíst, i když se fyzicky cítíme sytí,“ řekla.
Podle výzkumníků z Kansaské univerzity „tabákové společnosti cíleně šířily hyperchutné potraviny v americkém potravinovém systému v období od roku 1988 do roku 2001“. To spustilo celoplošnou změnu v odvětví, uvedli výzkumníci. Do roku 2018 už byly potraviny s vysokým obsahem tuku, soli a sacharidů běžně propagovány bez ohledu na to, zda je vyráběly firmy dříve vlastněné tabákovými koncerny, či nikoliv. Důsledkem je podle Kennedyho krize obezity, která ohrožuje zdraví a bezpečnost všech Američanů.
„Máme lidi, kteří jsou obézní a zároveň podvyživení, protože potraviny, které jíme, už nejsou výživově hodnotné,“ řekl Kennedy a dodal: „Ohrožuje to naši národní bezpečnost: 74 procent našich dětí nesplňuje podmínky pro vojenskou službu.“
Podle vládní zprávy z roku 2023 je téměř 70 procent dospělých Američanů s nadváhou nebo obézních. Míra obezity se za posledních 60 let ztrojnásobila, zatímco výskyt těžké obezity vzrostl desetinásobně.
Američané v tom nejsou sami. Podle údajů zveřejněných americkým Národním institutem zdraví (NIH) je více než 60 procent Evropanů obézních nebo má nadváhu. Celosvětově výskyt obezity roste už desítky let.
Reakce amerických států
Indiana a Arkansas se staly prvními státy, které podaly žádosti o výjimku ministerstvu zemědělství (USDA) s cílem vyloučit limonády a cukrovinky z nákupů hrazených prostřednictvím programu SNAP. Oba státy podaly své žádosti 15. dubna.
Několik dalších států oznámilo záměr požádat o výjimku a některé zvažují příslušnou legislativu. Guvernér Nebrasky Jim Pillen zaslal 7. dubna dopis ministerstvu zemědělství, v němž uvedl, že stát má v úmyslu požádat o výjimku týkající se limonád a energetických nápojů.
Guvernér státu Idaho Brad Little podepsal 15. dubna zákon, který ukládá řediteli státního ministerstva zdravotnictví povinnost požádat o výjimku na limonády a cukrovinky. Zástupci státu Tennessee schválili podobný návrh zákona 11. března a Sněmovna reprezentantů v Iowě jej schválila 26. března. Senáty v Tennessee a Iowě o návrhu zatím nehlasovaly. V jiných státech se nepodařilo podobnou legislativu prosadit, nebo ji zákonodárci zamítli.
Návrh zákona v Západní Virginii uvázl ve výboru dolní komory od 19. února. V Missouri návrh zákona neprošel Sněmovnou reprezentantů 8. dubna. V Montaně prošel návrh Senátem, ale 9. dubna ho výbor pro lidské zdroje v dolní komoře odložil.
Guvernérka Arizony Katie Hobbsová 15. dubna vetovala návrh zákona, který by ukládal státnímu ministerstvu sociálních věcí požádat o výjimku. Podepsala však zákon zakazující „ultra zpracované“ potraviny ve školních obědech.
Podpora i skepticismus
Zastánci zákazu nákupu limonád a cukrovinek v rámci SNAP, včetně některých zdravotnických odborníků, považují tuto politiku za rozumnou, až samozřejmou. „Myslím, že to dává výživový smysl, ekonomický smysl, selský rozum,“ řekla deníku Epoch Times Christy Hopeová, sociální pracovnice z Indiany.
Hopeová prováděla hodnocení nároku na podporu v ambulantní dětské klinice i v kanceláři Medicaid. „Příspěvky mají sloužit na výživné potraviny,“ uvedla.
Z programu SNAP jsou už nyní vyloučeny teplé pokrmy prodávané na místě, alkohol, vitaminy, doplňky stravy, čisticí prostředky, kosmetika a hygienické potřeby. Odborníci na výživu a politiku se obecně shodují, že omezit spotřebu vysoce kalorických potravin s nízkou výživovou hodnotou je správný cíl.
„Vidím v tom snahu odklonit lidi od ultra zpracovaných potravin a prázdných kalorií směrem ke zdravějším možnostem,“ řekla Epoch Times profesorka zdravotní politiky Bisakha Senová z University of Alabama v Birminghamu. „Myslím, že na tom panuje určitá shoda napříč politickým spektrem.“
Přesto ona i další pochybují o praktickém dopadu vyloučení limonád a cukrovinek z programu SNAP, zejména v době, kdy si mnozí lidé už tak těžko hledají cenově dostupné potraviny. „Pokud začneme sestavovat seznam potravin, které jsou pro lidi dobré a které ne, bude to dlouhý seznam,“ řekl Nikhil V. Dhurandhar, vedoucí katedry nutričních věd na Texas Tech University. „To není praktické.“
Dhurandhar přirovnal obchod s potravinami k obrovskému bufetu. „Když odstraníte jednu [sladkou] potravinu, nahradí ji nějaká jiná. Říkám tomu dělat díru do vody,“ poznamenal.
Richard Kahn, hostující profesor medicíny na Lékařské fakultě University of North Carolina, označil vyloučení zboží ze SNAP za „levný a snadný způsob, jak svalit vinu na někoho jiného“. Podle něj je mylná představa, že daňoví poplatníci už nebudou dotovat nákup sladkých potravin. „[Stále] platí za slazené nápoje, protože dotujeme zemědělský průmysl,“ uvedl.
Možné alternativy
Mnoho odborníků na výživu a veřejnou politiku upřednostňuje celospolečenský a komplexní přístup, místo aby se zaměřovali pouze na chování jedné konkrétní skupiny obyvatel.
Někteří navrhují zdanění limonád s cílem omezit jejich konzumaci. Jiní zmiňují zlepšení výživové hodnoty školních obědů. Senátor Bernie Sanders navrhl zákaz televizní reklamy na nezdravé potraviny zaměřené na děti.
Nana Gletsu Millerová, odborná asistentka na Škole veřejného zdraví při Indiana University, uvedla, že dává přednost edukaci před omezováním chování. „Na základě důkazů o účinnosti výživového vzdělávání a nedostatku důkazů o účinnosti omezování výběru potravin se domnívám, že vzdělávání je lepší přístup,“ sdělila deníku Epoch Times.
Podle doktorky Tamary S. Hannonové, dětské endokrinoložky, profesorky pediatrie na Lékařské fakultě Indiana University a vedoucí tamního klinického diabetologického programu, je hlubším problémem nedostupnost cenově přijatelných výživných potravin. „Problémem je prodej zdraví škodlivých produktů za velmi nízké ceny, aniž by existovaly cenově dostupné a pohodlné alternativy,“ uvedla Hannonová pro Epoch Times.
Kennedy připustil, že celkové nastavení zdravotnictví v USA často nepodporuje zdravé výsledky, ale věří, že se to může změnit. „Můžeme sladit zdravotní rozhodování – jak na individuální, tak institucionální úrovni – s veřejným zdravím,“ řekl Kennedy Epoch Times během tiskové konference v Indianapolis a dodal: „V současnosti je to v naprostém v nesouladu.“
Podle Kennedyho bude dosažení této změny vyžadovat koordinované úsilí na federální, státní i místní úrovni. „Sami to nezvládneme, ale dostáváme obrovskou podporu od guvernérů i od lidí v terénu,“ řekl. „To, co se děje tady v Indianě, pohání celé hnutí – a způsobí i kulturní změnu,“ domnívá se politik.
–ete–