Pro podnikatele a farmáře třetí generace Davida Stelzera je dobře zásobená potravinová spíž základem pro život v hojnosti. Podělil se s námi o své zásadní rady.
David Stelzer dobře ví, jak je důležitá dobře zásobená spíž. Stelzer je zakladatelem a generálním ředitelem Azure Standard, nezávislého rodinného distributora přírodních, organických a geneticky nemodifikovaných potravin po celé Americe. Je také farmářem třetí generace. Vášeň pro zdravé, udržitelné jídlo a soběstačnost má v krvi.
V 70. letech 20. století, poté, co Stelzer i jeho dědeček zažili dramatické zlepšení zdravotního stavu po přechodu na stravu obsahující celostní potraviny, přešla rodinná farma od konvenčních zemědělských postupů k ekologickému hospodaření. V 80. letech mu doběhla smlouva na farmu, a tak Stelzer vyrazil na cesty prodávat obilí každému, kdo byl ochoten si ho koupit. Zanedlouho se z tohoto podnikání vyvinul Azure Standard, podnik, který nyní nabízí více než 12 000 zdravotně nezávadných produktů, včetně potravin, produktů pro wellness, domácnost a zahradu dodávaných přímo od nezávislých pěstitelů a výrobců potravin, včetně vlastní podnikové farmy.
Stelzer, otec 11 dětí, klade důraz na zásobení se potravinami, které jsou zdravé, abyste dokázali dobře nasytit rodinu v jakékoli nouzové krizi. Požádali jsme ho o rady, jak začít.
Proč se připravit?
Epoch Times: Existuje mnoho různých přístupů k přípravě a různé osobnosti vyučující o tomto tématu. V čem se váš přístup liší?
David Stelzer: Věřím v prepperství jako životní styl. Neříkám, že čekáte na neštěstí, ale vytváříte si zásobárnu, ze které se můžete najíst každý den, pořádnou zásobu dobrého, rozmanitého jídla pro všechny příležitosti. Jde o skladování potravin, které byste normálně snědli, nakupujete ve velkém, abyste si mohli dovolit více. Buďte raději o něco napřed místo pozadu.
Epoch Times: Můžete nám říci o mimořádných událostech, ve kterých jste byli, a o tom, jak probíhaly?
David Stelzer: Byl jsem ve dvou různých druzích mimořádných událostí. Jednou z nich byla přírodní pohroma, když jsme žili v Yakimě ve státě Washington, kde vybuchla Mount St. Helens – napadlo skoro sedm centimetrů písku, dostal se do aut a zničil motory. Několik týdnů nepřicházelo ani neodcházelo žádné jídlo. Byli jsme farmáři, takže se nás to nedotklo, protože jsme jedli to, co jsme měli uskladněno v domě.
Další katastrofa přišla o tři až čtyři roky později, kdy jsem zažil osobní pohromu. Otec bojoval s daňovým úřadem a oni mu zabavili 100 procent peněz a vybírali poplatky z toho, co by si mohl vydělat. Nebyla žádná šance dostat peníze odjinud. To trvalo téměř tři roky, ale protože jsme měli větší část zásob na rok a naši zahradu, nevedli jsme si zas tak špatně. Jedli jsme docela normálně jen ze zásobárny, kterou jsme měli ve sklepě. Měli jsme jídlo na rok, které bychom mohli protáhnout na celé tři roky, kdyby to bylo nutné.
Epoch Times: Jak jste se dostal k prepperství, přípravě na mimořádné události?
David Stelzer: Ze samého začátku se na to Azure nezaměřovala. Jde nám spíše o bio a zdravé potraviny. Jde o propojení farmářů se spotřebiteli, kterým záleží na tom, co jedí. Nicméně moje první seznámení se skladováním potravin bylo v roce 1988 a 1989. Rok 2000 dělal všem starosti kvůli možnému výpadku elektrické sítě. Došlo k obrovské vlně nakupování potravin do zásoby. Prodali jsme spousty obilí, fazolí a základních potravin. Naučil jsem se hodně o nákupních vzorcích lidí.
Co mi ale dalo větší poučení, byly následky. Každý, kdo si v tomto časovém horizontu koupil jídlo, ušetřil spoustu peněz, protože ceny potravin a plynu v letech 2000 až 2001 vzrostly. Později nám ale začali telefonovat lidi, kteří chtěli prodat svých 15–40 kilo pšenice, protože ji ani nejedli. Nevěděli, jak ji zpracovat a předpokládali, že to použijí jen v případě nouze. Kdyby nastala nouze, nevěděli by, jak ji použít, a tak ji nechali propadnout.
Později jsme se začali bavit o skladování potravin, odložení věcí, které používáte, jako je rýže, fazole, sůl, koření a chilli prášek, všechny věci, kvůli kterým stojí za to jíst. Uskladněte si je do spíže.
Epoch Times: Na jaké mimořádné události je podle vás potřeba být připraven vzhledem k současnému stavu světa?
David Stelzer: Vždy se něco může stát – přírodní katastrofy nebo krátkodobé věci, jako je ztráta práce nebo týdny bez proudu. Pokud jste zcela závislí na elektrické síti, možná to není úplně nejlepší věc. Elektrická síť je složitá a proto je zranitelná. V naší venkovské oblasti není moc spolehlivá, proto máme kamna na dřevo. Nemusíte mít kamna na dřevo, ale můžete mít topidlo na propan.
V dnešním politickém klimatu a ekonomice neexistuje žádná záruka, že se nevyskytnou individualizované ekonomické disruptory. Myslím, že pravděpodobnost, že se stane nějaká katastrofa, je docela malá, ale stejně je pro vás lepší, když máte sklad plný jídla.
Epoch Times: Jaké ponaučení si můžeme vzít z covidových lockdownů a zpomalení dodavatelského řetězce?
David Stelzer: Nikdo z nás nevěděl, co se vláda chystá udělat. Ale poučení, které jsme si z toho měli odnést, bylo udělat si zásoby potravin – mít to, co potřebujete, místo toho, abychom mířili do obchodů s prázdnými regály. Nebylo to jen o tom, že doma zrovna máte dost, abyste to nějak přečkali.
Největší dojem na mě udělalo to, jak důležité je pečovat o své zdraví předem. Pokud máme dobrou imunitu, nemusíme se bát.
S přírodními léčivy, jaké druhy věcí potřebujete skladovat, nejen kvůli pandemii, ale i pro případ, že nemůžete jít do nemocnice? Jste připraveni řešit zranění nebo nemoci? Je důležité mít po ruce knihu o zdraví, léčivé přípravky jako echinacea, zlatobýl, jíl nebo arnika. Bylinky jako kostival a hluchavka musíte na dvorku mít.
Základy skladování potravin
Epoch Times: Kolik potravin a vody by měli lidé skladovat?
David Stelzer: Doporučuji zásoby jídla na jeden rok, ale dva měsíce jsou snadný ekonomický cíl, který pokryje 95 procent situací. Nemusíte utrácet peníze za luxusní věci, stačí věci, které běžně doma jíte.
Kupujte věci, které budete jíst, a rozhodně by to mělo být skutečné a zdravé jídlo. Nechcete odpadky, ze kterých onemocníte. Ujistěte se, že máte vyváženou stravu – nějaký druh zeleniny, oleje a tuky, bílkoviny a sacharidy pro energii. Pokud nemůžete maso, mějte dostatečný přísun bílkovin, jako jsou luštěniny, fazole a hrách. Med vydrží, netřeba vyměňovat.
Voda je přizpůsobena místu, kde se nacházíte. Vodu neskladujeme, protože asi kilometr daleko máme pramen, ke kterému se můžeme kdykoli dostat. Ale pokud jste v záplavové oblasti, kde by se voda mohla kontaminovat, budete muset vodu skladovat nebo si pořídit dobrý vodní filtr. Moje doporučení je Berkey na čištění vody. Zvládne pořádnou špínu a odstraní chemikálie, včetně fluoru a chlóru.
Epoch Times: Jaké potraviny pro dlouhodobé skladování si zákazníci Azure nejčastěji nakupují do zásoby?David Stelzer: Obilí a fazole jsou tím, co lidé nejčastěji vyhledávají kvůli ekonomické a nutriční hodnotě. Vyprodali jsme himalájskou sůl, oves, med a tuky jako olivový olej a kokosový olej.
Epoch Times: Jaké základní úložné vybavení máte a doporučujete?
David Stelzer: Máme kombinaci pětigalonových (19 l) a dvougalonových (7,5 l) kbelíků, které používáme ke skladování potravin. Černé fazole, rýže, mouka a obiloviny, to máme v pětigalonových vědrech se šroubovacími víky. Občas používáme mylarové sáčky, ale většinou používáme kbelíky a sklenice.
Epoch Times: Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při vytváření nouzové zásoby potravin?
David Stelzer: Nesprávné skladování potravin, kdy voda a hmyz mohou poškodit zboží. Vše udržujte v chladu a suchu. V ideálním případě jídlo uzavřete. Někteří lidé zmrazují zrna před jejich uložením, aby předešli, že v nich budou vajíčka hmyzu. Vajíčka žijí ze vzduchu. Pokud je teplo a vlhko, mohli by se vylíhnout brouci nebo mouční moli, proto je rychle zmrazte. K zabití vajíček hmyzu je třeba nechat je sedm dní pod nulou. Žádný z potravního hmyzu není toxický. Není to velký problém, je to spíš o psychice. Otevřít kýbl a najít ho plný vajíček a molů není vůbec příjemný pocit. Vakuové balení prodlouží trvanlivost, zejména u věcí, které tak dlouho nevydrží, jako jsou rozinky.
„Doporučuji zásoby jídla na jeden rok, ale dva měsíce jsou snadný ekonomický cíl, který pokryje 95 procent situací. Nemusíte utrácet peníze za luxusní věci, stačí věci, které běžně jíte doma.”
— David Stelzer, zakladatel a výkonný ředitel Azure Standard
Epoch Times: Jaké jsou vaše nejlepší tipy pro někoho, kdo připravuje rozpočet?
David Stelzer: Dělejte jednu věc po druhé. Nemusíte kupovat všechno najednou. Kupte si 12kilový pytel fazolí, příští měsíc pak 12 kilo rýže. Utraťte navíc 20 až 30 dolarů (500–700 korun) měsíčně. Skvělé na tom je, že se vám to všechno vrátí, protože budete mít rýži, za kterou jste zaplatili méně, a stejně ji spotřebujete. Nakupte jednu až dvě věci tento měsíc a jednu až dvě věci příští měsíc.
Epoch Times: Máte nějaké konkrétní tipy na prepperství pro lidi žijící ve městech?
David Stelzer: Jediný rozdíl mezi městem a venkovem je ten, že máte menší šanci dostat se na zahradu. Možná budete potřebovat víc bylinek, koření a zeleniny, i když budou sušené.
Nikdy nepodceňujte hodnotu klíčení, zvláště ve městech. Můžete to udělat několika způsoby:
- Dejte semínka do tácku nebo zavařovací sklenice tak, že je namočíte a zakryjete sítkem. To je všechno. Za pět dní budete mít klíčky.
- Pěstujte semena jako slunečnice, hrách a pšeničná tráva v malých miskách s organickou půdou. Jednou z mých oblíbených je pohanka. Zasaďte ji do půdy v tácku a nechte ji vyrůst do výšky asi tří centimetrů. Je to skvělá salátová zelenina. Z půdy se snažíme dostat dvě úrody a po sklizni pak půdu kompostujeme.
Komunita a nastavení mysli
Epoch Times: Jaká je vaše rada pro čtenáře s rodinou nebo jinými blízkými, kteří nejsou moc otevření k prepperství?
David Stelzer: Nebuďte tvrdí. Neříkejte jim, že je to konec světa, ale že by měli ušetřit peníze tím, že budou mít spíž. Budete líp jíst a ještě ušetříte peníze, to je skvělý způsob, jak to prosadit. Nejde o zásobení kvůli nějaké katastrofě, jde o zásobení pro lepší zdraví a životní styl.
Epoch Times: Jaký je nejlepší styl uvažování, když se připravujeme na mimořádné události?
David Stelzer: Jsme ve světě hojnosti a daří se nám. Opravdu žijeme ve světě blahobytu. Naši praprarodiče by byli uneseni z toho, co dnes máme. Když se dostaneme do myšlenkového módu, že chceme víc prosperovat, že se chceme mít líp, je to vlastně o tom, že se máme dobře a chceme se mít ještě o trošku líp.
Epoch Times: Jak udržujete morálku, když dojde k mimořádné události, jak u sebe, tak u vašich blízkých?
David Stelzer: S nouzovými situacemi, které jsem zažil, nebyla morálka až takový problém. S přírodní katastrofou šlo o to, aby všichni spolupracovali. V ekonomické katastrofě to bylo o víře, společenství a podpoře. Moje rada je budovat smysluplné vztahy. Mít přátele, mít církevní společenství a věřit, že existuje účel v něčem větším, než jsme my, že zvládneme všechno, co fyzicky nebo emocionálně zažíváme. Není důvod, proč nemít pojetí dostatku místo pojetí nedostatku. Máme-li myšlení dostatku, nikdy nebudeme žít život v nedostatku, protože přijmeme vhodná opatření.
–ete–