Bez vody vydrží člověk pouze tři dny, což z ní činí nejdůležitější zdroj v případě nouze.
Většina z nás považuje vodu za samozřejmost, protože ví, že je hojně dostupná z nejbližšího kohoutku. Co by se ale stalo, kdybyste se jednoho rána probudili do obrovské bouře, útoku nebo jiné katastrofy a voda nebyla dostupná? Nebylo by možné se osprchovat nebo spláchnout záchod?
Lidé mohou bez vody přežít pouze tři dny. Je to nejzásadnější zdroj pro přežití v jakékoli nouzové situaci. Vědět, kolik vody potřebujete a jak ji bezpečně skladovat, je pro přežití neočekávaných událostí zásadní. Plánováním dopředu zajistíte své rodině pohodu, posílíte svou odolnost a budete mít klid.
Voda by měla být vaší hlavní prioritou při plánování příprav pro případ přírodní katastrofy nebo jiných neočekávaných situací. Zde je přehled toho, co byste měli vědět, abyste měli dostatek tohoto vzácného zdroje, když ho budete nejvíce potřebovat.
Co byste měli vědět před začátkem plánování
Při přípravě plánu na zajištění dostatku vody pro případ nouze je třeba mít na paměti tyto věci:
Bez vody můžete přežít tři dny. Pokud je to možné, uložte si zásoby na dva týdny.
- Voda je těžká, proto zvažte, kde budete vodu skladovat a zda bude mít zvolené místo dostatečnou oporu.
- Při plnění větších nádob se je snažte naplnit tam, kde budou uloženy, protože mohou být příliš těžké na to, abyste je sami přemisťovali. Skladujte ji na chladném, suchém a tmavém místě mimo dosah přímého slunečního světla.
- Vyhněte se pití nápojů s kofeinem a alkoholu, protože dehydratují organismus a zvyšují vaši spotřebu vody.
- Více vody potřebuje každá osoba, která je těhotná, trpí nějakou nemocí nebo jestliže žije v horkém podnebí. Nezapomeňte na své domácí mazlíčky.
Skladování vody
Nejjednodušší a nejlevnější možností je skladovat doma bedny balené vody zakoupené v obchodě, řekl v předchozím rozhovoru pro Epoch Times zkušený expert na přežití, instruktor a autor Creek Stewart. Balení lze naskládat do skříní a pod postele. Najděte místa, kde nebudou překážet, ale budou snadno přístupné.
Stewart říká, že průměrný člověk potřebuje denně 3,8 litrů vody na pití a hygienu a množství zásob vody se tak může rychle zvýšit, zejména u rodin.
Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv nevyžaduje, aby balená voda měla datum spotřeby. Někteří odborníci doporučují používat komerčně balenou vodu do dvou let, zatímco jiní říkají, že do šesti měsíců.
Typy skladování vody
V závislosti na vašem rozpočtu a dostupném prostoru lze vodu pro případ nouze skladovat v mnoha různých typech nádob.
Zakopané cisterny: Velké objemy vody (tisíce litrů) můžete skladovat venku, ale musí být zakopány v zemi, aby v severnějších oblastech nezamrzly. Vyžadují odbornou instalaci a přídavná čerpadla a vodovodní potrubí pro používání.
Velké zásobníky: Pro skladování vody jsou k dispozici i větší nádoby o objemu od 750 do 2 000 litrů a mnohé z nich mají volitelné vývody pro rozvod vody do menších nádob. Některé z těchto typů se skladují venku a musí být umístěny opatrně kvůli své hmotnosti, když jsou plné.
Použité zásobníky: Přestože jsou levnější, je třeba vzít v úvahu některé věci. Ujistěte se, že jsou použité nádoby vhodné pro skladování potravin a že v nich byly dříve skladovány pouze potraviny. Tyto nádoby musí být před naplněním pitnou vodou vyčištěny a vydezinfikovány. Nepoužívejte nádoby, ve kterých bylo skladováno mléko, džusy nebo limonády, protože hrozí riziko vzniku zbytků cukru, které mohou podporovat růst bakterií. Stewart doporučuje odolat pokušení použít recyklované nádoby, abyste ušetřili peníze, a doporučuje používat pouze nádoby, které byly dříve použity ke skladování vody.
Konzervování: Nellie Oehlerová, specialistka na bezpečnost potravin, sdělila deníku Epoch Times v e-mailu: Vodu lze konzervovat stejným způsobem jako potraviny. Pokud konzervujete potraviny, můžete do zavařovacího hrnce zároveň přidat sklenici nebo dvě s vodou.
Před konzervováním můžete do vody také vložit čistou látku, což znamená, že budete mít sterilní látku v případě, že ji budete potřebovat k ošetření zranění, dodala.
Hluboké zmrazení: Vyplňte všechna místa v mrazáku balenou vodou, která pomůže mrazáku zůstat chladnější, ušetříte za elektřinu a v případě nouze budete mít zdroj pitné vody.
Přenosné zásobníky: Bez ohledu na to, jaké nádoby si vyberete, mějte vždy vodu v menších nádobách, abyste ji mohli přenášet, pokud se budete muset evakuovat nebo jít pěšky na delší vzdálenosti.
Jak připravit zásobníky
Podle těchto pokynů krok za krokem vyčistěte zásobníky na vodu, než je naplníte pitnou vodou.
Umyjte nádobu teplou mýdlovou vodou a důkladně ji vypláchněte horkou vodou.
- Smíchejte 1 čajovou lžičku tekutého chlorového bělidla pro domácnost bez vůně s 1 litrem vody.
- Nalijte bělicí roztok do čistého zásobníku, pevně jej uzavřete a dobře protřepejte, aby se pokryly všechny vnitřní povrchy.
- Zásobník s roztokem nechte alespoň 30 sekund odstát a poté jej vyprázdněte.
- Zásobník nechte vyschnout na vzduchu nebo jej vypláchněte čistou, filtrovanou vodou.
Čištění vody
Jakmile uskladněnou vodu spotřebujete, budete muset najít zdroj vody a mít způsob, jak ji vyčistit, abyste zajistili, že bude bezpečná k pití.
Stewart ve své knize „Disaster Survival 101“ vysvětluje, že ačkoli se pojmy „čištění“ a „filtrace“ v souvislosti s vodou často zaměňují, jde o různé procesy. Čištění je podle něj důkladnější proces než filtrace, kdy se voda jednoduše protáhne nějakým typem bariéry, aby se odstranily nečistoty. V nouzové situaci to může být od kávového filtru až po tričko. Tyto metody však neodstraňují toxické chemické látky a mikroorganismy.
Čištění lze dosáhnout několika metodami, například převařením, dezinfekcí nebo použitím bělidla či jódu.
Gravitační vodní filtr
Stewart doporučuje gravitační vodní filtr, který nevyžaduje napájení ani tlak vody. Mezi jeho oblíbené stolní filtry patří Big Berkey a ProOne. Ačkoli mají oba tyto produkty vlastní filtry, podle jeho slov odfiltrují působivý seznam kontaminantů.
V případě nouze jsou stolní gravitační filtry, jako jsou ty výše uvedené, ideální pro filtrování vody, kterou máte uloženou v nádobách. Lze je použít i k filtrování vody z rybníků, řek nebo potoků v blízkosti vašeho domova, stejně jako dešťové vody, aby byla bezpečná pro pití.
Převařování
Převařování je jedním z nejbezpečnějších způsobů čištění vody. Přiveďte vodu k plnému varu po dobu alespoň jedné minuty. Pokud žijete v nadmořské výšce nad 2 000 metrů, převařujte ji před pitím tři minuty.
Používání bělidla
K čištění vody můžete použít bělidlo pro domácnost. Bělidlo pro domácnost se dodává v různých koncentracích chlornanu sodného, od 5 % do 8,25 %, proto si před použitím zkontrolujte, zda jsou níže uvedené poměry správné. K přidání bělidla do vody můžete použít lékařské kapátko. Dbejte na to, abyste při čištění vody nepoužívali bělidlo s přísadami, jako jsou například vonné látky.
- Bělidlo s obsahem chlornanu sodného 5-6 %: Přidejte dvě kapky bělidla na každý litr vody.
- Bělidlo s obsahem 8,25 % chlornanu sodného: Osm kapek nebo 1/8 čajové lžičky na 3,8 litru.
Směs důkladně promíchejte a před použitím ji nechte alespoň 30 minut odstát. Přečištěnou vodu skladujte v čistých nádobách s těsně přiléhajícím víkem. Nádoby označte štítkem „pitná voda“ a připište datum, kdy byla uložena.
Pro větší zásobníky vody použijte: 20 litrů = 3/4 čajové lžičky, 26 litrů = 1 čajová lžička, 57 litrů = 2 čajové lžičky, 210 litrů = dvě čajové lžíce
Získávání čerstvé vody
V závislosti na lokalitě lze v případě nouze využít blízké přírodní zdroje, jako jsou potoky nebo řeky. Kromě toho existuje několik způsobů, jak se dostat k vodě ve vašem domě nebo bytě, které mohou doplnit vaše zásoby.
Prameny ve vašem okolí můžete najít na webové stránce findaspring.org – celosvětové databázi studených (a horkých) pramenů. Pokud máte nějaký v okolí, zvažte jeho návštěvu a zásobení se předem. Nezapomeňte, že každý přírodní zdroj vody může obsahovat kontaminující látky, proto se ujistěte, že vodu z těchto zdrojů filtrujete/čistíte, aby byla bezpečná k pití.
Vnitřní zdroje vody
V případě nouze existuje několik zdrojů vody uvnitř vašeho domu.
- Pokud je váš dům nebo byt vybaven bojlerem, může v případě nouze poskytnout 100–300 litrů vody. Vypněte zdroj energie a buďte opatrní, protože voda může být horká. Ze dna nádrže mohou zpočátku unikat usazeniny, proto před odběrem vody k pití počkejte, až voda poteče čistá. Vodu s usazeninami je třeba před čištěním přefiltrovat.
- V potrubí vašeho domu se nachází voda. Uzavřete přívod vody do domu, aby se do něj nedostala kontaminovaná voda. Voda odtéká do nejnižšího místa, proto používejte jako poslední vodu z nejnižšího kohoutku v domě. Ucpěte odtoky v umyvadlech a vanách, abyste zabránili ztrátě vody. Voda nemusí téct, dokud neotevřete nejvýše položený kohoutek v domě.
- Šťávu a vodu z konzervovaných potravin můžete použít na pití nebo při vaření pro dodatečnou hydrataci.
- Balená voda v ledničkách a mrazničkách, stejně jako voda ve vaničkách na led.
- Vodu v nádržce na toaletě – nikoli v míse – lze čistit na pití, i když ne v případě, že byla použita chemická látka (například přípravky, které vodu zbarví do modra). Vodu z nádržky používejte pouze tehdy, když jsou všechny ostatní zdroje vyčerpány.
- Vodu z bazénů a lázní nelze použít k pití, ale lze ji použít k mytí a praní.
- Nikdy nepijte vodu z vodní postele, protože je ošetřena chemickými látkami, které zabraňují růstu řas.
Venkovní zdroje vody:
V případě nouze lze použít vodu z následujících zdrojů. Pokud se spoléháte na venkovní zdroje vody, je třeba je před použitím k pití, vaření nebo hygieně vyčistit.
- Jezera
- Rybníky
- Řeky
- Prameny
- Neznámé studny
- Dešťová voda
Poradenské služby OSU doporučují vybírat nejprve rychle se pohybující zdroje vody, jako jsou prameny a řeky, protože obsahují méně patogenů než rybníky, jezera a sudy se sbíranou dešťovou vodou.
Pokud si nejste jisti, zda je voda bezpečná k pití, vyčistěte ji. Vždy je lepší být v bezpečí než litovat a vyhnout se tak onemocnění, které by vaši situaci ještě zhoršilo.
Závěrečné poznámky
Voda je naším nejdůležitějším zdrojem, a proto je dobré plánovat dopředu a mít v zásobě minimální zásoby pro případ, že bychom ji potřebovali. Pokud je váš rozpočet nebo prostor omezený, mějte alespoň třídenní zásobu, a pokud to jde, mějte zásobu na dva týdny nebo více. Zaplňte nevyužité prostory v mrazácích, skříních a pod postelemi, abyste maximalizovali svou odolnost – a kupte si kvalitní filtr.
Každá myšlenka a činnost, kterou investujete do přípravy na neočekávané události, se vám vyplatí, až katastrofa udeří. Ať už se jedná o rozsáhlé požáry, zemětřesení, záplavy nebo hurikány, tyto katastrofy nás učí, že budoucnost je nejistá – a my musíme být připraveni.
–ete–