Nouzové zásoby potravin již nejsou ničím neobvyklým. Stále více rodin po celé zemi plní skříně, komůrky a prostory pod postelí konzervami, kbelíky s pšenicí a dalšími potravinami a doslova nakupují pro budoucnost.
Určitě stojí za to investovat peníze a čas do vybudování spíže na potraviny, která bude přizpůsobená chutím a potřebám vaší rodiny. Zaznamenejte si oblíbená jídla své rodiny a nejpoužívanější jednoduché recepty. Poslouží vám to jako vodítko pro to, jaké trvanlivé potraviny byste si měli naskladnit.
Než se vrhnete na nákupy ve velkém, zejména pokud je to pro vaši domácnost něco nového, kupte nejdříve malé množství a vyzkoušejte, zda je produkt kvalitní. Použijte surovinu/značku v jednom nebo dvou receptech a pak ji zkuste zařadit do dalších jídel. Zásoby si udělejte až tehdy, když budete s jistotou vědět, že daný výrobek vaší rodině vyhovuje.
Při této časové a finanční investici je nezbytné vědět, jak chránit uskladněné potraviny, aby v případě krize zůstaly nepoškozené, chutné a výživné. Strategií, která vám to pomůže zajistit, je znát 6 nepřátel skladování potravin: teplo, světlo, kyslík, škůdci, vlhkost a čas.
Jak na teplo
Teplo má na potraviny zdaleka největší negativní vliv. Potraviny si zachovávají optimální množství živin, chuť a strukturu, pokud jsou skladovány při velmi nízkých teplotách, například v chladném sklepě. Pro praktické účely se však snažte skladovat trvanlivé potraviny ve své domácnosti při stálé teplotě 21 °C až 24 °C. I když to není vždy možné, pouhé skladování potravin na nejchladnějším místě v domácnosti může zmírnit riziko zkažení.
Nikdy neskladujte potraviny v nezatepleném podkroví, v garáži nebo v přístavku. Kromě kolísajících a případně extrémních teplot budou potraviny přitahovat škůdce všeho druhu. Odhodlaný hlodavec dokáže překvapivě rychle prokousat i dvacetilitrový plastový kbelík.
Přebalování potravin pro co nejdelší trvanlivost
Správné obaly naštěstí mohou zmírnit další čtyři nepřátele: světlo, kyslík, škůdce a vlhkost. Ve většině prostor pro skladování potravin najdete plechovky, skleněné nádoby, plastové kbelíky vhodné pro potraviny a mylarové sáčky. Každý z nich poskytuje vynikající skladovací prostředí, které pomáhá potravinám zachovat si chuť, strukturu, barvu a živiny a zabraňuje žluknutí.
Většina potravin zakoupených v obchodě je balena pro okamžitou spotřebu, nikoli pro dlouhodobé skladování. Podívejte se například na potraviny, které máte právě teď v kuchyni – pravděpodobně uvidíte papírové sáčky, kartony a tenké plastové obaly. Pokud tyto potraviny plánujete spotřebovat do tří nebo čtyř měsíců, pravděpodobně to nevadí, za předpokladu, že budou jednoduše uloženy na chladném, tmavém a suchém místě. Pokud si však plánujete vytvořit dlouhodobé zásoby, zvažte nejprve jejich přemístění do lepších obalů.
Pro suché potraviny, jako je mouka, fazole, pšenice, rýže a oves, jsou dobrou volbou kbelíky různých velikostí vhodné pro potravinářské účely. Tyto uzavíratelné kbelíky jsou praktické a levné. V závislosti na velikosti vaší rodiny a schopnosti zvednout kýbl, který může vážit i 10 kilogramů, si vyberte takovou velikost kbelíku, která vám nejlépe vyhovuje. Příliš mnoho prepperů si nakoupí desítky pětigalonových (19 l, pozn. překl.) kbelíků jen proto, aby zjistili, jak obtížně se zvedají a přemisťují, zejména s přibývajícím věkem.
Mylarový sáček, který se do kbelíku vejde jako vložka, je ještě lepší než samotný klasický kbelík. Tento sáček poskytuje další vrstvu ochrany pro vaše potraviny. Hledejte mylarové sáčky o tloušťce 15 mil. Nejsnadněji je zakoupíte na internetu. Krása mylaru spočívá v tom, že jej lze nastříhat na jakoukoli velikost nádoby nebo použít samostatně jako sáček na skladování potravin. K utěsnění obou konců sáčku stačí obyčejná žehlička a získáte téměř dokonalou nádobu na skladování potravin.
Zavařovací sklenice jsou také vynikajícími nádobami. Víčka a okraje pomáhají utěsnit obsah před kyslíkem a menší velikosti se hodí na vše od ořechů po čokoládové lupínky a sušené ovoce.
Jedním z kuchyňských spotřebičů, do kterých se vyplatí investovat, je vakuová svářečka. Tento šikovný přístroj dokáže nejen uzavřít potraviny v odolných plastových sáčcích, ale s nástavcem na uzavírání sklenic dokáže také vysát vzduch ze zavařovacích sklenic a ochránit tak potraviny před oxidací.
Při přebalování potravin nezapomeňte do nádob a sáčků umístit správnou velikost pohlcovače kyslíku. Kyslík je jeden z nepřátel skladovaných potravin. Řiďte se těmito obecnými pokyny:
- 100 cm3 kyslíkového absorbéru pro zavařovací sklenici o objemu 1 litr
- 300 cm3 pro nádobu o objemu 4 l
- 1500 cm3 pro kbelík nebo nádobu o objemu 20 l
Hmyz se bohužel někdy vyskytuje i v obalech potravin. K tomu dochází, když jsou v obalu potraviny přítomna mikroskopická vajíčka hmyzu. Není možné je odhalit a odstranit, ale při skladování suchých potravin, jako je mouka, bramborové vločky nebo rýže, můžete vajíčka hmyzu zničit tím, že je uložíte do vzduchotěsných nádob a na týden je dáte do mrazáku nebo do obalu přidáte pohlcovač kyslíku. Nízké teploty a nedostatek kyslíku vajíčka zahubí.
Vylepšete prostor na skladování potravin
Nakonec zhodnoťte, kde máte potraviny uloženy. Nejlepší je chladný, tmavý a suchý prostor. Zlepšením skladovacích podmínek můžete zmírnit účinky tepla, světla, vlhkosti a škůdců.
Optimálnější podmínky v horkém anebo vlhkém prostředí může vytvořit odvlhčovač vzduchu nebo přenosná klimatizace. Pokud žijete ve vlhkém podnebí, skvělou práci odvede pohlcovač vlhkosti, který odstraní přebytečnou vlhkost vzduchu. Přílišná vlhkost bude mít za následek rezavění plechovek a možný vznik plísní a bakterií.
Levné okenní fólie, záclony nebo závěsy sníží množství světla pronikajícího do místnosti a omezí jeho škodlivé účinky na potraviny uložené v průhledných nebo neprůhledných nádobách.
Utěsnění prasklin ve stěnách a jiných otvorů, nastražení pastí nebo posypání základových desek diatomitickou zeminou jsou účinné metody, jak zabránit hmyzu a hlodavcům v přístupu k potravinám.
Jsou prošlé potraviny bezpečné? Dají se jíst?
Čas je faktor, který je třeba vzít v úvahu, když zvětšujete zásoby potravin z třicetidenních na mnohaměsíční. Dříve nebo později se podíváte na konzervu se štítkem „Spotřebujte do …“ a uvědomíte si, že toto datum již dávno uplynulo. Pokud je však potravina skladována v optimálních podmínkách, bude pravděpodobně i po uplynutí data spotřeby stále poživatelná a výživná, ne-li v původní kvalitě.
V průběhu času mohou potraviny ztratit svou výživovou hodnotu, barvu, chuť a strukturu. Pokud je potravina zjevně zbarvená nebo znehodnocená nebo pokud je cítit žluklým zápachem, vyhoďte ji.
Jednoduchý způsob, jak tomu předejít, je obměňovat skladované potraviny tak, že občas použijete nejstarší položky při každodenním vaření a nahradíte je novějšími. Černým fixem zakroužkujte na každé plechovce nebo nádobě datum spotřeby, abyste snadno zjistili, které potraviny byste měli příště obměnit. Mějte po ruce blok papíru nebo schránku, kde budete mít seznam použitých potravin, abyste mohli nadále udržovat nouzové stavy zásob.
A nezapomeňte, že vaše spíž je víc než jen zásobárna potravin. Je to hmatatelný způsob, jak se připravit na péči o své blízké v krizové situaci. V našem nejistém světě se tato investice vyplatí ochraňovat.
Z anglického originálu přeložil J. Č.