Allan Stein

9. 8. 2021

Ochromující ledová bouře, která v roce 2007 připravila Travise Maddoxe a tisíce dalších obyvatel Missouri o elektřinu, měla „takřka apokalyptický nádech“.

„Nikdo se nemohl hnout. Celý region byl na dva týdny uzavřen. Nebyl jsem tak připravený, jak jsem si myslel,“ říká Maddox, statný třiačtyřicetiletý muž s dlouhým černým plnovousem oblečený v tričku, kapsáčích a baseballové čepici, zatímco se stará o svou zahradu.

Díky těmto dvěma týdnům si Maddox uvědomil, že být připraven – neboli jak se dnes říká „prepping“ – je klíčem k životu v soběstačnosti a osobní svobodě. Jako skaut nikdy nezapomněl na skautské heslo: Buď připraven.

„Pro mě je nejvyšší úrovní přípravy být soběstačný. Stále jste moderní, ale máte vše pod kontrolou,“ uvedl Maddox v telefonickém rozhovoru pro The Epoch Times. V roce 2009 spustil Maddox na YouTube vlastní kanál „The Prepared Homestead“, který má teď přes 32 tisíc odběratelů.

Jedincům jako on se říká survivalisté anebo preppeři a najdete je i v Česku a na Slovensku. Jejich cílem je být připraven na jakoukoli formu pohromy, ať již přírodního rázu nebo způsobené lidmi, např. rozpad společenského řádu a anarchie.

Lidé se podle Maddoxe probouzejí do stále se zhoršující reality narušování dodavatelského řetězce a nedostatku potravin, jakož i rychlých politických a společenských změn, které směřují k tomu nejhoršímu, co je právě před námi.

Lockdowny kvůli covidu a prázdné regály obchodů podle něj jen posílily náladu mezi veřejností, že „starý normál“ je pryč.

„Když udeřila pandemie, začali jsme pozorovat všechno to panické nakupování. Co se opravdu zvýšilo, je počet lidí, kteří se na mě obracejí. Jsou to opravdu osobní e-maily. Nejsou to žádní blázniví extremisté, jsou to matky samoživitelky, starší lidé, lidé s postižením, normální pracující lidé. Uvědomují si, že se věci mění. Prostě cítí, že se věci rychle mění,“ vysvětluje muž.

„Nepokoje [v roce 2020] byly zlé, volby byly zlé. Teď se děje to, že se celý svět začíná měnit,“ dodává Maddox.

Řeči o globálním politickém a ekonomickém „velkém resetu“ a očkovacích pasech pouze přispěly k tomu, aby mezi neočkovanými rostla úzkost z toho, že se k nim společnost chystá obrátit zády. A tak se oni i ostatní připravují – zásobují se potravinami, vodou, alternativními zdroji energie, vybavením pro přežití a plány na opuštění města, pokud možno do relativního bezpečí venkovských oblastí.

Kromě The Prepared Homestead naleznete na YouTube řadu dalších amerických kanálů pro otřelé i začínající preppery, například „Magic Prepper“ v Severní Dakotě, „Angry Prepper“ v New Yorku, „Alaska Prepper“, „Ice Age Farmer“ a mnoho dalších.

Maddox uvedl, že The Prepared Homestead začalo jako způsob sdílení základních rad pro zahrádkáře, ale s tím, jak se měnila politická a ekonomická situace, se vlog rozrostl.

Nyní produkuje nejméně šest videí týdně, v nichž se dotýká kontroverzních témat, jako je nucené očkování, konfiskace střelných zbraní a „kulturní secese“ – život mimo vládu a její „woke“ kulturu. Při natáčení používá opatrný jazyk, aby se vyhnul cenzorům na YouTube.

„Obrovská část naší země říká, že jste zašli příliš daleko. Jsme svědky nejen rychlé změny v politice a ekonomice, ale i rychlé změny v srdci a duši samotné Ameriky,“ podotýká Maddox.

Prepperů přibývá

Přestože se mnozí individuální preppeři a organizace prepperů snaží zůstat v anonymitě, zdá se, že počet lidí, kteří se připravují, roste. Jen v loňském roce zhruba 45 % Američanů, tedy asi 116 milionů lidí, uvedlo, že utrácí peníze za přípravu na těžké časy nebo že utrácí peníze za vytváření zásob zboží pro přežití, uvádí server Finder.com.

Maddox však říká, že je velký rozdíl mezi přípravou a „křečkováním“. „Připravování se je něco, co většina lidí v minulosti dělala pořád. Naši prarodiče byli preppeři,“ podotýká muž.

Připravování se je něco, co většina lidí v minulosti dělala pořád. Naši prarodiče byli preppeři.“

Maddox jako zkušený prepper říká, že mít vlastní hospodářství je dalším stupněm přípravy na těžké časy. Se svou ženou a dcerou žijí v rodinném domě zastrčeném v nedotčeném Ozarku s cílem nezávisle na státní infrastruktuře. Rodina chová kozy, slepice, ovce, krůty a na velké zahradě pěstuje různé druhy ovoce a zeleniny.

V měsících následujících po lockdownech zaznamenaly internetové obchody, které slouží rostoucímu počtu prepperů, rekordní prodeje a zájem o své výrobky.

Keith Bansemer, ředitel společnosti My Patriot Supply v Salt Lake City, uvádí, že prodeje exponenciálně vzrostly kvůli rozšířenému strachu, že se vrátí pandemické lockdowny, prázdné regály obchodů a že přijde nucené očkování, které omezí osobní svobody.

„Ti, kteří se rozhodli nenechat se očkovat, se obávají, že jim to omezí přístup k určitým věcem,“ říká Bansemer pro deník The Epoch Times. A věcmi míní hlavně jídlo.

„Od poloviny července jsme zaznamenali [šestinásobný] nárůst objednávek a denně odesíláme několik tisíc objednávek z našich center v Utahu, Missouri a Ohiu,“ komentuje zvýšenou poptávku Bansemer a dodává: „Američané se v tichosti připravují.“

Bansemer uvedl, že společnost My Patriot Supply od začátku pandemie v březnu 2020 poskytla více než milionu rodin v USA nouzové zásoby potravin, filtraci vody a další produkty pro přežití.

„Vlastníme a provozujeme tři velké sklady o rozloze více než 500 tisíc čtverečních stop. Minulý rok jsme desetinásobně navýšili dodatečné kapacity našich provozů, abychom mohli co nejlépe sloužit našim zákazníkům v době krizí a mimořádných událostí při prudkých nárůstech objednávek, jako je tomu nyní,“ uvedl Bansemer.

„V poslední době se objevuje stále víc prepperů – začátečníků, kteří si u nás objednávají. Kupují především naše velké potravinové balíky, které mají v průměru přes 2 000 kalorií na den a vydrží ve skladu až 25 let. Nejoblíbenější položkou je nyní naše tříměsíční nouzová potravinová sada,“ popisuje podnikatel.

Být připraven podle něj není o politice – jde o to, že „lidé prostě potřebují jíst“.

Také ředitel společnosti Practical Preppers se sídlem v Jižní Karolíně, která je dodavatelem zásob pro nouzové situace, Scott Hunt, uvádí, že covid je „rozhodně motorem zvýšené poptávky“.

„Sociální a politické rozpory lidi znervózňují také,“ dodává Hunt. Ledová bouře v Texasu a výkupné za ropovod Colonial v první polovině tohoto roku „skutečně způsobily, že lidé všude usilují o soběstačnost“, říká.

„Elektrická nezávislost pro každého je hodně důležitá. Předpovídám, že poptávka převýší nabídku tento nebo příští měsíc. Velkou roli v tom hrají potíže s dopravou. Přetížení přístavů a nedostatek nákladní dopravy přispívají k této situaci,“ míní Hunt.

Z původního článku newyorské redakce přeložil: Ondřej Horecký

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).