Ivan Pentchoukov

25. 5. 2021

Americký prezident Joe Biden v pondělí nařídil své vládě, aby připravila možnosti potrestání despotického režimu Běloruska za přesměrování letu Ryanairu za účelem zadržení aktivistického novináře.

„Vítám zprávy o tom, že EU volá po cílených ekonomických sankcích a dalších opatřeních. Požádal jsem svůj tým o navržení náležitých opatření vůči těm, co za to nesou zodpovědnost, v úzké spolupráci s EU a dalšími spojenci, partnery a mezinárodními organizacemi,“ uvedl Biden.

Ryanair sdělil, že v neděli běloruští letoví kontroloři řekli posádce letadla, jež bylo nad územím Běloruska, že letadlo je v ohrožení bombového útoku, a přikázali jim přistát. U letadla se objevila stíhačka MiG-29 a doprovázela jej k přistání jako bezostyšná ukázka moci Lukašenka, který vládne zemi železnou pěstí již přes 25 let.

Běloruské úřady poté zatkly šestadvacetiletého bojovníka za lidská práva, novináře a předního kritika Lukašenka. Prataseviče a jeho ruskou přítelkyni vyvedli z letadla krátce po přistání. Místo jejich odvedení bylo do pondělí neznámé.

Let Ryanairu FR4978, mířící z řeckých Atén, poté pokračoval do cílové destinace, hlavního litevského města Vilnius.

Biden krok Běloruska odsoudil a připojil se k mezinárodní výzvě pro vyšetření incidentu a propuštění Prataseviče.

„Nucené odklonění komerčního letu Ryanairu Běloruskem, letu mezi dvěma členskými státy EU a následné přistání a zatčení Ramana Prataseviče, běloruského novináře cestujícího do zahraničí, jsou přímou urážkou mezinárodních norem,“ řekl americký prezident.

„Spojené státy v nejvyšší možné míře odsuzují odklonění letadla a následné nucené přistání a zatčení pana Prataseviče. Tento pobuřující incident a video, ve kterém byl pan Pratasevič natočený zřejmě pod nátlakem, jsou hanebnými útoky jak na politický disent, tak na svobodu tisku.“

EU se v pondělí shodla na uvalení sankcí vůči Bělorusku zákazu letů jejich aerolinek nad územím EU či využíváním letišť unie.

„Nebudeme tolerovat že někdo se pokouší hrát ruskou ruletu s životy nevinných civilistů,“ řekl Charles Michel, předseda Evropské rady.

Americký poradce národní bezpečnosti Jake Sullivan ostře odsoudil zatčení Prataseviče v telefonátu s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou. Ve svém souhrnném stanovisku vydaném Bílým domem Sullivan vyvozuje, že Bělorusko bude bráno na zodpovědnost.

„Pan Sullivan se odvolal na požadavek USA za okamžité propuštění pana Prataseviče a všech politických vězňů v Bělorusku a stejně tak za uspořádání svobodných a férových voleb za dohledu OSCE k vyřešení současné krize,“ uvádí se ve stanovisku. „A na závěr pan Sullivan jasně uvedl, že USA v koordinaci s EU a dalšími spojenci a partnery budou brát Lukašenkův režim k zodpovědnosti.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.