Veronika Sunová

18. 11. 2021

Reportáž

17. listopadu 2021 zaplnily Staroměstské náměstí tisíce lidí, kteří se obávají nástupu totalitního režimu. Při této události na vytvořeném pódiu vystoupili zástupci asi třiceti občanských iniciativ, právníci, lékaři a učitelé, kteří vyzvali protestující ze všech koutů republiky k toleranci, soucitu, pravdivosti a „odvaze se nepodvolit protiústavním nařízením“.

Pojďme se podívat na to, co se na náměstí během protestu dělo.

V 15 hodin upoutalo přítomné shromáždění sdělení pořadatelů, které se neslo plnícím se náměstím: „Test, kterým procházíme, prověří, kým jste, až do morku lidství. Nastal čas vystoupit do světla a vytvořit v našich srdcích svět soucitu. Je čas přestat živit strach, a se strachem se vypořádat. Můžete mít strach a pociťovat úzkost, ale vy nejste těmito pocity. Před úsvitem je největší tma, ale tento boj vyhrajeme v našich myslích a budeme silnější než dřív.“

Zuzana Majerová Zahradníková z hnutí Trikolora přirovnala současnou situaci k roku 1989: „Přesně takhle to bylo v roce 1989, pouze komunistickou totalitu nahradila totalita covidová,“ naráží Majerová Zahradníková na vládní omezení zaváděná v rámci takzvanho „boje proti epidemii“.

Také řekla, že se „musíme naučit být pravdiví,“ s že nepotřebujeme vědce s pokřiveným svědomím. „Pojďme se nebát,“ vyzývala přítomné Majerová.

Martina Novotná z iniciativy Vraťme děti do školy mluvila v podobném duchu: „Nedovolme, aby se děti ohýbaly. Nemlčte, nenechte se zastrašit. Pravda je na naší straně.“

David Tesař z hnutí Manifest promluvil k vládě odcházející i nastupující: „Vy politici se snažíte vládnout tvrdou rukou, ale ta tvrdá ruka se vám třese strachy a bude se třást čím dál víc.“

Vladimíra Vítová z Aliance národních sil vidí podobnost mezi výhodami očkovaných covid vakcínou a „moderními odpustky, které udělují poslušným možnost chodit do práce a účastnit se společenského života“.

Vítová se obává toho, že je ohrožena lidská důstojnost: „Kvůli agresivně vyžadující poslušnosti stojíme na kraji propasti ohroženi ztrátou ústavních práv. Ve jménu údajného zdraví dochází k demontáži ústavy.“ Vítová také zmínila, že segregováním neočkovaných odebírání svobod neskončí: „Tak jak vláda nyní zachází s neočkovanými, tak bude později zacházet i s dalšími skupinami.“

„Chcete se podrobit lhářům? Lhali o tom, že očkováním to skončí, o tom, že očkovaní nemohou covidem onemocnět, potom lhali, že očkovaní nemohou virus přenášet, dále lhali o tom, že budou stačit dvě dávky, potom, že nebudou očkovat děti a těhotné ženy.“ – Jindřich Reichl, právník

Právník Jindřich Reichl přítomné povzbuzoval, aby „nátlak vydrželi a nepodlehli protiústavním nařízením“.

„Chcete se podrobit lhářům? Lhali o tom, že očkováním to skončí, o tom, že očkovaní nemohou covidem onemocnět, potom lhali, že očkovaní nemohou virus přenášet, dále lhali o tom, že budou stačit dvě dávky, potom, že nebudou očkovat děti a těhotné ženy.“

Právník také oslovil přítomné policisty, kteří demonstrující pomocí amplionů vyzývali přítomné k dodržování rozestupů a nasazení roušek. „Učil jsem policisty, že nemusejí a nesmějí plnit rozkazy, které jsou v rozporu se zákonem a ústavou.“

Rodičům, „kterým již docházejí síly“, vzkázal: „Vydržte a nenechte se zlomit“, a politiky, kteří řídí pandemická opatření, varoval: „Historie vám všechny zločiny spočítá.“

Právník JUDr. Norbert Naxera konstatoval, že „vláda přestala respektovat rozhodnutí soudu a nerespektuje Ústavu“. Dále prohlásil, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch „nezná rozdíl mezi vyhláškou a Ústavou“. Připomněl, že ústavní soud již „45krát zrušil protizákonná opatření vlády“ a vzhledem k těmto okolnostem vyzval k „nedodržování nařízení“.

„Ústavní soud již 45krát zrušil protizákonná opatření vlády, vzhledem k těmto okolnostem vyzývám k nedodržování nařízení,“ – JUDr. Norbert Naxera

Dalším z řečníků byl ředitel základní školy v Troubkách Petr Vrána, který hovořil o toleranci. V době covidové učil děti respektovat názory druhých lidí a vytvořil ve škole prostředí tolerantní k těm, kteří roušku nosí i nenosí, a ať jsou či nejsou očkovaní. Nikdo z dětí nemusí při svačině sedět v koutě a nemá zakázáno zpívat. Oznámil, že dle písemného sdělení hygieny „ředitel školy nemá žádné kompetence k vymáhání toho, aby děti nosily roušky nebo respirátory“.

Zástupce Paralelní lékařské komory MVDr. Miroslav Havrda informoval, že se k této platformě přidaly již stovky lékařů a zdravotního personálu a pozval veřejnost k dalšímu protestu lékařů, který se uskuteční v neděli 28. listopadu od 12 do 16 hodin na Palackého náměstí v Praze. V den, po kterém má v České republice přijít takzvaný lockdown neočkovaných .

Dětská lékařka Karen Pumrová navrhla, aby obvodní lékaři znovu začali léčit pacienty jako dříve, a politikům vzkázala, aby léčit přestali.

Zástupkyně hnutí Zlatý špendlík informovala přítomné o tom, že jejich „iniciativa pracuje na plné obrátky, nabírají na hybné síle a razí cestu“.

Na závěr poklidného shromáždění zazpíval operní zpěvák Marcel Kučera českou hymnu. Poté se většina demonstrujících vydala na průvod Prahou.

Ostrava

Protestní akce 17. listopadu na Masarykově náměstí v Ostravě nebyla oficiálně zastřešena žádným pořadatelem.

Asi 200-300 lidí se sešlo prostřednictvím výzev přes internet, aby symbolicky, právě v tento den, vyjádřili nesouhlas s omezováním svobod skrze vládní anti-covidová nařízení.

Protestní akce 17. listopadu na Masarykově náměstí v Ostravě. (Screenshot)

Slovo dostal každý „z lidu“, který byl na místě, měl něco na srdci a chtěl to sdělit ostatním.

Řečníci vyjadřovali převážně obavy z omezování svobod neočkovaných, ze segregace společnosti a podobnosti s rokem 1939. Lidé také vyjadřovali obavy z vakcín, z jejich (ne)účinnosti a vedlejších účincích.

Akce na náměstí skončila zhruba v 16:30 hymnou České republiky a poté se účastníci vydali na pochod k nové radnici.

Video záznam protestní z akce v Ostravě (KTV).

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.