Michal Cabejšek

17. 11. 2021

Aktualizováno 18.11. 15:00.

Premiér Andrej Babiš oznámil, že Česko z neděle na pondělí zavede tzv. bavorský model covidových opatření, podle kterého mají neočkovaní sice zachovaný volný pohyb, nesmějí však do restaurací, za kulturou, sportem či využívat služby. Na tomto opatření se ve čtvrtek shodla vláda. Počítá se i s obnovením testování ve firmách.

Dle tohoto modelu již nadále nebudou platit antigenní či PCR testy a za bezinfekčnost se bude uznávat pouze očkování či prodělání nemoci. Výjimky z opatření budou mít i lidé, kteří dostali první dávku vakcíny proti covidu-19, musí ale předložit současně PCR test, nebo osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Těm ale lékař musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

Rozočkovaní lidé a děti do 18 let budou mít nárok na pět PCR testů za měsíc hrazených z veřejného zdravotního pojištění, očkovaní lidé dál na dva hrazené testy. PCR testy i testy antigenní se budou uznávat i pro návštěvy nemocnice.

„Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Podle premiéra pro zavedení bavorského modelu není potřeba vyhlašovat nouzový stav, o kterém by se uvažovalo pouze v případě modelu rakouského. Někteří právníci však upozorňují, že je to již na hraně, jelikož se jedná o plošné zavedení omezení svobody pro určitou skupinu občanů, na což by již současný pandemický zákon stačit nemusel.

Odlišný přístup k omezení šíření covidu-19 představil ohledně covidových certifikátů také budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek za AntiCovid tým koaličních ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Mimo jiné chce, aby byl pro vstup do řady provozoven služeb uznáván také negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Válek také doplnil, že nově zavedený model platný v ČR od příštího pondělí se od originálního bavorského modelu mírně liší.

Testování ve firmách

Vláda také znovu zavede pravidelné týdenní plošné testování neočkovaných lidí ve všech firmách. Počítá se s tím, že opatření bude platit do konce února příštího roku. Vláda by toto opatření měla schválit v pátek a by mělo by platit už od pondělí. Premiér se ještě ve středu vyjádřil, že se bude zvažovat i povinné očkování pro vybrané profese.

Testování ve školách

Vláda se podle Babiše shodla na pokračování plošného testování ve školách. V současné době je schváleno plošné testování antigenními samotesty ve školách na pondělí 22. a 29. listopadu. 

V Bavorsku má v současné době výjimku z opatření mládež, která se rovněž pravidelně ve školách testuje. Mladí lidé se zde dostanou do divadel, kin a za sportem, ale už ne do klubů, na stadiony či koncerty. V ČR bude rovněž nadále platit výjimka pro mládež od 12 do 18 let, která se bude moci tam, kde jsou potvrzení vyžadována, prokázat PCR testem, mladší děti žádné potvrzení nadále mít nemusí.

Článek byl sestaven i za použití informací z ČTK.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“