Dan M. Berger

28. 1. 2024

Agentura, která vznikla před téměř 75 lety za účelem řešení palestinské uprchlické krize, se podle kritiků stala překážkou míru.

Učitel z agentury OSN je obviněn z držení izraelského rukojmího v podkroví.

Izraelské obranné síly tvrdí, že nalezly rakety poblíž školy v Gaze.

Dolní komora švýcarského parlamentu hlasovala o snížení finančních prostředků pro Gazu. Ve Spojených státech republikánští senátoři tvrdili, že Kongres by měl učinit totéž. A Spojené státy svou podporu nedávno zastavily. Také Kanada a Austrálie.

Nově pozastavily svou finanční podporu také Itálie, Británie, Finsko, Německo, Švýcarsko či Nizozemí. Své velké znepokojení vyjádřila i unijní diplomacie a Evropská komise. Zásahy do financování ale EU zatím neoznámila.

Všechny tyto nedávné incidenty se točí kolem kontroverzní agentury, která stojí v centru uprchlické krize: Agentury OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (UNRWA).

Někteří považují UNRWA za klíčového poskytovatele služeb sužovanému arabskému obyvatelstvu v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, který Izraelci často označují jako Judsko a Samaří. Jiní v ní vidí strůjce krize, agenturu, která má udržovat status „uprchlíka“, jenž se na většinu Palestinců již nevztahuje, a která tak donekonečna brání jakémukoli mírovému procesu.

Mnozí pozorovatelé tvrdí, že je obojím – důležitým poskytovatelem služeb i překážkou míru.

Obhájci UNRWA tvrdí, že pouze plní úkoly, které jí před téměř třemi čtvrtinami století uložila OSN.

Odpůrci tvrdí, že UNRWA má příliš blízko k Hamásu, teroristické skupině, která ovládá Gazu a která 7. října vyvolala současnou válku masakrem asi 1 200 Izraelců.

Podle obhájců je Izrael státem apartheidu založeným na nemorální náboženské diskriminaci. Odpůrci tvrdí, že palestinští Arabové vysídlení v izraelské válce za nezávislost v roce 1948 by měli být přesídleni stejně jako 135 dalších skupin uprchlíků, na které dohlíží Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Jedinou uprchlickou situací, kterou UNHCR neřeší, jsou Palestinci.

„Zrodila se v hříchu, existuje v hříchu a funguje v hříchu,“ řekl o UNRWA Kobi Michael, vedoucí výzkumný pracovník Institutu pro studia národní bezpečnosti na univerzitě v Tel Avivu.

„Je to politická organizace, která zpočátku sloužila zájmům arabských států, které nechtěly přijmout palestinské uprchlíky do svých zemí,“ řekl Epoch Times.

„Nechtějí rehabilitovat palestinské uprchlíky. Chtějí je držet v táborech a zachovat jejich status uprchlíků. Je to hlavní pilíř palestinského étosu. Je to záminka pro jejich postavení oběti. To je důvod, proč mohou dostávat peníze od mezinárodního společenství a proč nemusí nést odpovědnost.“

„Mezinárodní společenství bohužel spolupracuje s Palestinou a UNRWA. Nyní, za válečných okolností, ji nelze zrušit. Je potřebná pro humanitární pomoc. Ale po válce by se měla v první řadě zrušit UNRWA a uprchlické tábory v pásmu Gazy.“

Susan Akramová, profesorka na Právnické fakultě Bostonské univerzity a ředitelka její Mezinárodní kliniky pro lidská práva, řekla Epoch Times, že si nemyslí, že by UNRWA byla nějak kontroverzní.

„Je docela účinná pro ty, kteří k tomu přistupují z hlediska mezinárodního práva,“ řekla. „Nenazvali bychom ji kontroverzní. UNRWA byla založena s velmi konkrétním mandátem (který jí byl udělen OSN v roce 1949) a tento mandát nadále plní.“

Jak je účinná? Izraelci napříč politickým spektrem této hluboce rozdělené země říkají, že sponzoruje školy, které učí generace palestinských školáků nenávisti, což znemožňuje mír nebo dvoustátní řešení.

Učitel UNRWA byl obviněn z toho, že držel jednoho z izraelských rukojmích, kterých se 7. října zmocnil Hamás. Agentura toto tvrzení odmítla jako „nepodložené“. Reportér izraelské televize Almog Boker však na síti X uvedl, že propuštěný rukojmí řekl, že ho učitel, otec deseti dětí, držel téměř 50 dní v podkroví, téměř mu neposkytoval jídlo a zanedbával jeho zdravotní potřeby.

Nejedná se o ojedinělé případy, tito civilisté jsou teroristé. Byli přítomni sobotnímu masakru a nyní se ukazuje, že se podíleli na držení stovek zajatců, včetně žen a dětí.

Almog Boker, reportér, Izrael

A Boker uvedl, že dalšího uneseného držel v zajetí lékař z Gazy, který se současně staral o děti.

„Nejedná se o ojedinělé incidenty, tito civilisté jsou teroristé,“ pan Boker. „Byli přítomni sobotnímu masakru a nyní se ukazuje, že jsou nedílnou součástí držení stovek zajatců, včetně žen a dětí.“

1. prosince 2023 UNRWA ve veřejném prohlášení uvedla, že nebyla schopna doložit, zda tvrzení izraelského novináře o učiteli UNRWA, který držel izraelského rukojmího, jsou „pravdivá nebo nepravdivá“.

„UNRWA opakuje, že všechna obvinění z porušování zásad OSN bere velmi vážně a okamžitě je vyšetřuje,“ uvedla agentura.

„Pomlouvačné útoky a šíření dezinformací o UNRWA – ať už z jakékoli strany – přímo ohrožují záchranné operace agentury a jejího personálu působícího na místě.“

Izrael dlouhodobě tvrdí, že Hamás využívá školy a zdravotnická zařízení, která v Gaze provozuje agentura UNRWA, jako záštitu svých teroristických operací.

Izraelská vláda 3. ledna zveřejnila videozáznam rozhovoru s civilistou z Gazy, který tvrdí, že příslušník Hamásu nahnal jeho skupinu do nemocnice Al Šífa, když se snažili uposlechnout pokynů Izraelských obranných sil (IDF) a uprchnout na jih. Teroristé žili pod nemocnicí, ale protože věděli, že se blíží izraelští vojáci, vyšli ven a ukryli se mezi civilisty.

„Měl jsem pocit, že jsme lidské štíty,“ řekl civilista.

Izraelská armáda 3. ledna oznámila, že rozebrala 244 metrů dlouhý tunel pod nemocnicí Al Šífa ve městě Gaza, kterou provozuje UNRWA.

Izrael a Spojené státy zdvojnásobily svá tvrzení, že nemocnice chrání nejen tunel Hamásu, ale také velitelské centrum, které sloužilo i ke skladování zbraní.

Mluvčí Rady národní bezpečnosti USA uvedl, že Hamás zničil dokumenty a elektroniku těsně předtím, než IDF 15. listopadu obsadily nemocnici.

Zrození krize

Uprchlická krize začala, když OSN v roce 1947 rozdělila zemi na dva státy, jeden pro Židy a druhý pro Araby. Izrael dohodu přijal. Místní Arabové a okolní arabské státy nikoli. Jejich armády napadly Izrael v první den jeho nezávislosti v roce 1948.

Přibližně 700 000 arabských obyvatel uprchlo, někteří ze strachu, jiní na popud arabských vůdců, kteří je ujišťovali, že válka skončí za několik týdnů.

Podobný počet Židů uprchl z arabských států v severní Africe a na Blízkém východě, kde Židé žili stovky nebo dokonce tisíce let. Přišli do Izraele.

Někteří Arabové zůstali v Izraeli. Dnes jsou občany, volí a mají své zástupce v izraelském Knesetu.

Arabové, kteří uprchli, se ocitli v Gaze, na Západním břehu Jordánu, v Jordánsku, Sýrii a Libanonu. V roce 1949 byla zřízena agentura OSN, která je měla na starosti. Je odlišná od Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který vznikl v roce 1950 pro všechny ostatní uprchlické krize ve světě. Palestinci jsou jediní uprchlíci, kteří mají vlastní agenturu OSN.

Jsou to stále ještě uprchlíci?

Slova jako „uprchlíci“ a „uprchlické tábory“ mohou být zavádějící. Často neodpovídají realitě na místě. Komunity v Gaze, které vznikly před 75 lety, se nijak neliší od okolních oblastí, kde stojí trvalé budovy staré desítky let, občas se objeví honosné vily a je zde vybudována uliční síť. Rodiny zde mohou žít již ve čtvrté a páté generaci. Mohou být ohraničeny branami, které je oddělují od přilehlého města, ale jinak vypadají stejně.

„Když široká veřejnost pomyslí na tradiční uprchlický tábor OSN, vybaví se nám stanové tábory zřízené na hranicích Sýrie, které se starají o obrovské množství uprchlíků ze syrské občanské války,“ řekl Epoch Times Eli Sperling, odborný pracovník Izraelského institutu při Georgijské univerzitě.

„Přemýšlíme o stanech. Přemýšlíme o dočasné infrastruktuře. Přemýšlíme o něčem, co se podobá táboru.

„Při procházce těmito oblastmi v podstatě nevidíte nic, co by naznačovalo, že se jedná o uprchlický tábor.“

V některých „táborech“ jsou dokonce luxusní čtvrti s vilami,“ řekl Michael.

Ismail Haníja, vysoký představitel Hamásu a předseda jeho politického vedení, pochází z uprchlického tábora Al-Šatí. V roce 2010 si koupil pěkný půlakrový pozemek u pláže v přilehlé čtvrti Rimal a od roku 2019 žije v „paláci“ v Kataru, řekl Michael. Dům v Gaze, který obývali jeho příbuzní, byl v listopadu zničen náletem IDF.

Haníjovo čisté jmění, které z velké části pochází z 20procentní daně na zboží dovážené tunely z Egypta, se odhaduje až na 4 miliardy dolarů.

Uprchlíci jsou obvykle lidé bez státní příslušnosti, řekl Michael. Palestinci však nyní vlastní různé cestovní doklady včetně cestovních pasů.

Odhady se sice liší, ale přibližně 2,18 až 2,4 milionu palestinských „uprchlíků“ v Jordánsku má nyní jordánské občanství a jordánské pasy.

Palestinská samospráva vyhlásila státnost během neúspěšného mírového procesu z Osla v 90. letech; v roce 2012 jí Valné shromáždění OSN udělilo status pozorovatele, ale nehlasovalo.

Palestinští uprchlíci – a obyvatelé Západního břehu Jordánu a Gazy, kteří nejsou uprchlíky, protože tam vždy žili – jsou palestinskými občany a mají palestinské pasy, řekl Michael.

Akramová s tím nesouhlasila a uvedla, že jejich status a cestovní doklady jsou méně bezpečné a že se to netýká všech Palestinců, kteří žijí v Jordánsku. Palestinská samospráva není stát a Palestinci stále splňují definici „bez státní příslušnosti“ podle mezinárodního práva, řekla.

Sperling připustil, že doklady Palestinců sice umožňují cestovat, ale nemají stejnou platnost jako oficiální pasy.

Podle Sperlinga je jedním z důsledků jedinečného přístupu UNRWA k palestinským uprchlíkům: 700 000 palestinských uprchlíků v roce 1949 se rozrostlo na dnešních 5,9 milionu.

Potomci jiných skupin uprchlíků obvykle nejsou klasifikováni jako uprchlíci.

„Status palestinského uprchlíka se dědí z otce na syna,“ řekl Michael. „Nyní hovoříme o páté generaci palestinských uprchlíků. To neexistuje u žádné jiné populace uprchlíků na světě.“

Michael uvedl, že pokud by lidé žijící v Gaze, na Západním břehu Jordánu a v Jordánsku již nebyli klasifikováni jako uprchlíci, skutečný počet uprchlíků – těch, kteří žijí v okrajových existencích v Sýrii a Libanonu – by se snížil na přibližně 300 000.

„UNRWA od svého založení nepřesídlila jediného palestinského uprchlíka,“ řekl. „Místo toho, aby je přesídlovala a snižovala jejich počet, se jejich počet pouze zvyšuje.“

Akramová uvedla, že některým jiným skupinám uprchlíků po celém světě bylo umožněno zachovat status uprchlíka i pro další generace. Patří mezi ně přibližně 90 000 sahrawských uprchlíků ze sporné Západní Sahary žijících v sousedním Alžírsku.

Co dělá UNRWA?

UNRWA na svých oficiálních internetových stránkách uvádí, že její služby Palestincům zahrnují základní a odborné vzdělávání, základní zdravotní péči, pomoc a sociální služby, zlepšování infrastruktury a táborů, mikrofinancování a reakci na mimořádné události, „včetně situací ozbrojeného konfliktu“.

Poskytuje zdravotní péči 1,9 milionu uprchlíků, vyučuje 543 000 studentů, podporuje 400 000 uprchlíků pomocí „záchranné sociální sítě“ a poskytla 29 000 mikrofinančních půjček. Pomohla 483 500 Palestincům, které v posledním desetiletí zastihla občanská válka v Sýrii.

Michael se ptal, proč UNRWA stále poskytuje služby Palestincům například v Jordánsku.

„Proč Jordánsko neposkytuje Palestincům všechny služby? Jsou to přece občané,“ řekl. „Proč Palestinská samospráva neposkytuje služby (těm, kteří žijí na Západním břehu)?“ zeptal se.

Odpovídá na svou vlastní otázku: UNRWA se snaží udržet Palestince v trvalém postavení uprchlíka a oběti, žijící v „táborech“.

„Nedává smysl, že Palestinci jsou palestinskými občany, žijí pod správou svého státu, mají palestinský pas, a přesto mají ve svém státě status uprchlíků. Jak je to možné?“ Michael řekl.

UNRWA poskytuje základní humanitární služby v souladu se svou chartou, uvedla Akramová. Zatímco UNHCR je povinen spolupracovat se státy na zajištění trvalých řešení, „UNRWA takový mandát nemá“.

„Měla poskytovat palestinským uprchlíkům jídlo, oblečení a přístřeší, dokud zůstanou uprchlíky,“ řekla Akramová.

Nemají mandát k jejich přesídlení, řekla. A naznačila, že je to proto, že v očích OSN by se nakonec měli vrátit na území dnešního Izraele.

UNRWA hraje v palestinské ekonomice velkou roli. V Gaze zaměstnává 33 000 lidí, prakticky jen Palestince.

Akramová zpochybnila, že UNHCR obvykle přesídluje uprchlíky.

„Pouze jedno procento celosvětové populace uprchlíků má nárok na přesídlení. Naprostá většina (z nich) pod mandátem UNHCR zůstává v hostitelských zemích bez trvalého řešení,“ uvedla. Situace Palestinců je tak podobná mnoha jiným, tvrdila.

UNRWA hraje v palestinské ekonomice velkou roli. V Gaze zaměstnává 33 000 lidí, prakticky jen Palestince, což je mezi uprchlickými organizacemi OSN unikátní. A tato pracovní místa jsou považována za dobrá.

„UNRWA se stala agenturou pro udržování izraelsko-palestinského konfliktu,“ řekl Michael. „Je to nefunkční subjekt. Je zkorumpovaná. V pásmu Gazy je plně pod kontrolou Hamásu.“

Poukázal na tvrzení propuštěného rukojmího, že byl téměř dva měsíce držen na půdě učitele UNRWA.

„Mnozí tvrdí, že UNRWA je příliš úzce spojena s Hamásem,“ řekl Sperling. „Protože naprostá většina zaměstnanců jsou Palestinci, jsou vnímáni jako zastánci rétoriky Hamásu, a to i v rámci charterových škol UNRWA.“

Podle Sperlinga tolik Palestinců zaměstnaných agenturou UNRWA v oblasti, kde je o pracovní místa nouze, silně odrazuje od ukončení uprchlické krize.

Agentura UNRWA na žádost o komentář od deníku Epoch Times nereagovala. Agentura se ve svých nedávných veřejných prohlášeních vztahy s Hamásem nezabývala.

Co učí školy v Gaze

UNRWA provozuje 706 škol, ve kterých se vzdělává něco přes 543 000 studentů. Z toho 380 škol a přibližně 340 000 studentů se nachází v Gaze a na Západním břehu Jordánu.

Podle webových stránek UNRWA školy podporují „hodnoty tolerance, kulturní identity a rovnosti pohlaví“.

„Cílem UNRWA je zajistit, aby studenti z řad palestinských uprchlíků plně rozvíjeli svůj potenciál a stali se sebevědomými, inovativními, přemýšlivými a otevřenými, aby podporovali lidské hodnoty a toleranci, byli hrdí na svou palestinskou identitu a pozitivně přispívali k rozvoji společnosti a globálního společenství,“ uvádí se na webových stránkách.

Bývalý americký kongresman však nedávno napsal, že během svého působení v Kongresu v letech 2001 až 2017 zkoumal, co palestinské děti studují.

„Studoval jsem, co se děje v palestinských školách. Prošel jsem jejich učebnice, setkal jsem se s pedagogy a diplomaty a předložil jsem zákon a pozměňovací návrhy, které nutí ministerstvo zahraničí monitorovat antisemitismus v zahraničních třídách,“ napsal v říjnu v židovských novinách Forward bývalý poslanec Steve Israel, newyorský demokrat, který zastupoval Long Island.

„Na vlastní oči jsem viděl, že generace palestinských dětí byla od útlého věku vedena k odmítání mírového života s Izraelem. Četly o tom v učebnicích a slyšely o tom od svých učitelů. Byly vychovávány podle stálého programu násilného odmítání. Moji kolegové a já v Kongresu jsme nebyli schopni změnit jejich realitu.

„Nyní, kdy se svět vzpamatovává z ničivých následků terorismu Hamásu, je pro jakoukoli diskusi o budoucnosti regionu zásadní pochopit, jak se palestinské děti vzdělávají.“

„Kořeny terorismu této generace Hamásu tkví v myšlenkách, které byly po desetiletí podněcovány ve vzdělávacím systému v Gaze.“

Steve Israel citoval článek New York Times z roku 2013, který uvádí, že školy UNRWA i školy provozované přímo Hamásem používají osnovy Palestinské samosprávy, která dohlíží na Západní břeh Jordánu stejně jako dříve na Gazu.

Ale Hamás v Gaze přidal programy, jako je volitelný vojenský výcvik „a další výuka, která má vštípit další generaci jeho militantní ideologii“, napsal Israel.

V té době, kdy v Gaze žilo 465 000 studentů, provozovala UNRWA 250 škol pro první až devátý ročník a Hamás 400 škol pro všechny ročníky, kromě 46 soukromých škol, uvedly Timesy. V roce 2013 Hamás vydal nařízení o genderově segregovaných školách od 9 let a kriminalizoval jakýkoli kontakt škol s Izraelem.

Podle Michaela tyto snahy o indoktrinaci fungují. Průzkum provedený palestinskou univerzitou Bir Zeit ukázal, že 75 % všech Palestinců oslavovalo masakr ze 7. října, řekl.

„Mluvíme o velmi, velmi nemocné společnosti“ s národním vědomím, v němž je „něco rozbitého, nemocného“. To, že 75 procent všech Palestinců podporuje masakr ze 7. října, je jedním z výsledků třicetiletého otravování srdcí a myslí těchto lidí. S veškerým procesem otravy, který prováděla palestinská samospráva, Hamás a UNRWA.“

Vzdělávání nebylo součástí mandátu UNRWA, řekl Michael. Ale téměř 60 procent ročního rozpočtu agentury ve výši 1,6 miliardy dolarů nyní jde na vzdělávání.

„Co se učí v Gaze a v jiných školách?“ zeptal se. „Děti v Gaze a děti na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě indoktrinují k nenávisti a démonizaci státu Izrael a k nenávisti k Židům. Vychovávají je k odporu proti Izraeli, k násilí vůči Židům.

„Pěstují palestinský étos založený na dvou hlavních pilířích: právu na návrat (spojeném s) uprchlictvím a ozbrojeném odporu proti Izraeli.“

Udržení statusu uprchlíka podle něj znamená naučit je, že ačkoli žijí na místě, kde žijí již několik generací, není to jejich domov. Jsou vychováváni k tomu, aby za svůj domov považovali místa, kde žili jejich předkové, na území dnešního izraelského národa.

„Je to udržování konfliktu,“ řekl Michael.

Agentura UNRWA, která působí v Gaze, možná nebude mít jinou možnost než vyjít vstříc hostitelské vládě, řekla Akramová.

Jako „naprosto nepravdivé“ odmítla tvrzení, že děti v Gaze jsou vedeny k idealizaci mučednictví, odporu a sebevražedných atentátů. Připustila však, že agentury OSN provozující školy musí „plnit učební osnovy, které jsou povoleny oblastí, kde se nacházejí“. Školy UNRWA v Jordánsku nebo Sýrii musí používat stejné osnovy, jaké tyto země používají ve školách, které provozují, řekla.

Akramová řekla, že nevidí nic špatného nebo nereálného na tom, aby se Palestinci učili, že mají právo vrátit se do Izraele, protože Izrael podle ní nemá právo být židovským státem.

Obvinila Izrael z udržování systému apartheidu na základě náboženství a odmítla potřebu židovské domoviny nebo její umístění na Blízkém východě.

Tunely, zbraně a rakety

IDF k 19. prosinci 2023 uvedly, že od začátku války našly 1 500 tunelových šachet a podzemních chodeb Hamásu. Dne 6. prosince 2023 oznámila, že v blízkosti školy a nemocnice odhalila jeden z největších skladů zbraní, jaký byl kdy v Gaze nalezen.

Izraelští vojáci našli v tunelech pod univerzitou Al Azhar v Gaze pytle s pískem s nápisy „UNRWA“ a „USAID“ a 100 raket ukrytých v krabicích UNRWA v domě na severu Gazy.

Izrael tvrdí, že tato obrovská infrastruktura a prostředky k útoku na Izrael 7. října a v průběhu let byly významně financovány z peněz odkloněných z miliardové pomoci posílané do Gazy.

Další mezinárodní pomoc se může dostat ke schváleným příjemcům, jako jsou školy a nemocnice. To ale zase umožňuje Hamásu, aby nemusel platit za tyto služby a mohl utrácet další daňové příjmy za zbraně, spolu s odhadovanými 100 miliony dolarů ročně od Íránu. Odhaduje se, že Hamás získá na daních 40 milionů dolarů měsíčně, řekl deníku The Wall Street Journal ekonom z Gazy.

Poté, co Izrael uvolnil omezení dovozu do Gazy a začal do Izraele denně pouštět tisíce Gazanů za prací, zavedl Hamás nová cla. A před útoky snížil platy státních zaměstnanců.

Izrael soudil a odsoudil vedoucího křesťanské charitativní organizace World Vision International působící v Gaze na základě obvinění, že odklonil 50 milionů dolarů určených na charitu ve prospěch Hamásu. Bývalý ředitel charity v Gaze Mohammed El-Halabi byl odsouzen za financování terorismu a odpykává si dvanáctiletý trest vězení.

Charita uvedla, že v Gaze nepůsobí již téměř osm let, že obvinění jsou neopodstatněná, že nezávislá agentura provedla vyšetřování a nezjistila žádné odklonění peněz a že se El-Halabi proti rozsudku odvolal.

Důkazy, které Izrael získal po útocích ze 7. října, byly výmluvné. V kibucu Be’eri měl jeden z mrtvých útočníků v kapse výplatní šek na ekvivalent 1260 dolarů, což je v Gaze velmi vysoký plat, od palestinského ministerstva vnitra.

V opuštěném nákladním autě, které bylo při útoku použito, se nacházela lékárnička UNICEF, Dětského fondu OSN.

Po předchozím kole bojů v roce 2014 Izrael, Katar a OSN vynaložily značné úsilí, aby zajistily, že se katarská pomoc Palestincům dostane k zamýšleným příjemcům, a nikoli k Hamásu.

„Na základě důkazů nemohu říci, že UNRWA vzala peníze a odklonila je přímo představitelům Hamásu, aby si namastili kapsy,“ řekl Sperling. „S tím, že si jsem jako vědec, který tento konflikt studuje již mnoho let, jistý, že peníze, které přicházejí do pásma Gazy prostřednictvím UNRWA, jsou odčerpávány ve prospěch korupce a jistě jsou části těchto finančních prostředků používány na válku.“

Po válce

Co se stane, až válka skončí? Izrael po znovudobytí Pásma Gazy bude stát před rozhodnutím, zda a jak dlouho v něm zůstane, kdo mu bude vládnout, kdo bude zajišťovat civilní správu a co udělá s UNRWA.

Podle Sperlinga arabské země tradičně blokují jakoukoli revizi mise UNRWA v OSN.

Sperling, odborník na Abrahamovy dohody, které zajistila Trumpova administrativa, poznamenal, že většina států Perského zálivu a Saúdská Arábie nyní chtějí mír s Izraelem, protože obchod a technologie, které z toho plynou, jsou v jejich zájmu. Bahrajn a Spojené arabské emiráty již formalizovaly mír s Izraelem v roce 2020, následovány Marokem a Súdánem.

Strach z toho, že se jednání Saúdské Arábie s Izraelem ubírají stejným směrem, mnozí považují za to, co přimělo Hamás k zahájení sebezničující války s Izraelem.

Navzdory mírovému procesu Sperling uvedl, že pochybuje, že arabské státy v dohledné době upustí od odporu vůči změně role UNRWA. Nebyl by to jejich styl, aby udělaly tak odvážný krok.

„Zaměřují se spíše na tichá transakční partnerství, která jsou často i v rozporu s jejich veřejnými prohlášeními,“ řekl.

Pro mnoho Izraelců je však přehodnocení dávno zapotřebí.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Epoch sdílení

Facebook
Twitter
LinkedIn
Truth Social
Telegram

Související články