Tom Ozimek

12. 9. 2020

Americký prezident Donald Trump během oznamování svých nominací na nejvyšší soud 9. září řekl, že v Americe „je na vzestupu ultra-levicové hnutí“. Zároveň varoval, že sympatizování nejvyšších soudců s agendou těchto hnutí by mohlo „zásadně změnit“ tvář národa.

„Bohužel, na vzestupu je ultra-levicové hnutí, které odmítá princip na právo stejného zacházení. Pokud si toto extrémní hnutí získá většinu Nejvyššího soudu, změní to Ameriku od základu bez jediného hlasu Kongresu,“ řekl Trump.

Trump dodal, že svobody, které Američané mají, včetně náboženské svobody a svobody projevu, byly již na Nejvyšším soudu zachráněny díky rozdílu jediného hlasu.

Konkretizoval, že tendence extremistického hnutí by vedly ke zrušení Druhého dodatku ústavy, k umlčení politických projevů, k financování potratů v pokročilém stadiu a z přísežného prohlášení by odstranilo slova „k tomu nám dopomáhej Bůh“.

Dodal také, že hnutí „jednoznačně prohlásí trest smrti za neústavní i pro ty nejhorší masové vrahy, zruší národní hranice, ochromí policejní oddělení, a poskytne ochranu anarchistům, výtržníkům a násilníkům“.

Trumpova zmínka o „anarchistech“ a „výtržnících“ se vztahuje k jeho dřívějšímu popisu těch, kteří se zapojují do násilností, jež narušují poklidné protesty, které vyvolala smrt George Floyda při jeho policejním zatčení.

Trevor Loudon, expert na komunistická hnutí, ve svém článku pro Epoch Times tvrdí, že násilí, které propuklo po smrti George Floyda, nebylo spontánním vyvrcholením frustrace z policejní brutality, nýbrž šlo o součást revolučního hnutí již od prvního dne.

usa protesty
Plameny ohně u Třetího policejního okrsku v Minneapolis osvětlují násilníky stojící na barikádě před policejní stanicí, 28. květen 2020. (Kerem Yucel / AFP via Getty Images).

Coby jedním z důkazů poukazuje na marxisticko-leninistickou organizaci FRSO (Freedom Road Socialist Organization), která si „nárokuje zásluhy“ za vyvolání násilností v Minneapolisu.

Ve svém dalším komentáři popisuje rozdmýchávaní rasových incidentů komunistickými sílami v USA už od 60. let minulého století.

Již před měsícem Loudon varoval, že „pokud se proti nim nezasáhne silou, budou současné násilnosti přetrvávat celé léto a až do voleb. Dosáhnou tak dvou cílů zároveň – brždění obnovy americké ekonomiky a zničení prezidenta Donalda Trumpa. Ve skutečnosti tyto násilnosti nemají nic společného s rasismem, to vše je o změně režimu a revoluci“.

Trump často mluví o „právu a pořádku“ a opakovaně zdůraznil, že je potřeba rozlišovat mezi legitimními protestujícími a pouličními násilníky. Pro potlačení násilných činů vyzval policejní a ozbrojené složky na různých úrovních.

V některých městech a státech ovládaných demokraty se jeho požadavek na nasazení federálních složek setkal se silným odporem.

Ve svém projevu 4. července na Mount Rushmore Trump upozornil na snahy oněch hnutí zničit americkou kulturu a hodnoty a nastolení totality.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“