Zachary Stieber

3. 9. 2020

Vedoucí organizací, které by měly stát za násilnostmi páchanými v poslední době ve Spojených Státech, jsou již v hledáčku amerického Ministerstva spravedlnosti (MS).

V pondělním pořadu Tuckera Carlsona na Fox News byl hostem Chad Wolf, dočasný ministr domácí bezpečnosti. Potvrdil, že s ministrem spravedlnosti již spolupracují a snaží se dohnat k odpovědnosti organizace či jednotlivce páchající násilnosti.

Byť Wolf nikoho nekonkretizoval, moderátor se zeptal, proč lídři hnutí Black Lives MatterAntifa nebyli zatím obviněni.

Úředníci MS „se zaměřují a vyšetřují lídry těchto organizací a jednotlivce, kteří platí přesuny lidí napříč zemí”, odpověděl Wolf.

Představitelé policejních složek potvrdili, že skupiny a jednotlivci, kteří byli u výtržností v Portlandu, se přesunuli do jiných částí USA. Poukázali také na fakt, že mnozí z nedávno zatčených ve městě Kenosha (Wisconsin) byli z jiných států federace.

„Víme, že rotují, viděli jsme je v D. C., v Sacramentu a na dalších místech. Víme, že jsou organizovaní. Zaznamenali jsme, že podobné taktiky, jaké používali v Portlandu, používají i v dalších městech,“ dodal Wolf.

Již před dvěma měsíci, po řádění extrémistů v Minneapolisu a dalších městech, ministr spravedlnosti W. Barr označil násilnosti, vyvolávané Antifou a dalšími podobnými skupinami, za domácí terorismus a slíbil podniknout vůči nim kroky.

Mluvčí MS v pondělí sdělila, že v zemi bylo zatčeno již 300 výtržníků.

Senátor Rand Paul (rep.), jenž byl minulý týden terčem obtěžování a výhrůžek a který bydlel ve stejném hotelu a na stejném patře jako lidi, kteří konfrontovali účastníky Trumpova proslovu v Bílém domě, napsal ve svém sloupku na Fox News: „Ptám se: Kdo jsou tito lidé? Kdo jim zaplatil za hotel? Kdo je tam dopravil? Bezpečnostní složky se musí podívat na financování takových násilných kriminálních aktivit. A národní Demokraté by se tomu měli postavit čelem. Je to organizované. Je to placené. Je to násilné. A není to o životech černochů nebo jiných ras; je to o anarchii a destrukci.“ 

Redakční úprava a překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.