Zdenka Danková

3. 12. 2021

Bronzovou nedělí odstartovaly adventní nákupy dárků k Vánocům. Obchodní centra se plní lidmi, kteří se rozhlížejí, co koupit svým blízkým. Někteří v tom nemají jasno, a tak hledají inspiraci. V posledních letech začali lidé nakupovat předražené dárky…

… ale o tom Vánoce opravdu nejsou. Hlavní roli hrají spokojenost a chvíle strávené s rodinou. Jak už jsme psali, do popředí se dostávají „měkkouši“, díky kterým můžete věnovat svým blízkým pohodlí. Mužský styl, online magazín pro muže, doporučuje vánoční trenky. Budou k dostání nejen pro muže, ale také pro ženy (dámské trenky) a děti. Celá rodina se potěší ve společném stylu.

Navíc se jedná o dárky šetrné k životnímu prostředí – nabízené zboží je ušito z kvalitních přírodních materiálů, jako jsou Micromodal, bavlněný satén, bambus anebo 100% bavlna.

A dárky pro pány?

Obchod holime.cz upozorňuje, že nejprodávanějšími dárky loňských Vánoc byly zastřihovač vousů Phlilips OneBlade s výkyvnou holicí hlavou nebo holicí strojek Braun STŘÍBRNÝ. Praktický dárek, který potěší muže. Takže máme i dobrý tip pro dámy, které si nevědí rady, co darovat svému protějšku pod stromeček.

Pro zvířata…

Zvíře k adopci v zoo. (zoopraha.cz)

Další šetrný dárek, který můžeme doporučit, je inspirován eshopem Svobody zvířat. Tam nabízejí jak vánoční balicí papír s pěkným vzorečkem, tak půvabně zdobené plecháčky s květinovými či zvířecími motivy, dále knížky z druhé ruky, kalendáře, diáře, pexesa a leporela pro děti, veganskou kosmetiku nebo dárkové poukázky. Zakoupením každého dárku současně podpoříte snahy o životní welfare zvířat.

Dále můžeme pro zvířata udělat krok do zoologické zahrady. V té si můžete tzv. „adoptovat“ některé zvíře, které si vyberete. Můžete zaplatit obnos na jeho krmivo, třeba na dobu jednoho roku. Potom obdržíte certifikát, na kterém určíte jméno obdarované osoby. Tento certifikát se stane dárkem, který potěší obě strany, obdarovaného i zvíře v zoo. Vedení zoologické zahrady vám s tímto dárkem určitě poradí a uvítá vaši dotaci. Můžete zkusit například v jihlavské zoo. Po vyřízení nezbytných formalit k adopci zvířátka a po zaplacení můžete krásně zabalený certifikát položit pod stromeček. Na výběhu zvířete se pak objeví jméno jeho obdarovaného donátora.

Pro knihomoly

Knížky z antikvariátu
Knížky z antikvariátu. (Prateek Katyal / Unsplash)

Ne každého potěší dostat jako dárek použitou knihu. Záleží na vlastním dobrém odhadu, u koho si to můžeme dovolit, a komu dát zásadně knihu zcela novou. Pro nenáročné máme antikvariáty nebo web knihobot.cz. Na knihobotu můžete vyhledat dobré čtení v nabídce ze 150 tisíc titulů. Podle fotografie zhodnotíte, zda je knížka v ještě ucházejícím stavu. Pokud potom zjistíte, že kniha nevyhovuje, můžete ji vrátit zpět. Nebo se stane, že knížka je zachovalá, jen je poškozený její papírový přebal. Máme jednoduchou radu. Papírový přebal sejměte z knihy, doneste na copy centrum, tam nechte udělat sken a vytiskněte, většinou postačí formát A3. Potom můžete knížku zabalit do úplně nového přebalu. Bude vypadat lépe.

Vlastnoručně

Fotoalbum
Fotoalbum, ilustr. foto. (Foto: Daniele cortinovis fotografia – Own work / CC BY-SA 4.0)

Dárky vytvořené vlastníma rukama potěší snad nejvíce. Může to být výtvor z keramiky, z moduritu, obrázek, ručně lité mýdlo apod. Záleží na dovednosti vašich rukou nebo pomocných přátel.

Ne všichni se však mohou pyšnit zručností a nápaditostí. Co však zvládne každý, je udělat jako dárek album a naplnit je společnými fotkami. Starší rodiče většinou žehrají na digitální aparáty nebo mobilní fotky – nejsou totiž na papíře. A tak jsou věčně bez fotek, …pokud nemají chytrý mobil.

Album koupíte v obchodě, fotky vytisknete na copy centru nebo na vlastní tiskárně a uspořádáte do alba. Starší generaci zaručeně potěší, že mohou fotografie svých dětí a vnoučat vzít do rukou a ukazovat je sousedům nebo přátelům.

Jak kdosi pravil: Bohatý je ten, kdo je spokojen s tím málem, které má.

Nemusíme shánět drahé dárky. Potěšit můžeme dobrým nápadem a svou empatií k blízkým.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.