Zdenka Danková

22. 11. 2021

Doba, kdy se jako vánoční dárky obvykle dávaly pyžama, ponožky, trenýrky, svetry, roláky (nebo mýdlové kazety) – se zřejmě vrací zpět. Pyžama už sice nebudou flanelová, ale tzv. „měkkouši“ začínají být oblíbenými vybranými dárky pod stromeček.

Když některé děti nacházely stromečkem jako dárek věci denní potřeby, jako punčocháče, spodky, pyžama, ponožky – byli to pak někteří hodní strýcové a tety, kteří to zachraňovali knížkou nebo hračkou. Aby děti měly opravdovou radost.

Doba se opakuje. Oblečení dostává pod stromeček většina lidí. Letos nás mnohé angažované organizace nabádají, abychom při výběru dárků mysleli také i na životní prostředí.

A tak mezi měkké dárky náleží trvanlivá bavlněná trička, pyžama, trenýrky v jedné barvě pro celou rodinu, flísové či froté deky a další nadčasové kousky.

Co se týče oblečení…

„Češi využijí jen asi 20 procent oblečení, které vlastní, a každý rok jej vyhodí kolem 400 milionů kusů,“ upozorňuje Jana Vytisková, brand manažerka zásilkového obchodu a e-shopu Blancheporte.

Textilní odpad i průmysl celkově znamená velkou zátěž pro naši planetu. Objevte kouzlo pomalé a udržitelné módy. Pořídit oděvy, které jsou ekologicky šetrné, dnes není vůbec problém.

Protože se blíží čas Vánoc a oblečení patří mezi nejčastější a snad i nejoblíbenější dárky, zkuste si letos při přebírání regálů a věšáků vzpomenout na to, že podle Institutu cirkulární ekonomiky unosí Češi a Češky jen asi pětinu svého šatníku, a kolik ročně vyhodí kousků oděvů.

Pomalá móda šetří životní prostředí

„Pomalá a udržitelná móda nejsou synonyma, ale spojuje je touha omezovat negativní dopady rychlé, konzumní módy. Pomalá móda se vyznačuje hlavně tím, že nepodléhá módním trendům, zaměřuje se na nadčasové kousky, se kterými uděláte parádu mnoho let,“ radí Vytisková.

Současně si tato móda zakládá na kvalitě a trvanlivosti oděvů. Oba typy „alternativní“ módy také apelují na zákazníky, aby nakupovali z druhé ruky či si nepotřebné oblečení vyměňovali, oděvy nehromadili a vhodně je přešívali nebo upcyklovali.

Flanelová košile
Flanelová košile jako dárek. (Foto: Aki Tolentino / Unsplash)

Jaký šatník si pořídit a udržovat?

Základem pomalého nebo udržitelného šatníku je zaměřit se na ekologicky vyráběné oblečení, které dlouho vydrží a opravdu jej využijete:

– dbejte na svůj typ postavy a svoji barevnou paletu

– najděte si svůj styl, ve kterém se cítíte nejlépe

– nehromaďte doma kousky, které pak leží ladem

– nakupujte srdcem, a nikoliv jen kvůli slevám nebo módním trendům.

„Dávejte přednost základním, nadčasovým outfitům,“ radí J. Vytisková. Co je klasika? Do takové výbavy se vám určitě bude hodit bílá košile, bílá a černá halenka, jednobarevná trička, kvalitní svetr, kvalitní džíny, blejzr nebo sako, černý rolák, džínová bunda, ale třeba i denimová košile.

Vždy se zamyslete, zda zakoupený kousek můžete snadno zkombinovat se třemi věcmi ze svého stávajícího šatníku. Pokud ne, raději jej oželte, protože jej dostatečně nevyužijete.

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).