Chuť je složitý jev. Nezažíváme ho jediným smyslem, tak jak je tomu například u zraku. Chuť se skládá z pěti různých smyslů, které spolupracují, abychom si mohli vychutnávat a ocenit to, co jíme a pijeme.

Prvotní vizuální obhlídka pokrmu určí, zda budeme zvažovat jeho konzumaci. Když potom jíme, vůně a příchuť nám společně umožňují vnímat chuť. Směs surovin v daném jídle, jeho struktura i teplota, to vše nám také prohlubuje kulinářský zážitek.

Naneštěstí to však znamená, že když o některý ze smyslů přijdeme, zejména hovoříme-li o čichu či chuti, požitek z jídla se drasticky zmenšuje. Vzpomeňte si, kdy jste naposledy měli rýmu nebo ucpaný nos. Přechodná ztráta čichu pravděpodobně dočasně změnila to, jak vám jídlo chutná, snížila se vám chuť na jídlo anebo jste se možná přejedli ve snaze nasytit si žaludek.

K podobnému jevu dochází také při stárnutí. Kolem šedesátky se začne měnit způsob, jak chuť vnímáme a souvisí to se snižující se výkonností čichu. Od sedmdesáti nahoru jsou tyto změny už hodně výrazné.

Jakou roli hrají další smysly

Jak je uvedeno výše, když čich není tak výkonný a nedokáže rozlišovat mezi různými pachy a detekovat je, ovlivní to naši chuť. Úbytek citlivosti čichu v důsledku stárnutí je způsoben několika faktory, včetně poklesu počtu čichových receptorů (ty rozeznávají různé pachové molekuly) v zadní části nosní dutiny, a rovněž sníženou rychlostí regenerace čichových buněk.

Dalším důvodem pro zhoršení chuti jsou strukturální změny v chuťových papilách. Tyto hrbolkovité výstupky jsou domovem chuťových pohárků a nacházejí se na jazyku a na patře.

Jeden druh těchto papil zvaných houbovité obsahuje velký počet chuťových pohárků, ovšem s věkem počet těchto papil klesá a také se mění jejich tvar, protože se víc uzavírají.

Čím otevřenější papily jsou, tím snadněji mohou chemické látky v jídle přijít do kontaktu s receptory a vytvářet tak chuť. Uzavřené papily snižují povrchový kontakt mezi složkami potravy a receptory, což má za následek zhoršené vnímání chutí.

Změny chuti

Další příčina snížené detekce chuti je špatné žvýkání. Některým lidem vypadají s věkem nebo kvůli špatné ústní hygieně zuby a řada lidí tak na stáří skončí se zubní protézou.

Jenže protézy, obzvlášť když dobře nesedí, mohou ovlivnit kvalitu žvýkání a rozdrobení složek potravy. To může vést k horšímu rozkladu potravy ve slinách a zmenšovat kontakt smyslových receptorů v chuťových pohárcích.

S věkem se může snižovat i vyměšování slin. To znamená, že není tolik tekutin, které by potravu přenášely k chuťovým receptorům a které by jednotlivé složky potravy rozmělňovaly.

Chuť, a to v každém věku, ovlivňuje také všeobecný zdravotní stav. Poranění na hlavě, léky, infekce dýchacího aparátu, rakovina, radiace a okolní znečištění, jako například kouř nebo smog, to všechno přispívá ke zhoršování chuti. Řada uváděných faktorů se stářím jen narůstá.

Změny v chuti se neprojevují stejně u každého. Jde o silně individuální jev, i když některé věci jsou nevyhnutelné. Ovšem i těm se dá do jisté míry bránit.

Náš předběžný výzkum ukazuje, že změnám v papilách lze do jisté míry zabránit zdravou stravou, aktivním životním stylem a dodržováním umírněné konzumace potravin obsahující všech pět chutí – sladkou, kyselou, slanou, umami a hořkou.

Docentka Anita Setarehnejadová přednáší o potravinářské vědě a technologiích na Cardiff Metropolitan University ve Velké Británii a docentka Ruth Fairchildová přednáší o výživě na stejné univerzitě. Tento článek byl původně publikován na portále TheConversation.com

Překlad původního článku newyorské redakce: Ondřej Horecký.

Související témata

Přečtěte si také

Společnost EDU II v pondělí podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti opatření k Dukovanům

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), která má na starosti jaderný tendr, dnes podala kasační stížnost proti opatření, kterým Krajský soud v Brně zablokoval podpis finální dohody ke stavbě jaderných bloků v Dukovanech.

Policie obvinila z manipulace zakázky Lichtnegera a Nemraha v kauze Dozimetr

Kriminalisté obvinili tři lidi ze zmanipulování zakázky na středočeských silnicích za více než 20 milionů korun. Napsal to dnes Deník N.

Na veletrhu Svět knihy Číňanům vadily zmínky o Taiwanu, ředitel neustoupil

Na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy 2025, který se konal o víkendu, se čínští zástupci snažili přinutit organizátora k vypuštění jakýchkoliv zmínek o Taiwanu a odstranění taiwanských vlajek ze stánku jednoho z vystavovatelů. Ten to však odmítl, načež si Číňané stěžovali na ministerstvu.

Evropská komise zhoršila výhled letošního růstu ekonomiky EU i České republiky

Evropská komise výrazně zhoršila výhled růstu ekonomiky Evropské unie i České republiky na letošní rok.

Evropští lídři a Trump se dohodli na koordinaci vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropští lídři včetně německého kancléře Friedricha Merze a americký prezident Donald Trump se dohodli na koordinaci vyjednávacího procesu mezi Ruskem a Ukrajinou a na podpoře cesty Ukrajiny k příměří.

Microsoft prodal Izraeli umělou inteligenci pro pátrání po rukojmích

Microsoft přiznal, že po říjnových útocích prodal izraelské armádě technologie umělé inteligence a cloudu k pátrání po rukojmích. Společnost tvrdí, že šlo o omezenou pomoc pod dohledem.

Levné a zábavné nápady na narozeninové dárky pro děti

Dětské narozeninové dárky nemusí být drahé, aby potěšily. S trochou tvořivosti lze připravit originální a zábavné překvapení, které nezatíží peněženku – od omalovánek po hrací sady.

Hromnice: Jak naše myšlenky mohou změnit náš svět

Film „Na Hromnice o den více“ skrývá hlubší poselství, než se na první pohled zdá – ukazuje, že změna v našem životě začíná uvnitř nás samotných, nikoli ve vnějším světě.

Den v obrazech: Sopečná erupce v Indonésii, Protesty taxikářů a Květinová výstava v Chelsea

Světové události dne 19. května zaznamenané objektivem fotoaparátu.