Catherine Yang

22. 4. 2020

Život je podle Rona Archera z 10 procent o tom, co se vám stane, a z 90 procent o tom, jak se na to rozhodnete reagovat.

Ron Archer, pastor a inspirativní řečník, říká: „Jsem přesvědčen, že když se stane něco, co nazýváme významné emocionální události nebo BOUŘE [trauma zdrcující rozumné myšlení], může to mít dva účinky. Může nás to zlepšit nebo zlomit. Staneme se vítězi nebo zbičovanými, doufajícími nebo bojovníky, horolezci nebo to vzdáme, obětmi nebo vítězi.“

„Máme moc si vybrat, být lidmi víry nebo lidmi strachu,” míní Archer. „A dokonce i strach má své místo. Může lidi přimět pokleknout, modlit se, činit pokání (člověk dává najevo, že pochybil a snaží se věci napravit). Nebo nám může pomoci k seberealizaci a dosažení jasného myšlení – pochopení, že některé věci jsou mimo naši kontrolu a v rukou vyšší moci.”

V dobách sváru nebo bouří může člověk buď mít víru, nebo strach. A dokonce i strach se může někdy proměnit ve víru. Archer cituje také příběh z Bible, kde se hovoří o příběhu budoucího krále Davida, který se vydal vstříc obru Goliášovi, i když se ostatní – včetně krále Saula – báli.

Archer při té příležitosti zavzpomínal na zážitek, který ho přiměl k hlubšímu pochopení Davidova příběhu. Během cesty do Izraele se jednou setkal s několika pastevci, kteří nesli hole pokryté zajímavými znaky a čísly. Když jim hole pochválil a poznamenal, že jsou krásně zdobené, pastevci mu vysvětlili, co znaky na holích znamenají.

„Řekli: Ne, to není zdobení. Je to tak, že pokaždé, když jsme čelili krizi, střetli jsme se s horským lvem nebo s nějakým protivenstvím a Bůh nás skrz to přenesl, označili jsme tu událost na naší holi.“

„Pamatujeme si tento den, označíme jej na naší pastýřské holi a pamatujeme si, že stejný Bůh, který nás zachránil ze spárů medvěda nebo ze spárů lva, je stejným Bohem, který nám pomůže překonat tento virus nebo nám pomůže projít dalšími těžkostmi.“

David v biblickém příběhu říká: „Tvoje stádo a tvá hůl mě utěšují.” Archer říká, že do té doby jeho slovům nerozuměl: „Nikdy jsem tomu nerozuměl, dokud jsem se nesetkal s těmito pastýři v Izraeli.”

Z originálního článku deníku The Epoch Times New York přeložila M.S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.