Zdenka Danková

21. 1. 2021

Uplynulý rok 2020 byl v mnoha ohledech naprosto nový, ojedinělý a extrémní pro celý svět, lidskou společnost a všechna její odvětví kvůli epidemii koronavirového onemocnění Covid-19. Jinak tomu nebylo ani v případě zoologických zahrad, včetně Zoo Jihlava.

Zoo Jihlava musela poprvé ve své historii na delší dobu uzavřít svůj areál pro návštěvníky. Celkově byla zoo zavřená 110 dnů a propad návštěvnosti činil asi jednu třetinu. Veřejnost z řad návštěvníků a příznivců zoo však celou instituci nesmírně podpořila, stejně jako její zřizovatel město Jihlava.

Ekonomické dopady uzavření zoo i celkového propadu návštěvníků v měsících, kdy byla zoo otevřena, budou poznatelné až za delší dobu.

Zvířata pozorují návštěvníky

Uzavření zoo mělo nejmenší vliv hlavně na její zvířecí obyvatele. Pro ně šel život dál, jako by se kolem v našem lidském světě nic zásadního nedělo. I když některé z druhů s většími duševními schopnostmi mohly absenci návštěvníků nést trochu nelibě a nudily se. Přeci jen takoví medvědi malajští, tuleni, velké i malé kočky, nebo třeba i žirafy a tapíři pozorují návštěvníky stejně jako oni je.

Zvířata v lockodovnu se pokojně množila…

V průběhu loňského roku se podařilo rozmnožit cca 76 druhů chovaných živočichů v počtu cca 340 úspěšně odchovaných mláďat. Mezi nejvýznamnější loňské odchovy patřila hlavně spousta menších, ale o to vzácnějších druhů zvířat, jakými jsou třeba lenochod dvouprstý, pásovec kulovitý, klokánek rudohnědý, křeček stromový, daman pralesní, outloň malý, nebo krajta hnědohlavá, hroznýš madagaskarský a z ptáků lori mnohobarvý horský.

Adopce zvířat i tržby na e-shopu se zvedly

Všechny v zoo velice potěšila a také příjemně překvapila touha lidí zoologické zahradě, jejím zvířecím obyvatelům i zaměstnancům nezištně pomáhat.

Obrat na e-shopu zoo se oproti roku 2019 s cca 500 000 Kč zvedl na cca 3 400 000 Kč za rok 2020. To zahrnuje i částku za adopce, která se proti roku 2019 zdvojnásobila na více než 1 000 000 Kč.

Úspěch měly i další produkty na podporu zoo. Prosincové akce „Pošli zvíře na dovolenou“ zájemci využili 85x, tygří puzzle si zakoupilo 35 lidí. Všem dárcům, sponzorům, podporovatelům, zákazníkům e-shopu a návštěvníkům velice Zoo Jihlava děkuje a jejich podpory si velmi váží.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).