Katolická církev v Berlíně po celá desetiletí ignorovala náznaky sexuálního zneužívání a uchovávala případy pod zámkem.

Nejméně 61 duchovních bylo zapojeno do sexuálního zneužívání nezletilých v oblasti katolické arcidiecéze v Berlíně v letech 1946 až do konce roku 2019. Během této doby bylo ze spisů známo celkem 121 obětí.

Vyplývá to z nezávislé zprávy, která byla předložena v Berlíně. Podle zprávy právnické firmy Redeker Sellner Dahs by počet nehlášených případů mohl být mnohem vyšší. Obviněnými jsou zejména kněží a členové řádu, kteří působili v oblasti diecéze.

Mezi oběťmi jsou ministranti, několik nezletilých, mladé dívky, konfirmanti a přijímané děti. 37 procent identifikovaných obětí byly ženy, 59 procent muži. Pohlaví zbývajících čtyř procent není známo.

Hierarchické struktury a nedostatek komunikace brání vzdělávání a prevenci, konstatuje zpráva. Právník Peter-Andreas Brand, jeden z autorů, hovořil o „systematické nezodpovědnosti“. Spoluautorka Sabine Wildfeuerová uvedla, že byly použity všechny prostředky, aby se odvrátilo poškození církve.

Zejména v 50. a 60. letech mělo vedení církve větší empatii k pachatelům než k obětem. Odborníci dospěli k závěru, že „snahy osob odpovědných za (arci-) biskupský ordinariát, zejména v těchto desetiletích, neměly umožnit zveřejnění obvinění ze sexuálního zneužívání, aby se zabránilo újmě instituce“.

Kromě toho našli u nejméně dvou podezřelých konkrétní důkazy o pokus „zakrýt případy sexuálního zneužívání, které vyšly najevo“. 21 případů bylo podle znaleckého posudku soudně vyšetřováno, z toho bylo v 11 případech zahájeno soudní řízení.

71 procent případů zneužití hlášených třetími stranami

Vyšetřovatelé si také všimli, že o 71 procentech případů zneužití, to jest drtivé většině, bylo informováno na základě upozornění od třetích stran. Zpráva rovněž uvádí, že samotné oběti zneužívání jako první ohlásily pouze 29 procent všech případů.

Pokud jde o informace od třetí strany, je podíl informátorů následující: „43 % lidí zevnitř církve, jako jsou farníci nebo hospodyně obviněných, ​​32 % zpráv od policie nebo státního zástupce, 16 % rodinných příslušníků dotčených osob a 9 % dalších zdrojů, jako jsou tiskové zprávy nebo anonymní informátoři“.

Převážná většina počátečních zpráv od postižených byla hlášena berlínské arcidiecézi až od roku 2010, zjistili odborníci. V té době bylo projednáváno 33 případů z 35 zneužívaných osob. Podle zprávy bylo mnoho postižených podle jejich výpovědí povzbuzeno skutečností, že skandál zneužívání na Canisius College v Berlíně byl zveřejněn na jaře roku 2010 a že poté proběhla široká veřejná diskuse o sexuálním zneužívání v katolické církvi v Německu. To je povzbudilo, aby informovali o svých vlastních zkušenostech se zneužíváním.

V rámci zprávy bylo rovněž zhodnoceno, kolik zneužití bylo předmětem předběžného vyšetřování nebo trestního řízení.

Bylo zahájeno předběžné vyšetřování proti 15 z 61 podezřelých

Ukazuje se, že uvnitř církve bylo provedeno celkem 17 předběžných šetření nebo trestních řízení týkajících se celkem 31 postižených osob. Sedm z těchto řízení mělo uvnitř církve vyústit k takzvaným kanonickým trestům. V jednom z těchto případů byl obviněný vyloučen z kněžství.

„Ze zahájeného státního vyšetřovacího řízení bylo 11 soudních řízení ukončeno rozsudky nebo tresty,“ pokračuje zpráva. Všechna ostatní vyšetřování byla uzavřena; částečně kvůli promlčecí lhůtě, částečně proto, že obviněný již zemřel, a částečně proto, že podezření nebylo opodstatněné.

Podle zprávy působilo v berlínské arcidiecézi v letech 1946 až do 31. prosince 2019 celkem 1 445 duchovních (diecézních kněží, jáhnů a řeholních kněží). V případě 61 obviněných se tak jedná o 4,22 % duchovních.

Arcibiskup: Přehodnocení je díl, kterým církev může přispět

Berlínský arcibiskup Heiner Koch vidí potřebu dalšího jednání v této věci i po předložení výsledné zprávy. „Zde se jedná především o obětech,“ řekl Koch. Jejich utrpení nelze zvrátit. Přehodnocení celé věci je podíl, kterou církev může přispět.

Mnoho lidí ztratilo důvěru v katolickou církev, řekl Koch. „Znovuzískání důvěry prostřednictvím čestného, ​​transparentního a otevřeného zpracování a vyvozování závěrů je také jedním z cílů hodnocení zprávy, která byla nyní předložena.“

Musíme převzít odpovědnost „tam, kde jsem mlčeli nebo neřešili vhodným způsobem vinu, kde lidé v církevním systému nechtěli vidět zjevné události nebo systematicky hleděli na druhou stranu“, řekl arcibiskup Heiner Koch.

Ti, kterých se to týká, kteří ještě nekontaktovali církev, by se měli obrátit na církev. Komise složená z kněží a laiků má nyní zprávu zpracovat a předložit návrhy, jak v budoucnu řešit případy zneužití.

Inkriminované arcibiskupství zahrnuje Berlín, střední a severní část Braniborska, západní Pomořansko a město Havelberg v Sasku-Anhaltsku.

původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“