Alice Sun

7. 10. 2021

Na platformě TikTok se mezi studenty v USA objevila agresorská „výzva“, na kterou zareagovala varováním učitelů Kalifornská asociace učitelů (CTA).

Výzva „plácni učitele“ vybízí studenty k fyzickému napadení učitelů nebo zaměstnanců školy a následnému útěku před dopadením. Poté, co žák základní školy v okrese Lancaster v Jižní Karolíně udeřil učitelku zezadu do hlavy, zaslala v úterý CTA učitelům varování s názvem „Když se trendy sociálních médií zvrhnou v napadení“.

„I když se zatím nezdá, že by se výzva z tohoto měsíce, kterou TikTok nezastřešil ani nevydal, široce rozšířila, v Jižní Karolíně byl již nahlášen nejméně jeden incident a je důležité si uvědomit, že studenti zde v Kalifornii mohou být k účasti pobízeni sociálními médii nebo svými vrstevníky,“ napsala CTA ve varování.

„Doporučujeme místním pobočkám CTA, aby spolupracovaly s okresy a poučily studenty i rodiče v oblasti odpovědného používání sociálních médií a respektu k ostatním a aby daly jasně najevo, že chování ovlivněné touto ‚výzvou‘ je nebezpečné a nebude tolerováno.“

Zdá se, že výzva „plácni učitele“ je součástí či pokračování výzvy z minulého měsíce „devious licks“ (záludné rány) , která pobízela studenty k ničení školního majetku.

„Záludné rány“ měly negativní dopad na mnoho škol v celých USA. Údajně vedly ke škodám několika tisíc dolarů na školském obvodu Coalinga-Huron ve městě Fresno, Kalifornie.

Dle obrázku, který koloval na Twitteru, byla agenda výzev na TikToku vytvořena již dříve se seznamem „témat“, která byla plánována na každý měsíc od září 2021 do července 2022. Výzva pro září byla na ničení toalet, říjnová výzva je k „fackování“ zaměstnanců, listopadová výzva je o polibku přítelkyně někoho jiného a v prosinci se mají čmárat graffiti.

Škody z minulého měsíce přiměly školské obvody a učitelské asociace, aby věnovaly pozornost nové výzvě, která vznikla tento měsíc. Asociace školství státu Nebraska obě výzvy označila jako kriminální chování a požádala TikTok, aby výzvy vyzývající k násilí a dalším nezákonným aktivitám zakázal.

Vrchní státní zástupce státu Connecticut, William Tong, napsal 4. října dopis Shou Zi Chewovi, výkonnému řediteli společnosti TikTok, ve kterém ho vyzval, aby se setkal s rodiči a pedagogy a projednal s nimi účinné a trvalé řešení, které by podobným výzvám zabránilo.

Mluvčí TikToku sdělil v e-mailu deníku The Epoch Times, že tato nejnovější výzva „plácni učitele“ se na platformě neobjevila a jakýkoli obsah propagující nezákonné činnosti není na platformě povolen a bude odstraněn.

„Tato údajná ‚výzva‘ by porušovala naše zásady a takový obsah bychom rázně odstranili. Ale skutečnost je taková, že jsme na naší platformě nenašli žádný související obsah a zdá se, že většina lidí se o této offline výzvě dozvídá z jiných zdrojů než z TikToku,“ sdělil mluvčí.

Překlad původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.