J.M. Phelps

9. 5. 2022

Hlasy hispánských voličů v letošních amerických průběžných volbách (tzv. midterms) by se mohly ukázat jako „nesmírně důležité“ pro zvrácení liberální politiky současné administrativy, tvrdí konzervativní hispánská skupina.

Podle průzkumu Quinnipiac University zveřejněného v dubnu se pouze 26 % respondentů z řad Hispánců ztotožňuje s výsledky prezidenta Joea Bidena. Jde o nejnižší hodnocení ze všech demografických skupin.

Deník Epoch Times hovořil se Santiagem Avilou, místopředsedou Republikánského národního hispánského shromáždění (RNHA), který mluvil o řadě důvodů, proč podpora pro demokraty mezi hispánskými voliči prudce klesá.

Ačkoli se Hispánci už historicky registrují jako demokraté, podle Avily jsou jejich hodnoty obecně konzervativní. „[Mnoho Hispánců] vyrůstá s tím, že republikáni jsou pro bohaté a demokraté pro chudé.“ Podle něj by měli pochopit, že „demokraté jsou liberálnější a republikáni konzervativnější“.

Poté, co mluvil s mnoha různými levicově orientovanými Hispánci, Avila řekl, že „skutečně začínají mít pocit, že Demokratická strana se stala příliš extrémní, až to některé z nich začíná děsit“. Mnozí se začínají od Demokratické strany odvracet, protože „tady v Americe začínají vnímat prvky komunistické Kuby a socialistické Venezuely“.

V důsledku toho budou podle Avily Hispánci „nesmírně důležití“ v nadcházejících průběžných volbách. „Začínají si uvědomovat, že jejich konzervativní hodnoty jsou v protikladu k tomu, co se jim média snažila vnutit ve prospěch Bidena a demokratů.“

Ronnie Lucero, předseda RNHA, souhlasil a liberální politiku současné administrativy označil za problematickou. „Mnohé změny v politice jsou v rozporu s hodnotami hispánské komunity“ častěji než kdy jindy, řekl.

Lucero uvedl, že progresivní představitelé například prosazují potraty a zrušení druhého dodatku (ústavy USA). „Hispánská komunita je velmi pro-life a nechce zavedení regulací [k omezení legálního držení střelných zbraní],“ řekl. „To jsou věci, o kterých chtějí Hispánci mluvit, postavit se jim a vyjádřit se k nim, až přijde čas volit.“

Epoch Times Photo
Agent pohraniční stráže vysadil skupinu nelegálních přistěhovalců na pohraničním mostě v Eagle Pass, kteří byli vyhoštěni podle hlavy 42. Texas, 19. dubna 2022. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Legální, nikoliv nelegální přistěhovalectví

Imigrace jde dle Avily pro Hispánce jedním z nejdůležitějších témat v politice jakékoli administrativy. Jako syn dvou přistěhovalců si přeje imigraci, ale podle jeho slov musí být realizována v souladu s právním řádem.

„Nelegální přistěhovalectví zatěžuje zemi a vinu na tom nesou obě strany,“ řekl Avila a poukázal na to, že demokraté hrají „na city, emoce a tahají za nitky“, když o tomto tématu mluví. Podle něj příliš mnoho konzervativců po celou dobu předpokládá, že hlasy Hispánců nezískají. Přitom bývalý prezident Donald Trump a jeho administrativa byli podle něj „velmi efektivní“ v oslovování hispánské komunity.

Lucero souhlasil s tím, že nelegální přistěhovalectví je pro zemi škodlivé, a dodal, že „země s otevřenými hranicemi není zemí“. Právní stát musí být „ctěn“ a „respektován“, řekl. „Lidé, kteří využívají nesprávný postup a obcházejí systém, musí být odmítnuti.“

Lucero však navrhuje, aby se stal proces legální imigrace rychlejším pro ty, kteří do země vstupují legálně. Uvedl osobní příklad a řekl, že jeho tchyni trvalo 15 let, než se stala občankou USA.

„Země skutečně potřebuje nějakou imigrační reformu, protože přístup k občanství by měl být snazší pro ty, kteří přicházejí do Spojených států, aby zemi přispěli a milovali ji,“ dodal.

Hodnoty a americký sen

Ačkoli je imigrace jedním z klíčových témat, Avila řekl, že „pro hispánskou komunitu není tématem číslo jedna“. Řekl, že Hispáncům záleží více na jejich rodinách a nezávislosti. „Nepřišli jsme do této země, abychom žili ze sociálních dávek; před tím utíkáme.“

Podle Avily se většina Hispánců „žene za americkým snem“. Hispánci chtějí příležitosti, které ve Spojených státech můžou najít, a proto se mnozí do země přistěhovali.

„Přicházíme sem, protože když se stanete Američanem, získáte přirozená, nezcizitelná práva, kterým se v jiných zemích těšit nemůžete,“ řekl. „Chceme si v této skvělé zemi vést dobře a žít podle svých hodnot.“

Když přijde čas průběžných voleb, „jedna věc o hispánském voliči je, že se držíme svých hodnot,“ řekl Avila. „Považujeme se za Američany a naše hlasy budou letos ve volebních místnostech ‚slyšet‘,“ dodal.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.