Bill Pan

15. 11. 2022

Společnost Google souhlasila s tím, že zaplatí více než 391 milionů dolarů v mimosoudním urovnání žaloby podané většinou států USA, které obvinily technologického giganta z klamání uživatelů ohledně toho, jak jsou zpracovávány jejich údaje o poloze.

Urovnání přišlo zhruba 10 měsíců poté, co vrchní st. zástupci 40 států podali zvlášť v každé jurisdikci žaloby, v nichž tvrdí, že společnost Google přinejmenším od roku 2014 lživě zaváděla uživatele, že změnou nastavení ochrany osobních údajů může společnost zabránit sledování jejich polohy.

„Velké technologické společnosti nás sledují, ale Silicon Valley musí vědět, že my je sledujeme také, a pokud budou porušovat naše zákony na ochranu spotřebitele, podnikneme důrazné kroky na ochranu našich občanů,“ uvedla v tiskové zprávě ze 14. listopadu Ashley Moodyová, vrchní státní zástupkyně Floridy, která se podílela na vedení případu.

„Jedná se o historický případ pro soukromí Američanů a ochranu spotřebitelů v celé zemi a jsem hrdá na to, že náš úřad pomohl vést toto rozsáhlé celonárodní vyšetřování,“ dodala. Florida má z urovnání získat 26 milionů dolarů.

Skryté sledování ze strany Googlu

Podnětem k vyšetřování společnosti Google ze strany státních zástupců byl článek agentury Associated Press z roku 2018, který odhalil, že Google „zaznamenává váš pohyb, i když mu výslovně řeknete, aby to nedělal“.

Zpráva agentury AP se týká dvou nastavení účtu Google: historie polohy a aktivity na webu a v aplikacích. Zatímco historie polohy pasivně shromažďuje informace o poloze pohybu uživatele, webová aktivita a aktivita aplikací sleduje a ukládá informace o poloze přihlášeného uživatele, kdykoli uživatel komunikuje s produkty nebo službami Google, jako je vyhledávání Google a Mapy Google. Většina zisku společnosti Google pochází z reklamy a společnost se spoléhá na údaje o poloze uživatelů pro efektivnější cílení reklamy.

Podle článku je historie polohy automaticky „vypnutá“, pokud ji uživatel nepovolí, ale u nových účtů Google je aktivita na webu a v aplikacích ve výchozím nastavení „zapnutá“. Obě nastavení jsou na sobě nezávislá, což znamená, že i když uživatel zabrání sledování polohy vypnutím jednoho nastavení, společnost Google může stále sledovat polohu uživatele prostřednictvím druhého nastavení.

Kromě toho chytré telefony se systémem Android obvykle vyžadují, aby se uživatelé přihlásili k účtu Google. Mobilní aplikace, jako jsou Vyhledávání Google a Mapy Google, také ve výchozím nastavení udělují v zařízeních se systémem Android povolení ke sledování polohy. V důsledku toho společnost Google mohla sledovat polohu uživatelů systému Android, aniž by uživatelům nabídla možnost nastavení vypnout.

V souladu s urovnáním ze 14. listopadu společnost Google souhlasila, že provede řadu změn, aby spotřebitelům poskytla větší transparentnost svých praktik pro shromažďování údajů.

Konkrétně společnost slibuje, že uživatelům zobrazí dodatečné informace, kdykoli bude zapnuto nebo vypnuto nastavení polohy jejich účtu; poskytne nový ovládací prvek, který uživatelům umožní vypnout historii polohy a nastavení aktivit na webu a v aplikacích a odstranit jejich minulé údaje jediným procesem; a uživatelům, kteří si zakládají nové účty, explicitněji vysvětlí svá nastavení ochrany osobních údajů.

„Spolu s vylepšeními, která jsme provedli v posledních letech, jsme urovnali toto vyšetřování, které bylo založeno na zastaralých produktových zásadách, které jsme před lety změnili,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Google José Castañeda.

Není to tak dávno, co společnost Google zaplatila 85 milionů dolarů za urovnání soudního sporu s Arizonou z roku 2020, který vrchní státní zástupce Mark Brnovich označil za jeden z největších soudních sporů o podvody na spotřebitelích v historii Arizony. Stát tvrdil, že se společnost Google dopouštěla „klamavých a nekalých praktik“ vůči uživatelům tím, že sledovala jejich údaje o poloze i přes varování.

„V určitém okamžiku si lidé nebo společnosti, které mají hodně peněz, myslí, že si mohou dělat, cokoliv … co chtějí, a mají pocit, že jsou nad zákonem,“ řekl Brnovich v roce 2020 deníku The Washington Post. „Chtěla jsem, aby společnost Google dostala vzkaz, že Arizona má státní zákon o podvodech na spotřebitelích. Možná jsou nejinovativnější společností na světě, ale to neznamená, že stojí nad zákonem.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."