Kevin Stocklin

22. 5. 2023

Minulý týden sněmovní republikáni odsoudili jednání Bidenovy administrativy se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) o globálních pandemických dohodách, které podle nich poskytnou další pravomoci WHO, jež podle nich zklamala americkou veřejnost během pandemie covidu.

Krátce poté, 19. května, vydal generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zprávu členským zemím, v níž uvedl, že zatímco se „opakující se výskyt epidemických nemocí stále zrychluje“, mandát WHO týkající se „mimořádných zdravotních situací“ musí být rozšířen nad rámec pandemií a měl by zahrnovat i hlad, chudobu, ekologickou degradaci, změnu klimatu a sociální a ekonomické nerovnosti.

Ghebreyesus napsal, že členské státy musí vytvořit „globální architekturu pro připravenost na mimořádné zdravotní události, prevenci, reakci a odolnost (HEPR)“, která zahrnuje „globální řízení, financování a systémy HEPR“.

„Mezinárodní právo nemá přednost před naší ústavou,“ řekla na tiskové konferenci v Kapitolu republikánská kongresmanka Harriet Hagemanová. „Biden nemůže nutit Američany, aby se řídili zákony a předpisy, které neschválila naše vlastní federální vláda.“

„Úmluva Světové zdravotnické organizace o pandemii je velmi vágní, dotýká se naší suverenity a mohla by být zneužita k tomu, aby Američanům určovala, jakou zdravotní péči potřebují v případě globální pandemie,“ řekl republikán Tim Burchett. Veřejné fórum zorganizoval republikán Ralph Norman a zúčastnilo se ho 18 členů Sněmovny reprezentantů.

Pandemickou úmluvu, kterou má na starosti tzv. Mezivládní vyjednávací orgán WHO, má podepsat 194 členských států WHO v roce 2024, včetně změn Mezinárodních zdravotnických předpisů (IHR), rovněž pod záštitou WHO. Celkově mají tato jednání vést k vytvoření právně závazných smluv a dohod, které budou koordinovat jednotnou reakci členských států v případě „mimořádné zdravotní situace“, přičemž velká část rozhodovacích pravomocí má být svěřena WHO.

Podle těchto dohod by WHO měla pravomoc například vyhlásit, kdy nastane pandemie, a koordinovat dodavatelské řetězce pro léky, aby zajistila spravedlivou distribuci mezi členské státy. Dohody rovněž hovoří o globální koordinaci mezi WHO a zdravotnickými orgány jednotlivých států při stanovování zdravotnických politik, a také o koordinaci v dalších otázkách, jako je např. boj proti „dezinformacím“.


Tip: Právní závaznost „pandemické úmluvy“ WHO pro Českou republiku vysvětluje JUDr. Nielsen.


Republikáni ze Sněmovny reprezentantů zároveň vyzvali Spojené státy k vystoupení z WHO a organizaci obvinili, že je pod vlivem Komunistické strany Číny.

„Výbor pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů vydal zprávu o vztazích Komunistické strany Číny se Světovou zdravotnickou organizací týkajících se covidu,“ uvedl republikán Andy Biggs. „Podle ní je nepochybné, že se KS Číny aktivně zapojila do utajování, jehož cílem bylo zamlžit data, skrýt relevantní informace o veřejném zdraví a potlačit lékaře a novináře, kteří se snažili varovat svět.“

Podle Biggse WHO „reagovala na tutlání ze strany KS Číny tím, že chválila KS Číny za její transparentnost… a opakovaně papouškovala mluvčí KS Číny“.

Republikáni letos v Kongresu předložili návrhy zákonů na vystoupení USA z WHO a na zastavení finančních příspěvků organizaci.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.