Adam Morrow

5. 4. 2024

Teherán slíbil tvrdou reakci na nálet, při němž v syrském Damašku zahynulo sedm íránských vojenských důstojníků a šest syrských občanů. Z útoku podezřívají Izrael. „Poté, co se sionistickému [izraelskému] režimu nepodařilo zničit vůli odporu, se opět uchyluje k nevybíravým atentátům,“ prohlásil 2. dubna íránský prezident Ebrahim Raisi. „Tento zbabělý zločin nezůstane bez odezvy,“ doplnil.

O den dříve zasáhla vojenská letadla rozsáhlý íránský diplomatický komplex ve čtvrti Mezzeh v syrském hlavním městě a údajně zabila sedm íránských vojenských důstojníků. Krátce poté navštívil bombardovaný komplex syrský ministr zahraničí Fajsal Mekdád a odsoudil čin jako krutý teroristický útok.

Íránské revoluční gardy později potvrdily, že při útoku byl zabit vrchní velitel elitních jednotek Quds Force a jeho zástupce.

2. dubna se počet obětí zvýšil o šest syrských státních příslušníků, kteří se v době útoku nacházeli v oblasti. Írán ze smrtícího útoku rychle obvinil Izrael, svého úhlavního nepřítele v regionu. Íránský velvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí, který nebyl při útoku zraněn, v televizním projevu uvedl, že reakce Teheránu bude „tvrdá“.

Íránská mise při OSN označila smrtící úder za hrozbu pro regionální mír a bezpečnost a zdůraznila právo Teheránu na rozhodnou odpověď. Mise dále útok odsoudila jako hrubé porušení Charty OSN, mezinárodního práva a nedotknutelnosti diplomatických prostor.

Libanonské milice Hizballáh, které jsou úzce spojeny se šíitským Íránem, rovněž přislíbily odvetu. „Tento zločin neprojde, aniž by byl nepřítel potrestán,“ uvedly v prohlášení.

Írán i Hizballáh udržují od roku 2015 vojenskou přítomnost v Sýrii, kde působí v koordinaci se syrskou armádou a vládou. Izrael obviňuje Írán a Hizballáh, že využívají své vojenské prostředky v Sýrii k přeshraničním útokům na izraelské cíle.

Íránci pálí izraelské a americké vlajky během protestu na Palestinském náměstí v Teheránu 1. dubna 2024. (- / AFP via Getty Images)

Smíšené signály

Izrael se obvykle zdržuje komentářů k útokům svých sil na cíle v zahraničí. „Zprávy v zahraničních médiích nekomentujeme,“ odpověděl nejprve na dotaz ohledně úderu v Damašku mluvčí izraelské armády. List The New York Times však citoval čtyři nejmenované izraelské představitele, kteří podle všeho roli Izraele v útoku připustili.

Deník Epoch Times nemohl nezávisle ověřit tvrzení novin ani tvrzení anonymních zdrojů.

Ve vyjádření pro CNN z 2. dubna izraelský vojenský mluvčí Daniel Hagari uvedl, že úder v Damašku byl zaměřen na vojenskou – nikoliv diplomatickou – budovu. „Podle našich zpravodajských informací se nejedná o konzulát ani velvyslanectví,“ řekl televizní stanici. „Jedná se o vojenskou budovu sil Quds, která je maskována jako civilní budova v Damašku.“

Od svého vzniku v roce 1948 vedl Izrael tři velké konflikty se Sýrií, se kterou je technicky stále ve válečném stavu.

Moskva označila úder za nepřijatelný

V posledních letech Izrael často útočí na cíle v Sýrii napojené na Írán a Hizballáh a na pozice syrské armády. V říjnu 2023 zaútočily válečné letouny současně na mezinárodní letiště v Damašku a Aleppu, poškodily přistávací dráhy a uzemnily lety.

Úder z 1. dubna však byl prvním případem, kdy se údajná diplomatická mise v Sýrii dostala pod palbu, což zřejmě signalizuje posun ve válce Izraele s jeho regionálními protivníky. Útok odsoudily přední státy regionu, včetně Iráku, Pákistánu, Saúdské Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Rusko, které rovněž udržuje vojenskou přítomnost v Sýrii na příkaz Damašku, označilo úder za nepřijatelný. „Takové agresivní manévry Izraele jsou naprosto nepřijatelné a musí skončit,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení z 1. dubna. „Naléhavě vyzýváme izraelské vedení, aby upustilo od praxe provokativních vojenských operací v Sýrii a dalších sousedních zemích.“

Ruské velvyslanectví v Teheránu zase vyjádřilo „šok a rozhořčení“ nad úderem a označilo jej za „hrubé porušení mezinárodních norem“.

Moskva údajně svolala na 2. duben zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání incidentu a jeho důsledků. Reakce amerických představitelů byla mírnější. Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller se bezprostředně po úderu odmítl vyjádřit a pouze sdělil, že je potřeba získat více informací.

„V zásadě se obáváme eskalace,“ řekl 1. dubna novinářům. „Obáváme se všeho, co by způsobilo, že by se konflikt [mezi Izraelem a jeho protivníky] jakkoli rozšířil nebo prohloubil.“

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.