Milan Kajínek

17. 4. 2024

Skupině českých expertů vyšel v mezinárodním odborném časopise infekčních nemocí výzkumný článek o účinnosti vakcín proti onemocnění covid-19 na českou populaci. Dokument analyzuje nová populační data o očkovacím programu z České republiky, shromážděná z 2,2 milionu individuálních zdravotních záznamů.

Ve studii publikované na stránkách Journal of Infectious Diseases zkoumají čeští odborníci (Tomáš Fürst, Angelika Bazalová, Tadeáš Fryčák a Jaroslav Janošek) tvrzení o efektivitě a bezpečnosti nových mRNA vakcín a docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku takzvaného efektu zdravého očkovaného (Healthy Vaccinee Effect, HVE).

Efekt zdravého očkovaného zjednodušeně znamená, že „lidé, kteří se nechali očkovat, byli obecně zdravější než ti, kteří se očkovat nenechali, proto i v době, kdy nebyl covid, lidé v neočkované skupině umírali více,“ vysvětluje spoluautor Jaroslav Janošek v jiné analýze na stránkách projektu SMIS.

Analýza nových populačních dat o očkovacím programu z České republiky, shromážděná z 2,2 milionu individuálních zdravotních záznamů, zaujala akademické profesory Normana Fentona a Martina Neila z Velké Británie, kteří k článku českých expertů vydali komentář.

Lidé, kteří se nechali očkovat, byli obecně zdravější než ti, kteří se očkovat nenechali, proto i v době, kdy nebyl covid, lidé v neočkované skupině umírali více.

RNDr. Jaroslav Janošek, Ph.D.

„Opakovaně žádáme úřady o zveřejnění údajů o populaci zde ve Spojeném království a na celém světě, abychom mohli určit účinnost a bezpečnost očkování. Andrew Bridgen a šest dalších poslanců předložili britskému úřadu pro národní statistiku (ONS) žádost a tato data a profesor Diamond z britského statistického úřadu ji v této odpovědi odmítl,“ píší profesoři a dodávají, že „je proto velmi pozitivní zprávou, že se Fürstovi a spol. podařilo získat údaje o očkování od dvou největších zdravotních pojišťoven v ČR“.

Ze získáných dat došli k vyhodnocení efektu HVE, který další ze spoluautorů článku vysvětluje níže.

„Healthy Vacinnee Effect (HVE) je typ statistického zkreslení, který vytváří optickou iluzi účinnosti vakcíny,“ sdělil deníku Epoch Times Tomáš Fürst. „Představte si, že je vakcína čisté placebo (tedy nemá žádné pozitivní ani negativní účinky), a představte si, že touto placebo vakcínou naočkujete jenom lidi, kteří jsou víceméně zdraví. Ty nemocné vynecháte. Když potom budete sledovat úmrtnost očkovaných a neočkovaných, samozřejmě uvidíte, že ti očkovaní umírají mnohem méně. To ale není tím, že by je ta vakcína chránila. Je to tím, že zdraví lidé (které jste naočkoval) umírají mnohem méně než nemocní (které jste neočkoval).“

Tento efekt analytici již dříve vysvětlovali na jednoduchém modelu na stránkách sdružení SMIS.

Závěry analýzy

Celkový závěr analýzy je takový, že v českých datech týkajících se proticovidového očkování, je přítomný „velmi zásadní HVE“. Výsledky, které někteří lidé používají, jako doklad o účinnosti vakcín, jsou podle analýzy chybné.

„V průběhu léta 2021, kdy u nás nebyla téměř žádná úmrtí na covid, byla celková úmrtnost očkovaných násobně menší než úmrtnost neočkovaných (v každé věkové kategorii),“ dodává Fürst s tím, že to nebylo kvůli očkování, ale kvůli tomu, že byla očkovaná populace zdravější než ta neočkovaná. Nemocní lidé umírají více.

Healthy Vacinnee Effect (HVE) je typ statistického zkreslení, který vytváří optickou iluzi účinnosti vakcíny.

RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D.

„Když potom přišla vlna covidových úmrtí na podzim 2021, valila se na nás z médií jedna zpráva za druhou, že očkovaní umírají na covid mnohem měně než neočkovaní. To ale není nijak překvapivé, protože očkovaní byli celkově mnohem zdravější,“ dodává Fürst s odvolání na skutečnost, že v obdobích, kdy se v populaci neumíralo na covid téměř vůbec, byl efekt stejný.

Podle autorů analýzy jejich výsledky neznamenají, že vakcíny nefungují. Je podle nich však nepochybné, že důkazy, kterými chtěli někteří analytici efektivitu prokázat, byly chybné. „V observačních datech důkaz není,“ říká Fürst.

Účinnost vakcín by podle analytiků mohla spolehlivě zjistit „prospektivní randomizovaná studie“, kterou však nikdo v žádné zemi po celou dobu očkovací kampaně nerealizoval.

„O skutečné účinnosti covidových vakcín proti úmrtí s covidem netušíme vůbec nic. Může být kladná, nulová, nebo dokonce záporná,“ vysvětluje Fürst nejistoty plynoucí z absence nezbytných dat.

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...