Zdenka Danková

19. 4. 2024

Oblíbený herec a komik Lubomír Lipský (19. 4. 1923 – 2. 10. 2015) sám o sobě tvrdil, že ačkoliv byl obsazován mnohokrát do rolí komediálních, sám sebe charakterizoval jako introvertního, flegmatického melancholika.

V době počátku husákovské normalizace obveseloval české diváky ve filmu Šest medvědů s Cibulkou (1972), který byl jak oblíbený, tak i zatracovaný.

Ovšem spíš platí, že téměř každá filmová komedie, ve které Lipský hrál, byla diváky hojně vyhledávaná. Lubomírův bratr, Oldřich Lipský, uspěl jako významný režisér.

Jejich otec býval cukrářem na náměstí v Pelhřimově a zároveň nadšeným divadelním ochotníkem.

Z cukrárny do Prahy

Lubomír stál na prknech divadelního jeviště poprvé v roce 1935, kdy se hrál Strakonický dudák. Spolu s Jiřím Lírem odjakživa tíhli ke komediálnímu žánru, jejich vzorem bylo Osvobozené divadlo.

Lubomír nepostrádal ani hudební talent, se svým umem hry na klavír, saxofon a pozoun vystupoval i v jazzovém orchestru.

Po válce v létě roce 1945 pětice pelhřimovských rodáků v Umělecké besedě na Malé straně založila Divadlo satiry. Tam se Lubomír Lipský stal hereckým profesionálem. V Divadle satiry se pohyboval do roku 1949, kdy bylo toto divadlo „z moci úřední zlikvidováno“. Datum likvidace napovídá mnohé.

Ve filmu se začal objevovat původně spíše v menších rolích, například jako alchymista v Císařově pekařiPekařově císaři, nebo i jako princ z pohádky Byl jednou jeden král.

V rámci rodiny pak dostával největší role od svého bratra režiséra Oldřicha, jaké ztvárnil v komediích zvučných názvů, jako například Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Ať žijí duchové, Zabil jsem Einsteina, pánové nebo Cirkus v cirkuse.

Nepřehlédnutelná je rovněž jeho televizní éra, kde si popularitu získal zejména v seriálu Tři chlapi v chalupě. Účinkoval i v estrádních scénkách, kde ztvárnil postavu vrátného s bizarním jménem Hlustvisihák. Televizní záznam představení Charlieho teta z roku 1969 patří k legendárním pořadům. O rok později Lipský zazářil také v televizním seriálu Fantom operety.

Ke stáru si zahrál v několika dílech filmového Kameňáku nebo ve Školním výletě.

Na jeho role se prostě nedá zapomenout a čeští diváci se k jeho filmům rádi vracejí.

Související témata

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.