Amy Denney

28. 4. 2025

V mnoha případech mírných zažívacích potíží mohou pampelišky z vaší zahrady výrazně ulevit od příznaků.

Toto je druhá část série „Silné léčivé rostliny pro zklidnění a posílení trávení.

Mnohé rostliny mají silný účinek na potíže, jako jsou nadýmání, špatné trávení, nevolnost, bolesti žaludku, plynatost, zácpa či reflux. Často se užívají v receptech nebo jako čaj a bývají dobře snášeny, s minimem vedlejších účinků.

Pampeliška – často zatracovaná majiteli domů, kteří touží po hustém, zeleném trávníku – nabízí pozoruhodné léčivé vlastnosti, od špiček svých kořenů až po zářivě žlutý květ.

Pampelišky poskytují nektar a pyl včelám a motýlům, a to zejména na začátku sezóny, kdy je potrava vzácná. Pro člověka je celá rostlina jedlá – ať už se jedná o kořen, listy, či květ – a každá její část podporuje zdraví trávicího traktu.

„Pampeliška je jako nákup na jednom místě pro zdraví střev, což je skutečně pozoruhodné,“ uvedla bylinkářka Rosalee de la Forêtová pro Epoch Times. „Je to velkorysá rostlina, která roste téměř všude.“

Pampeliška, považovaná za invazivní a obtížný plevel, je přitom snadno dostupnou potravinou. Pokud se ji rozhodnete sbírat, ujistěte se, že pochází z míst, která nebyla v posledních třech letech chemicky ošetřena.

„Je důležité sklízet pampelišky tam, kde nebyla použita žádná chemie, protože – z nějakého nepochopitelného důvodu – lidé pampelišky na svých trávnících nechtějí. Odmítají volně dostupné potraviny i krásné květy,“ podotýká de la Forêtová.

Na obranu pampelišky

Dlouhé křehké kořeny pampelišky, které sahají až do hloubky 30 cm, někdy i více, jsou důkazem její odolnosti. I malý kousek kořene, který zůstane v zemi, stačí k tomu, aby vyrostla nová rostlina.

Tyto mohutné kořeny, které zahradníci často přehlížejí, či dokonce zatracují, vysvětlují, proč je pampeliška tak bohatá na minerály, které čerpá z hlubokých vrstev půdy. Podle Mt. Sinai Medical jsou pampelišky významným zdrojem vitaminů A, B, C a D a také minerálů, jako je železo, draslík a zinek.

Kořeny pampelišky prospívají nejen lidem, ale i půdě – vytvářejí drenážní kanálky, provzdušňují ji, pomáhají obnovovat minerály a brání erozi, uvádí White Rabbit Institute of Healing.

Botanický název pampelišky je Taraxacum officinale. V tradiční čínské medicíně je známá jako Pu Gong Ying a je vysoce ceněna pro svou schopnost ochlazovat tělo a podporovat detoxikaci. V západní i východní tradici se pampeliška využívá při potížích s trávením – od nechutenství přes zácpu, průjem a nadýmání až po cukrovku – stejně jako při onemocněních ledvin a jater.

John Immel, zakladatel Joyful Belly School of Ayurveda, upozorňuje, že pampelišky nejsou žádný obyčejný plevel.
„Evropští osadníci přivezli pampelišku do Spojených států jako léčivou rostlinu, nikoliv jako plevel. Nepřišla sem náhodou – lidé ji milovali, a proto ji přivezli,“ uvedl pro Epoch Times. „Všechny části pampelišky jsou jedlé. Je to také vynikající jarní tonikum.“

Probuzení trávení

Stejně jako pampeliška poskytuje včelám a dalším opylovačům důležitý zdroj potravy na jaře, její časný výskyt bývá považován za dar přírody. Lidé starověkých kultur často trpěli po zimě nedostatkem živin a časné pampelišky, které se objevovaly ještě před sklizní prvních plodin, tuto mezeru přirozeně vyplňovaly.

Rosalee de la Forêtová, učitelka a autorka dvou bestsellerů o bylinkách, upozorňuje, že posílení trávení, které pampelišky nabízejí, může být účinným prostředkem proti moderním stravovacím návykům, kdy v zimě jíme těžká a na sacharidy bohatá jídla. Pampelišky podporují sekreční funkce – zvyšují produkci slin, žaludeční kyseliny a žluči, vysvětlila.

Žluč je vytvářena v játrech a ukládá se ve žlučníku, odkud je během trávení uvolňována, aby pomáhala při rozkladu tuků. Američané podle ní často trpí nedostatkem žaludeční kyseliny, což může vést k poruchám trávení, podvýživě a zvýšenému kvašení v dolní části trávicího traktu, což se projevuje například nadýmáním a plynatostí.

„Celá zima plná těžkých jídel může způsobit zpomalení trávení. Čerstvá jarní zelenina je proto mimořádně důležitá, aby vaše trávení opět ožilo po těžké zimní stravě,“ uvedla de la Forêtová. „Další významnou předností pampelišky je schopnost regulovat zánět – a zánět ve střevech bývá jednou z hlavních překážek zdravého trávení, přičemž k němu dochází poměrně často.“

Mocné léčivé vlastnosti

Přestože existuje jen omezené množství výzkumů zaměřených na účinnost a využití pampelišek při potížích s trávicím traktem, přehledová studie z roku 2022, publikovaná v časopise Journal of Ethnopharmacology, naznačuje, že jejich protizánětlivé vlastnosti by mohly vysvětlovat, proč jsou účinné při zmírňování zažívacích obtíží.

Podle této studie jsou pampelišky bohaté na terpenoidy a polysacharidy. Terpenoidy se přirozeně vyskytují u rostlin, hmyzu, mořských živočichů i mikroorganismů. Jsou využívány například v léčivech proti rakovině a malárii, jako dochucovadla potravin, a dokonce i v leteckém palivu.

Studie dále uvádí, že polysacharidy – tedy komplexní sacharidy – mají antimikrobiální účinky a chrání střevní mikrobiom. Mikrobiom představuje soubor bakterií, virů a hub, které žijí v našem těle a na jeho povrchu. Výzkumy ukazují, že jeho narušení, způsobené špatnou stravou, užíváním antibiotik, léků nebo vystavením toxinům, může vést k dysbióze.

Pampelišky jsou rovněž bohaté na inulin, druh prebiotika, který člověk nedokáže strávit, ale slouží jako potrava pro náš mikrobiom. Prebiotika pomáhají vytvářet optimální prostředí pro zdravé mikroorganismy, vysvětlila de la Forêtová.

„Ráda si to představuji tak, že zasadíte semínko buď do betonu, nebo do úrodné, kompostované půdy. Přesně tohle prebiotika v našem střevě dělají – vytvářejí příznivé a zdravé prostředí pro mikroflóru,“ uvedla.

Přehled dále poznamenává, že pampelišky obsahují i další látky s potenciálními ochrannými účinky na trávicí trakt a že některé výzkumy ukazují jejich farmakologické účinky proti různým gastrointestinálním onemocněním, například při nedostatku žaludeční kyseliny, gastroezofageální refluxní chorobě, zánětlivých onemocněních typu ulcerózní kolitida, při onemocněních jater, žlučníkových kamenech, akutní pankreatitidě a rakovině trávicího traktu.

Podle autorů studie je však stále potřeba identifikovat všechny bioaktivní složky pampelišky v různých druzích a provést klinické studie, které by přinesly více poznatků o jejich metabolismu, biologické dostupnosti a bezpečnosti.

Dietoložka Ashley Oswaldová řekla Epoch Times, že v oblasti výživy je robustní výzkum vzácný – přesto studie zaměřené na jednotlivé sloučeniny v rostlinách či potravinách mohou nabídnout cenné poznatky.

„Nedostatek výzkumu pramení z nedostatku financování, protože nejde o oblast, která by generovala velké zisky. V oblasti výživy je to poměrně běžné,“ vysvětlila.

Praktické využití pampelišek

Dietoložka Ashley Oswaldová, zakladatelka a majitelka Oswald Digestive Clinic, někdy doporučuje svým klientům, aby zařadili pampelišky do svého jídelníčku – ovšem upozorňuje, že načasování je klíčové.

Pampeliška podle ní není prvním krokem v terapii, protože většina lidí přichází do kliniky s vážnými obtížemi způsobenými standardní americkou stravou. Obvykle Oswaldová začíná s běžnými, známými potravinami a nové druhy zeleniny zavádí postupně, aby podpořila jejich snášenlivost.

„Máme tolik možností a tolik věcí, které můžeme sdílet,“ uvedla. „Musíme se lidem přizpůsobit. Je to jako loupat cibuli a postupně se dostávat ke kořenům problémů. Při každé návštěvě se můžeme posunout o kousek dál. V určité fázi se pak zaměřujeme na optimalizaci zdraví trávení – a to může znamenat i zařazení pampelišek, bylinek a koření.“

Kořen pampelišky se často praží a připravuje jako čaj – někdy spolu s květem a listy. Dá se také přidat do zeleninových směsí na pánvi či jiných pokrmů nebo konzumovat syrový. Kořen má hořkou chuť, ale není tak výrazně hořký jako listy, které lze přidat do směsí listové zeleniny. Z květů se tradičně vyrábí víno nebo želé. Celá rostlina se také může louhovat v alkoholu – obvykle ve vodce – čímž vzniká tinktura, která se užívá v množství jedné čajové lžičky asi 20 minut před jídlem pro podporu trávení.

Kontraindikace použití pampelišky

Osoby s vážnými trávicími obtížemi by měly začít s pampeliškami velmi opatrně a v malých dávkách. Oswaldová doporučuje, aby se někteří pacienti nejprve poradili se svým lékařem, případně se konzumaci pampelišek zcela vyhnuli – zejména pokud:

  • trpí potížemi se žlučovými cestami nebo žlučníkem
  • trpí selháním ledvin nebo chronickým onemocněním ledvin
  • užívají léky na ředění krve nebo diuretika (pampeliška má močopudné účinky)
  • trpí gastritidou (zánětem žaludku)
  • trpí žaludečními vředy nebo nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny
  • trpí alergií na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), kam patří například ambrozie; pampeliška by v těchto případech mohla alergické reakce zhoršit

Oswaldová také upozorňuje, že lidé, kteří sotva tolerují běžné ovoce a zeleninu, by neměli s pampeliškami začínat bez konzultace s odborníkem.

„Pokud ale snášejí běžné druhy ovoce a zeleniny, pak je pampeliška skvělým doplňkem. Čím pestřejší stravu máme, tím rozmanitější bude i náš střevní mikrobiom – a právě to je jedním z našich hlavních cílů. A co je lepšího než přidat tuto rozmanitost něčím, co nám doslova roste na zahradě?“ dodala.

Recepty

Osvojit si práci s novou bylinkou je snazší, když máte k dispozici ověřené recepty.

Pampeliškové pesto

Ingredience:

  • ½ šálku loupaných piniových oříšků
  • 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 šálky čerstvých listů pampelišky, volně nasekaných
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička mletého kurkumového prášku
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup:

Všechny ingredience kromě parmazánu vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte do hladké konzistence. Pokud je směs příliš hustá, pomalu přilévejte trochu více olivového oleje.
Přidejte parmazán a pokračujte v mixování, dokud pesto nezíská jemnou, hladkou konzistenci.

Hotové pesto uchovávejte v lednici a spotřebujte do tří dnů. Skvěle se hodí k sušenkám, chlebu nebo mrkvi a výborně doplní také maso, zeleninu nebo vejce.

Výsledné množství: 2 šálky

Recept pochází z knihy „Alchemy of Herbs: Transform Everyday Ingredients into Foods and Remedies That Heal“ od Rosalee de la Forêtové (Hay House, 2017).

Recept na pampeliškovo-jahodový shrub

Ingredience:

  • 2 šálky jahod (čerstvých nebo mražených)
  • ½ šálku čerstvých kořenů pampelišky, nasekaných (nebo ¼ šálku sušených kořenů)
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného nadrobno
  • 1 šálek balzamikového octa
  • 1 šálek jablečného octa (nebo bílého vinného octa)
  • ½ šálku medu (nebo více podle chuti)

Postup:

Jahody nakrájejte na kousky a vložte je do sterilizované litrové sklenice. Pomocí dřevěného paličky nebo lžíce jahody jemně rozmačkejte.
Přidejte do sklenice nasekané kořeny pampelišky a zázvor. Zalijte octy a medem a dobře promíchejte.
Zakryjte sklenici nereaktivním víčkem – plastovým, skleněným, nebo dejte mezi kovové víčko a nápoj pečicí papír či voskovaný papír. (Ocet by jinak kovové víčko naleptal a nápoj by se znehodnotil.)
Nechte louhovat v lednici po dobu jednoho týdne. Každý den sklenici jemně protřepejte.
Po týdnu nápoj přeceďte.

Podávání:

Přidejte 1–2 lžíce shrub sirupu do 250 ml vody, perlivé vody, limonády nebo koktejlu. Nápoj by měl chutnat kysele a sladce zároveň s aromatickými tóny jahod a jemným zázvorovým nádechem.

Výsledné množství: 2,5 šálku

Shrub uchovávejte v lednici v uzavřené sklenici s nereaktivním víčkem. Vydrží až šest měsíců.

Recept poskytla Rosalee de la Forêtová.

Příště: Část 3 – Sladká a mocná bylina s pozoruhodnými účinky na trávení
Kořen lékořice může při správném použití pomoci při onemocnění jater, bolestech žaludku, vředových chorobách a přemnožení bakterií.

ete

Epoch sdílení

Facebook
Twitter
LinkedIn
Truth Social
Telegram