Epoch Times Česko ČTK

a 3. 5. 2025

Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla – úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm.

Restaurace Nodaiwa v luxusní čtvrti Abazu Džuban v centru japonské metropole už 200 let nabízí jenom jeden pokrm – svou specialitu ze sladkovodního úhoře. Nyní ji provozuje 96letý šéfkuchař Kanedžiró Kanemoto, jehož rodina vlastní podnik už pět generací. Kanemoto je podle ABC v Tokiu živoucí legendou. „Kdysi dávno byli zákazníky naší restaurace samurajští válečníci,“ řekl Kanemoto.

Kuchaři začínají pracovat v pět hodin ráno a jejich úkolem je připravit okolo 600 úhořů pro zákazníky, kteří se sem přijdou naobědvat. Jen tři roky trvá ovládnutí správné techniky napichování úhořího masa na špejle, osm let poté zabere naučit se správné porcování ryby a celý život, než se člověk naučí ji grilovat, uvedl Kanemotův vnuk Entaró. Ten se nyní připravuje převzít dědečkovo místo a pokračovat v rodinné tradici.

Tajemství úspěchu restaurace však nespočívá v samotné přípravě úhoře. „Přežití naší úhoří restaurace závisí na omáčce,“ řekl Kanedžiró Kanemoto.

Existenci omáčky ohrožovala druhá světová válka. „Moji rodiče nevěděli, jak omáčku ochránit před válečnými nálety,“ vzpomíná nyní téměř stoletý šéfkuchař. Rodinou vzácnost proto zakopal do země. Omáčka je směsí mirinu (sladké rýžové víno) a sójové omáčky, ostatní ingredience zůstávají tajné.

„(Omáčce) neporozumíte ve svých 20, 30 letech. Teprve až ve 40 nebo 50 letech oceníte její jemnou chuť. Trvalo mi desítky let, než jsem se do tohoto bodu dostal,“ řekl závěrem Kanemoto.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na obnovitelné zdroje zamávaly se státní rezervou. Naplňují se rozpočtová varování, konstatuje NRR

Národní rozpočtová rada ve své nejnovější zprávě konstatuje, že její varování před riziky některých nadhodnocených či naopak podhodnocených kapitol státního rozpočtu se začínají naplňovat.

Kolik bylo objednáno vakcín proti covidu-19, kolik zničeno a co to všechno stálo

Už v prosinci 2023 se objevily analýzy rozsáhlé likvidace vakcín proti covidu-19, které byly zeměmi EU nakupovány ve velkém množství a následně za další finance ničeny. Kolik jich bylo v ČR?

Bílé plomby, které si lidé dosud platili, budou o 930 Kč levnější, řekl Šmucler

Bílé zubní plomby, které si lidé v ordinacích dosud sami platili, budou od roku 2026 o 930 korun levnější. Začnou na ně přispívat zdravotní pojišťovny.

Jaký je nejčastější důvod nemít dítě? Možná vás překvapí

Zkušenosti západních zemí ukazují, že zvyšování státní pomoci není cestou. Odborníci z oboru a akademické obce poukazují na hlubší příčiny poklesu porodnosti...

Pavel: Role USA v bezpečnosti Evropy se změnila, je nutné zvýšit vlastní úsilí

Americká role v evropské bezpečnosti se změnila, je nutné zvýšit své úsilí v navýšení evropských obranných kapacit a posílit obranný průmysl na kontinentu.

Na západě Indie se zřítilo letadlo Air India. Jeden ze dvou známých přeživších mluvil s médii

AKTUALIZUJEME: Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se zřítilo u letiště v západoindickém městě Ahmadábád.

USA podle médií stahují část diplomatického personálu z některých blízkovýchodních zemí

Spojené státy stahují část méně zásadního diplomatického personálu z blízkovýchodních zemí, protože se obávají rostoucího napětí v oblasti.

Žít rukama a srdcem

Vařit, pěstovat a tvořit rukama – nejen jako odpor k technologiím, ale jako cesta k bohatšímu životu.

ČZ 250 ze dřeva? Pavel Svoboda po 3000 hodinách stvořil jedinečnou motorku a stal se českým rekordmanem

Truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku dnes představil v Pelhřimově svůj ručně vyřezávaný motocykl ČZ 250.