Redakce Epoch Times

11. 12. 2019

Mít před Vánoci čistý dům pro mnohé symbolizuje schopnost postarat se o rodinu. Pořádný úklid je předvánoční rutinou mnohých hospodyněk. Podle britského průzkumu s ním více než třetina lidí stráví až kolem dvou týdnů. Při důkladném gruntování bychom ovšem neměli zapomínat na přírodu. Staré elektro a další vybavení domácnosti nemůžeme bezhlavě vyhodit do popelnice. Samotný úklid pak lze provádět úsporně a ekologicky.

Vánoční svátky jsou spojeny s předvánočním úklidem, který dámy někdy prožívají opravdu intenzivně. Například podle loňské studie britské společnosti Regina si některé na předvánoční úklid z adventního času ukrojí nejméně týden. Čistý dům pro ně představuje jakýsi hmatatelný důkaz jejich schopnosti postarat se o svou rodinu, především pak chtějí udělat dojem na svoje blízké a přátele, kteří je navštíví.

Drobné elektro pošlete bezplatně balíkem k recyklaci

Pokud však třeba z komor vyhazujete staré nepotřebné věci, je potřeba pamatovat na to, že vyhodit je do popelnice nebo kontejneru je posuzováno jako zakládání černé skládky. Většinu starého vybavení z domácnosti můžete odvézt do sběrného dvora.

U vysloužilého drobného elektrozařízení, jako jsou varné konvice, kulmy na vlasy, holící strojky, baterie apod. je situace ještě jednodušší.

„Pokud se chcete zbavit drobného elektra ekologicky, můžete využít službu re:Balík. Staré elektro jednoduše zabalíte do krabice, založíte u nás objednávku, vytisknete si speciální štítek a odnesete na nejbližší poštu, odkud balík odešlou na naše náklady. Balík však nesmí mít více jak 10 kilogramů. Podobně poté funguje také služba Buď líný s limitem do 50 kilogramů a sběr starých baterií pod projektem FamilyBox,“ vysvětluje David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a solárních panelů.

Svoz by si lidé měli zajistit co nejdříve.

„Zájem je velký a přepravní společnosti mají v předvánočním období své limity. Proto objednávky svozu balíků založené po datu 15. 12. 2019 mohou být z technických důvodů na straně smluvních přepravců svezeny až v roce 2020,“ upozorňuje Vandrovec.

Šetřete energií a zahoďte chemii

S ohledem na ekologii a úsporu zdrojů lze přitom provádět rovnou celý předvánoční úklid. Málokdo má představu, kolik během něj spotřebuje elektrické energie, vody, úklidových pomůcek a čisticích prostředků.

Místo vysavače ruční práce

Elektrickou energii můžete při úklidu ušetřit hned několika způsoby. Při praní například bytového textilu počkejte, až nashromáždíte opravdu plnou pračku. Nebudete tak muset prát několikrát, a kromě elektřiny ušetříte i vodu. Vysavač použijte jen na ty největší plochy a menší koberečky zkuste pěkně postaru „vypráskat“ ručně. Prach nevysávejte, a prostě jej ručně setřete.

Žádné jednorázovky

Z úklidových pomůcek upřednostněte ty, které můžete používat opakovaně. Pokud to není nutně potřeba, nepoužívejte jednorázové úklidové rukavice. Papírové utěrky nahraďte hadříky a houbičkami, které můžete vyprat a znovu používat. Zároveň špinavé hadry neumývejte pod tekoucí vodou a raději si nachystejte vodu do kbelíku a měňte ji jen tehdy, kdy už bude příliš špinavá.

Ocet a jedlá soda místo chemie

Na trhu je dnes dostupná celá řada ekologicky šetrných mycích prostředků, které můžete využít místo běžných saponátů a jiné úklidové chemie. Dobře posloužit ale mohou i podomácku vyrobené čističe. Tradičně se používá prostá voda s přídavkem octa, jedlé sody či citrónové šťávy, podle toho, jaký povrch chcete čistit. Do takto připravených „čistidel“ můžete kápnout i trochu esenciálního oleje, například tea-tree, levandulového nebo eukalyptového. Tyto oleje působí antibakteriálně, navíc vám domov hezky provoní. Především na úpravu dřevěných povrchů se pak hodí také kokosový olej.


Hlavními aktivitami čtyřlístku společností pod značkou REMA jsou služby zabezpečující zpětný odběr a recyklaci elektrických a elektronických zařízení (jako jsou pračky, lednice, televize, počítače, tiskárny, mobily a další), baterií, akumulátorů a solárních panelů. Svým klientům REMA nabízí odborné a komplexní řešení na cestě ke splnění legislativních povinností, běžným spotřebitelům pomoc a jednoduché vyřešení starostí s nepotřebnými či vysloužilými spotřebiči, bateriemi, akumulátory a solárními články. V oblasti ochrany životního prostředí REMA působí od roku 2005, od kdy provozuje systém pro zpětný odběr a recyklaci vyřazených elektrozařízení.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.