Lori C. Summers

25. 12. 2019

Když ženě v americkém státě Utah praskla pneumatika a potřebovala pomoci s výměnou, nabídl jí svou pomoc bezdomovec. Jeho laskavé gesto místní obyvatelé natočili na kameru a od té doby video koluje a získává si srdce mnoha lidí.

Vše se odehrálo ve městě Ogden ve státě Utah naproti kavárně Jessie Jean’s. Když žena jménem Shuree zkoušela rukou prázdnou pneumatiku, všiml si jí místní bezdomovec jménem Chuck. Viděl, že potřebuje pomoci, a tak šel a pneumatiku vyměnil.

Anna a Ron Davidsonovi, vlastníci kavárny Jessie Jean’s, kterou provozují bezmála již 20 let, vše sledovali ze svého bytu nad kavárnou a natočili celou událost na kameru.

Anna poté 23. září nahrála video na Facebook.

V rozhovoru pro The Epoch Times Anna sdělila, že ona a její manžel Ron se s Chuckem a jeho manželkou Crystal setkali již v dubnu 2019 a to díky programu „Pay It“, který v jejich kavárně běží. V rámci tohoto programu mají zákazníci možnost darovat 6,25 dolarů, čímž v podstatě zafinancují snídani či oběd pro místní bezdomovce.

„V současné době připravujeme 20 snídaní za týden, 10 v úterý a 10 ve čtvrtek,“ sdělila Anna.

Podle Anny jsou Chuck i jeho manželka v současné době bezdomovci a čekají na přidělení bydlení prostřednictvím programu Housing Choice Voucher.

Anna také vysvětluje, že Chuck stále bojuje s překážkami, protože strávil více než 40 let ve vězení, ale že se učí řídit si svůj vlastní život. Nicméně Anna o Chuckovi říká, že se stal dobrým člověkem a pravidelně pomáhá v kavárně, zametá chodník před kavárnou a svěřený úsek udržuje stále čistý.

Když Anna vzpomíná na ten den, kdy Chuck bez váhání pomohl vyměnit pneumatiku cizí ženě, říká, že byla na Chucka hrdá a nebyla jeho počínáním ani trochu překvapená.

Chuck s Ronem a Annou Davidsonovými, vlastníky kavárny Jessie Jean’s

Také dodala, že by od Chucka nic jiného ani nečekala, protože ví, že se řídí pravidlem „zacházej s lidmi tak, jak by sis přál, aby oni zacházeli s tebou“. Nicméně, podobné laskavé činy nejsou prý u Chucka neobvyklé. „Viděla jsem ho, jak dává jídlo jiným, kteří ho potřebují,“ uvedla Anna v rozhovoru pro Epoch Times.

Anna si přála poslat nevšední zprávu místní komunitě i dalším lidem, aby Chuckovi pomohla, ale nečekala, že se příspěvek na Facebooku stane tak populární a lidé ho budou tolik sdílet.

„Chtěla jsem, aby ostatní viděli, že nemůžeme házet všechny bezdomovce do jednoho pytle a považovat je za špatné a bezcenné lidi,“ řekla Anna.

A lidé si toho všimli. Fotografie Chucka a jeho laskavé pomoci vyvolala tisíce reakcí a stovky komentářů. Jeden uživatel Facebooku řekl: „Nesuďte knihu podle obalu. Udělejte si chvilku, abyste skutečně zjistili, koho posuzujete. Bůh přichází v mnoha podobách a formách.“ Mezi ostatními komentáři byla také matka paní Shuree, která děkovala Anně za sdílení tohoto příspěvku, ve kterém popisuje Chucka jako úžasného a laskavého muže.

Anna ví, že změnit názor lidí na bezdomovce je tak trochu jako bojovat proti větru.

„V naší komunitě se snažíme změnit stigma, které souvisí s bezdomovectvím, závislostmi a mentálními poruchami,“ vysvětluje Anna. „Realita je tak daleko od toho, jak tyto problémy vnímáme. Potřebujeme se na lidi bez domova dívat jako na lidi, protože oni jsou lidmi. Nemůžeme efektivně udělat změnu bez toho, abychom znali příběh každého člověka a pomohli jim tak, aby byli schopni pomoci sami sobě.“

Anna s lidmi po celém světě sdílela jednoduché poselství.

Napsala: „Chci, aby lidé věděli, že ve světě existuje tisíce takových Chucků a můžeme si navzájem pomáhat zlepšovat naší lidskou povahu. Je čas na změnu.“

Překlad původního článku newyorské redakce: HCHN

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“