Mimi Nguyen Ly

11. 5. 2020

Steeleovy spisy byly jedním z klíčových dokumentů, na jehož základě získala FBI v roce 2016 povolení ke sledování Cartera Page, poradce Trumpovy předvolební kampaně. Z nedávno zveřejněné výpovědi bývalého náměstka ředitele FBI, Andrewa McCabea, se ale dozvídáme, že jeho úřad nebyl schopen ověřil správnost všech informací v onom spise.

V souvislosti s obviněním Ruska z ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 vypovídal McCabe koncem roku 2017 před Zpravodajským výborem Sněmovny reprezentantů (ZVSR).

Výpovědi McCabea a několika dalších desítek předvolaných byly zveřejněny minulý čtvrtek po revizi Úřadu ředitele Národních zpravodajských služeb (DNI).

„Co je tím nejprůkaznějším důkazem ve [Steeleových] spisech, o kterém víte, že je pravdivý?“ tázal se McCabea jeden z členů ZVSR.

„Jak jsem se pokoušel vysvětlit již dříve, ve Steeleových zprávách je mnoho informací. Nebyli jsme schopni prokázat správnost všech těchto informací,“ odpověděl McCabe.

Tázající se později McCabea zeptal také na posudek FBI ohledně Pagea, jehož detaily byly ve výslechu redigované.

„Jak víte, že to byla pravda?“ Zeptal se člen ZVSR a po chvíli dodal: „Nevíte, jestli to je nebo není pravda?“

„Správně,“ odpověděl McCabe a dále řekl, že posudek byl „odborným odhadem založeným na důkazech.“

McCabe také tázajícímu řekl: „Nebudu zde sedět a říkat vám, že se můžu zaručit za celý obsah Steeleových zpráv. Nemůžeme prokázat všechny. Nicméně, s patřičnými námitkami… Myslím, že bylo přiměřené zahrnout je do FISA balíčku.“

Díky onomu balíčku pak FBI získala povolení ke kontrašpionážnímu sledování Pagea, který byl v žádosti o povolení vylíčený coby ruský agent. Toto sledování bylo součástí „Crossfire Hurricane“ – vyšetřování FBI předvolební kampaně Trumpa a údajné tajné dohodě s Ruskem.

Zmiňované spisy sestavil Christopher Steele, bývalý britský špion. Spisy byly nejen nepodložené, ale jak se později ukázalo, pravděpodobně obsahovaly dezinformace z několika zdrojů, včetně Ruska. Vytvoření materiálů skrze prostředníky financovala kampaň Clintonové a Demokratická strana a od června 2016 byl jejich obsah tajně šířen mezi reportéry, členy Kongresu, agenty FBI, i na Ministerstvu zahraničí a spravedlnosti.

Výpověď bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho před kongresním výborem v prosinci 2018 naznačuje, že Steeleovy spisy nebyly ověřeny do května 2017.

V tu dobu převzal vyšetřování od FBI speciální prokurátor Robert Mueller (bývalý ředitel FBI). V dubnu 2020 Mueller došel k závěru, že vyšetřování nenašlo žádný důkaz pro jakékoliv ze 103 tvrzení obsažených ve Steeleových spisech.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související článek: Spygate: Pravdivý příběh o tajné dohodě k sesazení Donalda Trumpa (Infografika)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“