Eva Fu

11. 7. 2020

Čína se ještě plně nevypořádala s pandemií viru, a už přicházejí přírodní pohromy jedna za druhou. Týdny neustálého deště vyvolaly rekordní povodně, které způsobují škody ve 26 provinciích střední a jižní Číny. Katastrofami bylo zasaženo přes 19 milionů obyvatel, a to jen podle oficiálních údajů.

povodním se v posledních týdnech přidaly také krupobití a sesuvy půdy, nemluvě o hejnech nenasytných sarančat, které ničí farmářům úrodu.

Jak uvádí čínský krizový štáb, přírodními pohromami bylo v první polovině letošního roku zasaženo téměř 50 milionů osob. Oficiální údaje hovoří o 271 mrtvých či pohřešovaných lidech a téměř jednom milionu evakuovaných, ovšem opravdové počty budou pravděpodobně daleko vyšší, neboť čínské státní orgány mají tendenci informace zamlčovat a lhát.

Ničivé deště

Takřka denní srážky na velkém území Číny trvající již od začátku června vedly ke zvýšení hladiny přibližně 300 řek. Prudkým přívalům vody padají za oběti auta, lidé, domy i úroda na polích.

povodně čína
Povodeň zaplavila altánek u řeky Jang-c‘-ťiang ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej. Záběr z 6. července 2020. (Getty Images)

Lijáky bylo obzvláště silně zasaženo město Wu-chan, kde se jako první objevil koronavirus způsobující nemoc COVID-19. Místní úřady oznámily, že deště odstavily stovky cest a způsobily vylití více než tisícovky vodních nádrží.

V Šanghaji se lidé vzbudili 6. července nad ránem do dne plného neutuchajícího deště, vichru a burácejících hromů. Více na videu zde. V Čchung-čchingu si zase burácející voda prorazila cestu přes byt ve druhém patře a vytvořila hotový vodopád, jak lze vidět na tomto videu.

Někteří odborníci se obávají, že pokud budou deště pokračovat, jedna z největších přehrad na světě, Tři soutěsky, bude ohrožena a může se pod nátlakem masy vod protrhnout.

Záplavy v provincii An-chuej způsobily, že v jednom z okresů opět došlo k posunutí termínu přijímacích zkoušek na vysokou školu. Kvůli povodním na ně přišla pouze třetina studentů, někteří z nich na loďkách.

Hladina vody v řece Paj-šuej, která se vlévá do veletoku Jang-c‘-ťiang, stoupla 20. června za noc o celých osm metrů. První poschodí řady budov v oblasti byly plně ponořeny ve vodě.

povodně čína
Ulice a budovy zatopené při povodních v jihočínské provincii Kuang-si; 7. června 2020. (STR / AFP via Getty Images)

Přívaly vody přinesly masivní sesuvy půdy na několika místech jižní Číny. V provincii Kuej-čou sesuvy půdy částečně pohřbily několik vesnic. Místní z jedné obce řekli Epoch Times, že z celé vesnice zůstaly stát jen tři nebo čtyři domy a že hodně lidí vytažených z bahna nevykazovalo známky života.

Čínské orgány již varovaly, že záplavy a stoupání hladiny řek bude trvat ještě několik dnů.

Jiné pohromy

Od června na několik zemědělských oblastí dolehla další katastrofa – obří hejna sarančat, které požírají úrodu.

V Čchüan-čou u města Kuej-lin, které bylo také postiženo záplavami, zdecimovala sarančata za deset dnů všechna kukuřičná a obilná pole, pomerančovníky i vrby vysázené podél břehů jako prevence proti povodním. „Ani listy nenechaly,“ postěžoval si Epoch Times místní farmář, pan Čao.

Přední čínský odborník na zemědělskou produkci, Jüan Lung-pching, sice popřel, že by mohlo existovat riziko potravinové krize, nicméně úřady ve městě Čcheng-tu v provincii S‘-čchuan vydaly oznámení, v němž se snaží místní pobídnout k přeměně ovocných sadů na rýžová pole, což může naznačovat obavy z možného nedostatku potravin v budoucnosti.

Chovatelům zase dělá starosti africký mor prasat, který vloni zabil kolem 120 milionů prasat. Zatímco státní úřady již v únoru tvrdily, že se s tímto problémem vypořádaly, mor se v posledních měsících opět objevil v devíti čínských provinciích. Americké ministerstvo zemědělství varovalo, že záměrné hlášení nižšího počtu obětí moru je v Číně velmi rozšířené, což znamená, že oficiální čínské údaje jsou podhodnocené.

Úřady ve Vnitřním Mongolsku na severu Číny vydaly varování, že se zde objevil případ dýmějového moru, který kdysi ve středověku vyhladil značnou část evropské populace.

V Pekingu a Pao-tingu zažili 1. a 5. července prudké krupobití, které pokrylo zemi kroupami. Koncem června zase padaly v Pekingu kroupy o velikosti slepičího vejce, navíc tvarem připomínající koronavirus. Krupobití trvalo sedm hodin.

Přeloženo z původního článku newyorské edice The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.