Redakce Epoch Times

15. 7. 2020

Série přírodních katastrof v Číně pokračuje. Zatímco 12. a 13. července 2020 v Číně probíhaly povodně, zasáhlo zemi celkem 6 zemětřesení. 12. července proběhlo zemětřesení v oblasti vzdálené 19 km od města Tchang-šan v provincii Chu-pej, kde zemětřesení v roce 1976 usmrtilo více než 240 000 lidí.

Zemětřesné vlny o různém rozsahu od 4. do 5. stupně Richterovy škály zasáhly také další oblasti Číny, i když rozsah škod je minimální.

Povodně

Největší sladkovodní jezero v Číně je připraveno na bezprecedentní záplavy. Oblasti kolem jezera již patří mezi nejhorší zasažené v posledních týdnech a obyvatelé se obávají nejhoršího.

Čína během víkendu zvýšila stupeň varování před povodněmi na druhou nejvyšší úroveň.

Povodeň se zhoršuje v některých oblastech poblíž čínské přehrady Tři soutěsky – největšího projektu vodní stavby na světě. Někteří odborníci varují, že přehrada je na pokraji kolapsu.

https://www.youtube.com/watch?v=HwxIyxgvQqM
Další reportáž z povodňové situace v Číně (začíná od 1:30 záznamu).

Přehrada Tři soutěsky

Pořad Zooming In se věnuje tématu obří čínské přehrady nazvané Tři soutěsky, která je považována z největší vodní dílo, vodní elektrárnu na světě. Někteří ji však označují jako „tikající bombu“.

Přehrada je pod stále větším tlakem vody s přibývajícími srážkami a záplavami v oblasti. Přehrada nyní upouští maximální množství vody, schopné přehradou protékat, čímž způsobuje další záplavy v oblasti pod ní.

Pokud by v tuto dobu, kdy je přehrada extrémně přetížena, přišlo zemětřesení, mohlo by se předjímané protržení přehrady stát skutečností.

Kdo stál za stavbou přehrady a jak může její protržení, které někteří experti považují za možné riziko, ovlivnit obyvatele Číny, ale také obyvatele v zahraničí? Podél řeky Jang-c’-ťiang, na které přehrada leží, je mnoho výrobních podniků, které by povodňová vlna mohla smést, což by ovlivnilo celou řadu firem, které vyrábějí v Číně.

Experti odhadují, že protržení přehrady by způsobilo záplavy zasahující přibližně 240 milionů lidí. Pokud by v tuto dobu, kdy je přehrada extrémně přetížena, přišlo zemětřesení, které právě proběhlo v některých čínských provinciích, mohlo by se předjímané protržení přehrady stát skutečností.

Přehrada leží poblíž města Wu-chan, kde vypukla epidemie koronaviru, a odkud se rozšířila do celého světa.

Tisíce lidí evakuovány

Počet lidí zabitých přívaly vody a sesuvy půdy se neustále zvětšuje. V provincii Chu-pej muselo být evakuováno více než 29 tisíc lidí.

K přírodním katastrofám v Číně přibyl obří výbuch továrny na pyrotechniku v provincii Sečuán, která zničila několik bloků budov.

Hladina vody v řece Jang-c’-ťiang stoupla na nejvyšší zaznamenané hodnoty. Povodeň vedla k sesuvům půdy a dalším katastrofám.

Sesuvy půdy, které se vyskytly v Chuang-kangu, provincii Chu-pej a Tchung-ženu v provincii Kuej-čou, způsobily mnoho ztrát. 1. července 2020 byli vesničané překvapeni přívalovými srážkami, které vedly k záplavě a odplavení několika domů.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."