Zdenka Danková

13. 8. 2020

Památkáři sčítají návštěvníky, za letošní červenec jich bylo rekordně mnoho. Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) přilákaly v letošním červenci 1,3 milionu návštěvníků. Ve srovnání s loňským červencem tak na státní hrady a zámky zamířilo o 100 tisíc lidí více.

Ztráty z jara, kdy byly památky téměř dva měsíce zavřené kvůli pandemii koronaviru, se navzdory úspěšnému červenci již dohnat nepodaří.

„Potvrdil se předpoklad, že lidé budou v létě upřednostňovat dovolenou v Česku, a tudíž lze očekávat zvýšený zájem o české památky. Letošní červenec je z hlediska návštěvnosti nejsilnější za poslední tři roky, a to i přesto, že výrazně ubylo návštěvníků ze zahraničí. Propad výnosů se už ale vyrovnat nepodaří. Přáli bychom si, aby se trend zvýšené návštěvnosti podařil udržet i v srpnu a děkujeme všem příznivcům památek za jejich podporu,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Schází přes 1 milion návštěvníků

Vlivem koronavirové pandemie však letos památky otevřely až 25. května namísto 1. dubna. Do konce června tak finanční ztráty dosáhly 138 milionů korun. Během prvního prázdninového měsíce se podařilo propad snížit na aktuálních 134 milionů korun.

Celková návštěvnost od začátku letošního roku do konce července činí 1,8 milionů lidí, což je o 1,1 milionu méně, než v roce 2019.

Nejnavštěvovanější památky

Nejnavštěvovanějšími památkami letošního roku jsou již tradičně zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká, na čtvrté a páté příčce se umístily hrady Karlštejn a Trosky. Velmi dobře si v návštěvnosti vede i nově zpřístupněný zámek Slatiňany, který prošel kompletní obnovou. V meziročním srovnání za období od začátku roku do konce července návštěvnost téměř u všech památek výrazně poklesla.

Výjimku tvoří objekty Rožmberk, Žebrák, Krakovec, Rabí a Opočno, které si navzdory koronavirové pandemii meziročně přilepšily v průměru o 1 500 návštěvníků.

10 nejnavštěvovanějších památek ve správě NPÚ za červenec 2020

Lednice                            91 900         

Hluboká                            67 900

Český Krumlov                 64 100

Karlštejn                           40 100

Trosky                              38 100

Valtice                              30 800

Bouzov                            27 600

Bítov                      26 600

Rabí                       26 500

Křivoklát                 26 400

Národní památkový ústav je velkou organizací s celostátní působností, mnoha pracovišti v jednotlivých krajích a více než stovkou památkových objektů přístupných veřejnosti.

Související témata

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).